Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Алкохолът - вреден за младите, полезен за старите

Неделя, 17 Юли 2022 / Хранене и Здраве
293
  • pixabay.com

Малко питие дневно може да предпази от диабет и сърдечни заболявания

 

Според най-мащабното по рода си проучване алкохолът крие значителни рискове за здравето и не носи никакви ползи за младите хора, но някои по-възрастни хора могат да спечелят от пиенето на малки количества, пише "Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

Заключението е на авторите на изследването "Глобална тежест на заболяванията" - текущ проект, базиран във Вашингтонския университет в Сиатъл, който предоставя най-изчерпателните данни за причините за болестите и смъртността в света.

Според новите данни младите хора са изложени на по-големи рискове за здравето от консумацията на алкохол, отколкото възрастните. Възрастните над 40 години, които нямат основни заболявания, могат да извлекат ползи от ограничената консумация на алкохол, например малка чаша червено вино на ден, включително за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт и диабет.

Според анализа на навиците за пиене в 204 държави през 2020 г. общо 1,34 милиарда души са консумирали вредни количества алкохол.

Проучването, публикувано в Lancet, установява, че 59% от изпилите вредни количества са на възраст 15-39 години - хора, за които алкохолът не носи ползи за здравето и крие рискове като наранявания, свързани с употребата на алкохол, автомобилни катастрофи, самоубийства или убийства. Три четвърти от пострадалите пиячи са мъже.

Изследователите са разгледали риска от консумацията на алкохол за 22 здравни последици, между които наранявания, сърдечносъдови и ракови заболявания, като са използвали данни за глобалната тежест на заболяванията през 2020 г. Използвайки тази информация, изследователите са успели да изчислят колко алкохол може да изпие човек, преди да поеме прекомерен риск за здравето си в сравнение с човек, който не пие никакъв алкохол. Те установили, че количеството алкохол, което може да се консумира, без да се увеличават рисковете за здравето, се увеличава през целия живот. Изследователите смятат, че стандартна напитка е чаша червено вино от 100 ml с 13% алкохол или кутия или бутилка бира от 375 ml с 3,5% алкохол.

Те установяват, че за мъжете на възраст 15-39 години препоръчителното количество алкохол, преди да "рискуват да загубят здравето си", е само 0,136 стандартна напитка на ден. За жените на същата възраст "теоретичното минимално ниво на излагане на риск" е 0,273 питиета - около една четвърт от стандартно питие на ден.

За възрастни над 40 без никакви основни заболявания пиенето на малко количество алкохол е свързано с някои ползи за здравето, като например намаляване на риска от исхемична болест на сърцето, инсулт и диабет.

Сред хората на възраст 40-64 години безопасните нива на консумация на алкохол варират от около половин стандартна напитка на ден до почти две стандартни напитки. При хората на възраст 65 и повече години рисковете от "загуба на здраве от консумацията на алкохол" се достигат след консумация на малко повече от три стандартни напитки дневно.

Но средно препоръчителната консумация на алкохол за възрастните над 40 години остава ниска, достигайки 1,87 стандартни напитки на ден. След това рисковете за здравето се увеличават с всяко следващо питие, съобщава Lancet.

Отделно изследване, публикувано в списание PLOS Medicine, установи, че консумацията на седем или повече единици алкохол седмично е свързана с по-високи нива на желязо в мозъка. Желязото в мозъка е свързано с болестите на Алцхаймер и Паркинсон и е потенциален механизъм за свързаното с алкохола влошаване на когнитивните способности.

Д-р Ричард Пайпър, главен изпълнителен директор на Alcohol Change UK, заяви: "Научните изследвания на алкохола, проведени в продължение на стотици години, ни казват много ясно, че алкохолът е много вреден за човешкия организъм по множество начини. Досега не бяхме наясно с това и твърде много от нас продължават да пият, сякаш тази революция в познанията ни не се е случила. Ако се грижите за здравето си, далеч най-добрият подход е да не пиете изобщо."

 

Какво става с тялото ни, когато откажем алкохола?

Алкохолът не пречи на сърцето, но и не помага

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

алкохол, хранене, здраве

StreetView

Символът на Париж на 130 години

Неделя, 31 Март 2019 / Места
Айфеловата кула посреща по 7 млн. туристи всяка година   Айфеловата кула – символът на Париж и най-емблематичният френски монумент, ще отпразнува 130-я си юбилей на 31 март, съобщава Ройтерс, цитирана от БГНЕС.  Издигащата се на 324 метра над френската столица „Желязна [...]

Най-дълбоката пещера в България е Колкина дупка

Петък, 31 Март 2017 / Места
Пещерняци от клуб "Под ръбъ" са измерили дълбочина до над 475 м и дължина на галериите над 2600 м    Учебниците по география трябва да се редактират, защото Колкина дупка вече е най-дълбоката пещера в България. Със своите над 475 м тя изпреварва досегашния първенец – Райчоват [...]