Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Covid дигитализира стоматолозите

Петък, 17 Декември 2021 / Хранене и Здраве
169
  • pixabay.com

Световният модел “лечение в едно посещение” навлиза и у нас

 

Пандемията от Covid-19 е намалила сериозно посещенията на хората при зъболекари, особено в случаите, когато става въпрос за пътуване от малко населено място до голям град, съобщиха от Nano Academy Custer - неправителствена организация, която обучава дентални специалисти за новостите в професията. Затова стоматолозите все повече търсят варианти за отдалечено обслужване на пациентите си, а това ускорява значително процеса на дигитализация, казва Десислава Власакиева от организацията.

Тенденцията в световен мащаб е “One day dentistry” или лечение в едно посещение, което намира своето естествено отражение в страната ни.

 

“Днес успешно можем да разчитаме една коронка да бъде изработена от 3D принтер за временни зъби, от 3D печат на метална основа за металокерамика, както и от фрез апарат за изработка на зъб от цирконий за по-малко от час. Снемането на зъбен отпечатък дигитално пък отнема по-малко от 10 минути на зъболекарския стол, а изпращането на файла в принт център, без да има значение къде се намира, отнема секунди. Процедури, които преди години отнемаха седмици човешки труд и логистика, днес са достъпни в рамките на денонощие”, казва Власакиева.

Новите технологии ни осигуряват време, а добрите специалисти - безкомпромисно качество на стоматологичните услуги. Ако до преди няколко години 3D печатът бе използван за производство на ключодържатели, то днес има трайно присъствие в медицината. Принтирането не само на метални конструкции, но и 3D печат на дентални смоли позволява на стоматолозите и зъботехниците да работят върху здрава, сигурна и изключително точна основа на достъпна цена”, коментира още Власакиева. И допълва, че противно на очакванията, от този тип услуги се възползват не само медиците в големите населени места, но и много прогресивни стоматолози в по-малките.

“Страната ни е сред лидерите в Европа по брой дентални специалисти на 100 000 жители. Това е добрата новина. Лошата е, че те са неравномерно разпределени и ако в Пловдив на един лекар се падат 580 жители, то в Разград цифрата е 1800. Към момента е трудно да се каже категорично дали пациентите от регионите в по-висок риск получават грижа в други населени места или са лишени от нея. Но е факт, че пътуването затруднява пациентите допълнително”, споделя Власакиева.

Очаква се през 2022 година към по-малките градове и селата да тръгнат мобилни рентгенови лаборатории. Другата тенденция е лекари-хирурзи да посещават отдалечени райони, където няма достъп до такива специалисти.

Дигитализацията в стоматологията води до намаляване на честотата на посещения на пациентите и намаляване времето на единично посещение. С натрупване, оптимизацията на време ще се отрази и на достъпността. Процесът се наблюдава в САЩ през последните години като резултат от ограничаването на дела на човешкия труд.

По думите на Десислава Власакиева методи на зъболечение от световен порядък у нас прилагат 8% от денталните специалисти и потенциалът за напредък е сериозен. “Процентът на новите технологии у нас има потенциал да се увеличи драстично в следващите няколко години: интраорални, настолни и лицеви скенери, компютърна томография, софтуер за проектиране и производство с помощта на компютър и производствени процедури като фрезоване и 3D печата променят начина, по който лекуваме нашите пациенти. Те от своя страна стават все по-информирани и за щастие – все по-грижещи се за оралното си здраве и хигиена.“, допълва Власакиева.

 

Вижте още: 

Експерти: Ниското доверие във ваксините може да удължи кризата

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid, коронавирус, стоматология, зъболекари, здраве

StreetBoard

България остава на 111-о място по свобода на медиите

Четвъртък, 18 Април 2019 / Общество
  Индексът на „Репортери без граници“ измева усещането на жуналистите, пред нас се наеждат Етиопия и Гамбия   България запазва 111-ото място в света в годишния индекс за свободата на медиите, публикуван от организацията „Репортери без граници“. Както и [...]

Борисов: Не можем да приемаме повече икономически мигранти

Неделя, 04 Септември 2016 / Общество
Търси се начин за затваряне на границите    Ние за икономически мигранти повече възможност нямаме. България категорично, а виждате и Европа, вече се задъхва. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра си. Той посети Варна, където посети храм "Св. прм [...]