Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Броколите спират растежа на тумори

Понеделник, 20 Май 2019 / Хранене и Здраве
228
  • pixabay.com

Кръстоцветните зеленчуци активират ген, който да се справи с различни видове рак

 

Броколи и други кръстоцветни зеленчуци могат да потиснат растежа на тумора и да инактивират ген, който играе роля при различни видове рак. Това установява проучване на учени от Медицинския диагностичен център Beth Israel в Съединените щати, публикувано в списание Science.

То разкрива, че генът WWP1 може да бъде инхибиран с естествено и мощно съединение, открито в броколи и други кръстоцветни зеленчуци, включително къдраво зеле и др. От екипа смятат, че са намерили "нов важен играч, който управлява пътя, който е от решаващо значение за развитието на рака", добавяйки, че "този път се появява не само като регулатор за контрол на туморния растеж, но и като ахилесова пета, към която можем да се насочим с терапевтични възможности."

За да се прояви противораковата полза на зелените зеленчуци обаче, трябва да се ядат около 3 килограма брюкселско зеле на ден.

Затова екипът планира по-нататъшно проучване на функцията на WWP1 с крайната цел за разработване на по-мощни негови инхибитори.  WWP1 е генетично укрепен и прекомерно произвеждан при голямо разнообразие от ракови заболявания, включително рак на простатата и на гърдата.

 

Вижте още:

Супер полезните броколи

Канадски учени тестваха ваксина срещу рак

Учени откриха вирус, който лекува рак

Кои са най-опасните заболявания през 21 век?

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

броколи, кръстоцветни, зеленчуци, рак, тумор, здраве, хранене

StreetInside

Убийците на любовта

Неделя, 31 Март 2019 / Към себе си
Какво се случва, когато любовта си отиде?   Малко са двойките, които имат сериозни съмнения, че бракът им може да рухне, когато пристъпват към брачния олтар. Красотата на венчавката, брачните обещания, захласнатите погледи на приятелите, ни карат да се усещаме сигурни и изпълнени с вяра [...]

Изкуството да се пуснеш

Петък, 04 Ноември 2016 / На предела
Всички искаме да държим здраво юздите на живота си и понякога именно това ни повлича в грешната посока   Когато уж подреденият ви живот се преобърне, лесно можете да затънете в миналите преживявания и грешките, които сте допуснали. Страхът и безпокойството могат да са главните двигатели [...]