Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Безсънието уврежда мозъка

Неделя, 10 Април 2016 / Хранене и Здраве
646
  • снимка: pixabay.com

 

По-голямата част от хората не си доспиват. До какво води това?

 

Преди време чувството ми за справедливост беше силно накърнено заради тежки отношения в службата, отделно бяха ежедневните нерви, неудовлетворението от работата и чисто физическата умора в някои особено натоварени дни. Така вечерите, в които заспивах много след 10-тата минута от лягането и нощите, в които често се будех или не заспивах с часове станаха все повече. Накрая изобщо загубих съня си, а през деня освен с тъмни кръгове под очите, бях и раздразнителна, кисела и неработоспособна.

Според лекарите това не е просто безсъние, а е хронично безсъние. И, естествено, основната причина за него е стресът, особено този, на който си изложен всекидневно и от който не можеш да се отърсиш дори след прибирането си вкъщи.

Хроничното безсъние обаче може да навреди сериозно на здравето, дори може да е опасно за живота, предупреждават лекарите.

 

 

Недостиг на сън има във всички случаи, в които човек не спи по 8 часа на нощ, за да може тялото му да се възстанови. Естествено повечето хора около нас спят средно по 5-6 часа на нощ и приемат това за нормално. Вредите обаче са сериозни, а когато се сетим да вземем мерки, често е твърде късно.

 

Разрушава бялото вещество на мозъка

 

Хроничното безсъние нарушава нормалната работа на бялото вещество в човешкия мозък, установява проучване на учени от Китай, публикувано в специализираното списание Radiology. В изследването са участвали 23 пациенти с безсъние и 30 здрави хора. Всеки от участниците е преминал през сканиране на мозъка с дифузионна сензорна визуализация. Резултатите са показали, че при пациентите с безсъние значително е била намалена целостта на бялото вещество в дясното полукълбо на мозъка и таламуса, свързан със съня и вниманието. Тези отклонения също така се оказали свързани с продължителността на безсънието и степента на депресията.

 

Разболява ни


Когато не си доспиваме, тялото ни произвежда по-малко бели кръвни клетки, които се борят с вирусите и така имунната система отслабва.

В същото време намалява количеството на хормона лептин, тъй като той се произвежда само на сън. Той кара хората да се чувстват сити след ядене. Ако е в малки количества, човек е постоянно гладен за въглехидрати и преяжда.
Проучвания са показали, че ако спим само по 5 часа на нощ увеличаваме сериозно риска от коронарна болест на сърцето, от депресивни състояния, а в тежки случаи може да се стигне до шизофрения. Доказан е рискът от хипертония и диабет.

 

Какво да правим

 

Ако сме се докарали до хронично безсъние, нещата няма да се оправят бързо и лесно, но съветите на лекарите са – да не се храним и да не пием алкохол поне 2 часа преди лягане, да си лягаме всяка вечер по едно и също време, за да изградим навик на организма, както и да прибегнем до успокояващи ритуали като медитация. И естествено да лягаме толкова рано, че да си осигурим възможност за не по-малко от 8 часа сън.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

безсъние, стрес, недоспиване, мозък

StreetInside

Защо е важно да прощаваме

Неделя, 26 Февуари 2017 / Към себе си
Прошката изисква от нас да излезем от цикъла на вината, да премахнем негативните модели, които ни задържат към болката и страха   „..Стаята може да бъде тъмна, защото сте затворили прозорците, спуснали сте щорите. Но слънцето грее навън, въздухът е свеж. За да пуснете свежия възду [...]

Магията на Живота

Петък, 27 Март 2020 / Към себе си
Страхът не ни предпазва от страдание. Той само ни кара да живеем мъртви   Магията на Живота... Посети ме в един мартенски ден по време на Холера на Съзнанието! Получих съобщение от едно пораснало момче. Момче, което помня с първите си училищни трепети. Онези, които не познават физически [...]