Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Броколите спират растежа на тумори

Понеделник, 20 Май 2019 / Хранене и Здраве
133
  • pixabay.com

Кръстоцветните зеленчуци активират ген, който да се справи с различни видове рак

 

Броколи и други кръстоцветни зеленчуци могат да потиснат растежа на тумора и да инактивират ген, който играе роля при различни видове рак. Това установява проучване на учени от Медицинския диагностичен център Beth Israel в Съединените щати, публикувано в списание Science.

То разкрива, че генът WWP1 може да бъде инхибиран с естествено и мощно съединение, открито в броколи и други кръстоцветни зеленчуци, включително къдраво зеле и др. От екипа смятат, че са намерили "нов важен играч, който управлява пътя, който е от решаващо значение за развитието на рака", добавяйки, че "този път се появява не само като регулатор за контрол на туморния растеж, но и като ахилесова пета, към която можем да се насочим с терапевтични възможности."

За да се прояви противораковата полза на зелените зеленчуци обаче, трябва да се ядат около 3 килограма брюкселско зеле на ден.

Затова екипът планира по-нататъшно проучване на функцията на WWP1 с крайната цел за разработване на по-мощни негови инхибитори.  WWP1 е генетично укрепен и прекомерно произвеждан при голямо разнообразие от ракови заболявания, включително рак на простатата и на гърдата.

 

Вижте още:

Супер полезните броколи

Канадски учени тестваха ваксина срещу рак

Учени откриха вирус, който лекува рак

Кои са най-опасните заболявания през 21 век?

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

броколи, кръстоцветни, зеленчуци, рак, тумор, здраве, хранене

StreetBoard

Порой от обществени поръчки след оставката

Понеделник, 28 Ноември 2016 / Общество
  АПИ и МВР са най-активни в обявените търгове   След като премиерът Бойко Борисов обяви, че сдава властта, различни държавни ведомства усилено се готвят да купуват всякакви стоки и услуги - от костюми за катаджиите и гориво за хеликоптери на Гранична полиция до джипове, автобуси, [...]

Над 200 хил. българи празнуват на Никулден

Вторник, 06 Декември 2016 / Истории от града
А защо на трапезата се слага риба? Над 200 000 българи празнуват имен ден днес, като 2/3 от тях носят имената Николай и Никола. Имен ден имат още Николина, Николинка, Никол и Нина. Освен тях, днес празнуват още рибарите, моряците, банковите служители и търговците. Денят е и официалният праз [...]