Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

20% от хората в Европа страдат от алергии

Неделя, 09 Април 2017 / Хранене и Здраве
337
  • artnokti.com

Ако не се лекуват правилно, се стига до по-тежки заболявания

 

Алергиите са най-честата хронична болест в Европа. Засягат повече от 20% от населението на континента. 150 млн. европейци страдат от хронични алергии. До 2025 година всеки втори европеец ще страда от алергии. Най-честото алергично страдание в България е сенната хрема, която се обостря през пролетта и лятото, каза пред Нова телевизия д-р Анна Валериева от Клиниката по клинична алергология в Александровска болница.
Поленовите зърна, попадайки върху лигавицата на алергични хора, предизвикват симптомите на сенна хрема, алергичен конюнктивит, алергична астма в по-тежките случаи и предизвикват сериозен дискомфорт в продължение на месеци, като периодът може да обхване пролетта и лятото, каза специалистът.
Близо половината от пациентите с алергии не получават лесно правилната диагноза от първия път, сочат данни на Европейската академия по алергология. „Симптомите на алергии много често се подценяват. Те обикновено са свързани с дискомфорт, кихане, водниста секреция, запушване на носа. За съжаление, неща, които човек неглижира”, каза д-р Валериева.
В 40 на сто от случаите, ако алергичен ринит не бива лекуван по правилния начин, той преминава в алергична астма, каза д-р Валериева. Тя е категорична, че колкото по-рано и по-бързо се постави диагнозата, ако се касае за алергия, толкова по-малко ще са усложненията.
Факторите, които влияят за развитието на алергии, са много. Има генетични фактори, които дават още с раждането на детето предразположеност. След това има редица фактори от средата, които влияят върху това да се развие вече клинично алергията.

През последните години се смята, че факторите на средата са наистина много важни. Според статистиката през 1900 година 0.1 на сто от хората са имали алергичен ринит, а към момента 25 на сто от европейците биха могли в някоя от страните да имат такъв тип алергия.
Набеждават се много фактори от средата като стерилния начин на живот, високоенергийната диета на хранене, различни замърсители на въздуха.
Стерилният начин на живот от най-ранна детска възраст предразполага не към толерантност към средата, а към алергизиране. Почиствайте климатика, тъй като там се развъждат микроорганизми.

Поддържайте нормална, не прекалено топла температура на въздуха в стаите, както и следете да не е висока влажността в помещението. Изхвърлете всичко старо и застояло – вестници, списания, дрехи, вещи и т.н. Освен че ще освободите повече място и няма да се затормозявате с излишни вещи, ще почистите по-успешно и ще унищожите "гнездата", в които се събират микроби и прах.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

алергии, алергичен ринит, лечение

StreetView

Сердика - Софийският Рим

Сряда, 20 Април 2016 / Места
  Столичното Ларго е вторият в света музей на открито. Другият е в Рим     След няколкогодишен застой на проекта и много скандали дали средновековните руини ще бъдат запазени в автентичния си вид, днес античният комплекс „Сердика“ беше открит официално. Проектът [...]

Сняг в пустинята в Аризона

Четвъртък, 17 Януари 2019 / Места
Природата предлага понякога сюрреалистични картини и преживявания   Жителите на Аризона и Ню Мексико, са свикнали с агонизираща топлина, но тази нова година започна с хладно време и снеговалеж, който нарисува невероятни картини в пустинята Сонора, разказва BoredPanda.     [...]