Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Броколите спират растежа на тумори

Понеделник, 20 Май 2019 / Хранене и Здраве
162
  • pixabay.com

Кръстоцветните зеленчуци активират ген, който да се справи с различни видове рак

 

Броколи и други кръстоцветни зеленчуци могат да потиснат растежа на тумора и да инактивират ген, който играе роля при различни видове рак. Това установява проучване на учени от Медицинския диагностичен център Beth Israel в Съединените щати, публикувано в списание Science.

То разкрива, че генът WWP1 може да бъде инхибиран с естествено и мощно съединение, открито в броколи и други кръстоцветни зеленчуци, включително къдраво зеле и др. От екипа смятат, че са намерили "нов важен играч, който управлява пътя, който е от решаващо значение за развитието на рака", добавяйки, че "този път се появява не само като регулатор за контрол на туморния растеж, но и като ахилесова пета, към която можем да се насочим с терапевтични възможности."

За да се прояви противораковата полза на зелените зеленчуци обаче, трябва да се ядат около 3 килограма брюкселско зеле на ден.

Затова екипът планира по-нататъшно проучване на функцията на WWP1 с крайната цел за разработване на по-мощни негови инхибитори.  WWP1 е генетично укрепен и прекомерно произвеждан при голямо разнообразие от ракови заболявания, включително рак на простатата и на гърдата.

 

Вижте още:

Супер полезните броколи

Канадски учени тестваха ваксина срещу рак

Учени откриха вирус, който лекува рак

Кои са най-опасните заболявания през 21 век?

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

броколи, кръстоцветни, зеленчуци, рак, тумор, здраве, хранене

StreetView

Какъв е бил животът в Арктика преди 90 млн. години

Понеделник, 26 Декември 2016 / Места
Учени откриха една от най-древните вкаменелости на птица   Екип от геолози от Университета на Рочестър са открили нов вид птица на приблизително 90 милиона години. Откритията им са побликувани в списание Scientific Reports. Това е една от най-старите вкаменелости, откривани някога. Тя [...]

Велико Търново е избран за най-красив град

Понеделник, 04 Юли 2016 / Места
Старопрестолният град е начело на класация сред емблематични места в света   Велико Търново е избран за най-красив град в класация на италианския вестник „Република“. Старопрестолнит град е предпочетен сред други градове, построени на „труден“ терен и известни в [...]