Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Банан на ден за здраво сърце

Събота, 30 Октомври 2021 / Хранене и Здраве
97
  • pixabay.com

Този плод съдържа хранителни вещества, които контролират кръвната захар


Бананите са изключително здравословни, но също толкова вкусни! Като начало е добре да знаете, че бананите съдържат много важни хранителни вещества и са сред най-популярните плодове в света.

Бананите съдържат витамини А, В6, С и Е, а освен това съдържат минерали като калий, калций, магнезий, фосфор и селен. Нуждаем се от калций и магнезий, за да имаме здрави кости и да не страдаме от безсъние. Проучванията показват, че селенът е свързан с превенция на рак и проблеми с щитовидната жлеза. Калият е от съществено значение за функционирането на човешките и растителните и животинските клетки.

Може би най-много ще ви заинтересува информацията, че в един банан има само около 100 калории, малко протеин и няма мазнини. Ето какво означава за вашето здраве, ако ядете по един банан всеки ден, както съобщава Ordinacija.hr.

Богати на пектин, бананите могат да контролират кръвната захар след хранене и да намалят чувството на глад. Освен това стойността на гликемичен индекс е около 30 за зелените банани и около 60 за узрелите, което означава, че няма да предизвикат скок на кръвната захар след консумацията им. Това не важи за хората с диабет, които не трябва да ядат много узрели банани, а ако го правят, трябва да следят състоянието си.

Фибрите, които се намират в бананите, със сигурност ще подобрят храносмилането.

 

Помагат при загуба на тегло

 

Никое проучване досега не е потвърдило, че бананите повлияват на загубата на тегло, но тъй като те имат няколко съставки, които със сигурност могат да помогнат, те все пак се причисляват и към това. Като се има предвид, че бананът има малко калории и ще ви остави сити за дълго време, лесно е да се предположи, че те не е храна за угояване.

Фибрите, които също съдържа, са свързани със загуба на тегло в няколко проучвания. Бананите, които все още не са напълно узрели, съдържат също нишесте, което ще ви гарантира липса на огладняване.

 

Поддържат сърцето здраво

 

Известно е, че бананите съдържат калий, но знаете ли, че те могат да повлияят на здравето на сърцето? Важно е да знаете, че могат и че консумацията на един банан на ден ще защити здравето на сърцето ви.

Повечето хора не получават достатъчно калий в тялото, което може да има пряко влияние върху кръвното налягане и върху различни части на сърдечно-съдовата система. Проучванията дори показват, че диета, богата на калий, може да намали риска от сърдечни заболявания с цели 27 процента.

Източник: БГНЕС

 

Вижте още:

Не белете плодовете и зеленчуците

Разделете чинията на три части

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

банан, плодове, здравословно хранене

StreetInside

Много хора предпочитат да работят от вкъщи

Вторник, 14 Април 2020 / Кариера
Коронавирусът може да превърне изключението в правило, прогнозират от  Colliers International      Пандемията от коронавирус може да се окаже катализатор за по-честата работа от вкъщи в бъдеще, показва проучване на Colliers по темата, в което са се включили над 3,000 учас [...]

Стигането до върха

Събота, 28 Септември 2019 / Към себе си
Едно изкачване по планината, е като умален филм на един цял човешки живот   "Боже, моля те, не ме оставяй без майка. Моля те, вземи рака по цялото й тяло! Остави я при мен! Ще направя каквото искаш, дори ще дойда при теб на Мусала!" - това се въртеше в детската ми главица около 11 годиш [...]