Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

4% от хората имат хранителни алергии

Четвъртък, 22 Юни 2017 / Хранене и Здраве
774
  • pixabay.com

 

Хранителните алергии стават все по-разпространени, като вече засягат между 4 и 6% от децата, показват различни изследвания. Най-често те се проявяват при малките деца, но дори човек, който не е имал никакви проблеми, може да развие хранителна алергия и това може да стане на всяка възраст.

Основната причина за появата на алергии е отслабената имунна система, но също така е възможно и да има вродена непоносимост към определени хранителни вещества, или към химикали, с които е била обработвана храната.

Някои проучвания показват, че по-малките братя и сестри на дете с алергия към фъстъци, също имат непоносимост към тях.

Всяка храна може да причини нежелана реакция, но 90% от алергичните реакции се предизвикват от яйцата, млякото, фъстъците, други ядки, риба, черупчести мекотели, пшеница и соя.

Симптомите на алергичната реакция могат да се проявят по кожата, стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система и дихателните пътища:

- Повръщане и / или стомашни спазми

- Копривна треска

- Недостиг на въздух

- Хрипове

- Повтаряща се кашлица

- Шок или циркулаторен колапс

- Стегнало, дрезгаво гърло; Проблеми с гълтането

- Подуване на езика, засягащо способността за говорене или дишане

- Слаб пулс

- Бледо или синьо оцветяване на кожата

- Замаяност или припадък

Най-тежката алергична реакция е анафилактичният пристъп, който може да бъде фатален, ако не се поставинезабавно инжекция с епинефрин (адреналин).

Повечето симптоми, свързани с храната, се появяват в рамките на два часа след приемането им. Често започват в рамките на няколко минути. В някои много редки случаи реакцията може да се забави с четири до шест часа или дори по-дълго. Забавените реакции обикновено се наблюдават при деца, които развиват екзема като симптом на хранителна алергия.

Не всеки, който изпитва симптоми след хранене на определени храни, има хранителна алергия или трябва да избегне тази храна изцяло. Например, някои хора изпитват сърбеж в устата и гърлото, след като ядат суров или суров плод или зеленчук. Това може да е реакция към цветен прашец, а не към самата храна. Имунната система разпознава протеини в храната и насочва алергичен отговор към него. Алергенът се унищожава чрез нагряване на храната, която след това може да се консумира без проблем.

След като се диагностицира хранителна алергия, най-ефективното лечение е да се избягва храната, която я причинява. При децата най-често се проявяват алергични реакции от мляко, яйца и фъстъци.

За да се избегне усложняването на проблема, е задължително да се направят изследвания от алерголог и да се вземат мерки още с първите прояви на хранителна непоносимост. 

 





White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

храна, алергия, имунна система





StreetInside

Започва третото издание на „Предприемачи в науката“

Четвъртък, 06 Август 2020 / Кариера
За първи път обучението ще е онлайн и организаторите   Две компании са регистрирали учени, участници в единственото по рода си обучение „Предприемачи в науката“ на фондация „Карол Знание“. Трета се подготвя и тя ще стартира с подкрепата на акселератор. Така трето [...]

Как да преодолеем емоционалните травми от детството

Събота, 03 Ноември 2018 / Към себе си
Не е лесно, но минава през „заместване“ на лошите навици с полезни занимания   Ако сте имали емоционална травма като дете, има някои неща, които могат да ви помогнат да я преодолеете и да живеете щастлив живот. Не всички са имали звездно детство. Не са малко хората, страдал [...]