Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Четете калориите на етикета на храните

Вторник, 13 Декември 2016 / Хранене и Здраве
550
  • pravatami.bg

Освен съставките, производителите са длъжни да изписват и енергийната стойност 

 

Всяка храна - от хляба, каймата и млякото до пуканките и дъвката - вече задължително трябва да има на етикета си данни за енергийната стойност наред с количествата сол, захар, мазнини и веществата, които могат да предизвикат алергична реакция. От днес в България влиза в сила еврорегламентът, който задава тези изисквания. Той бе приет още през 2011 г., но на производителите и търговците бе даден достатъчно дълъг гратисен срок да подготвят информацията за продуктите си и новите етикети.

Новите правила целят потребителите да са наясно какво слагат на трапезата си и дали не купуват енергийни бомби. Регламентът се прилага за всички пакетирани храни и разфасовки, които се продават в магазини, заведения, пазари, училищни и болнични лавки и бюфети и прочие. "Хранителните стойности трябва да се посочват за 100 грама или за 100 милиграма и да съдържат следните два вида данни: енергийна стойност, която се измерва в килокалории или килоджаули, и количества: мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтък и сол", поясниха от Асоциация "Активни потребители" вчера.

В интерес на истината повечето производители на хранителни стоки вече изписват и калориите, и съставките. Отделен въпрос е доколко е достоверна информацията. Задължителните данни може да се отпечатат направо на опаковката или на отделен етикет. Еврорегламентът повелява алергените да са изписани с открояващ се шрифт. Например, ако във вафлата има соя и фъстъци, това се обозначава, защото някои хора имат непоносимост към тези растения. Сусамът, целината, орехите, бадемите впрочем също са алергени. Затова и ресторантите, където продуктите за готвене обикновено са насипни, са длъжни да посочват в менюто си кои ястия съдържат такива съставки.

Контролът е възложен на Българската агенция за безопасност на храните. Хранителните стоки, които са произведени преди 13 декември 2016 г. и вече са разпространени в търговската мрежа, могат да се продават до изчерпване на количествата, обясниха от БАБХ.

в. "Сега"

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

храни, калории, етикети, енергия, състав

Street of Hope

Езиковите гимназии остават най-желани

Понеделник, 27 Юни 2016 / В клас
На първи етап класираните седмокласници са 6349, некласираните - 219, а оставащите свободни места – 267   Най-желани и през тази година остават езиковите гимназии, като некласираните на първия етап ученици са повече от оставащите свободни места. Това показват резултатите от първот [...]

Да отгледаме птиче, което ще може да лети

Събота, 10 Март 2018 / Родители
Майката орлица не е тази, която постоянно пази детето си, а тази, която го учи да се справя само и да взима решения     Да възпиташ самостоятелност в децата е продължителен процес, който започва след навършване на първата годинка и продължава през цялото детство. Най-сериозно [...]