Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Депресията увеличава риска от инсулт

Четвъртък, 26 Април 2018 / Хранене и Здраве
150
  • pixabay.com

Учените не успяват да отговорят на въпроса защо опасността остава и след излекуването на пациентите

 

Депресията не е само заболяване на ума, тя предизвиква здравословни проблеми на цялото тяло. Изглежда далечна връзката между симптомите на депресията и проблемите със сърцето, но се оказва, че тя е факт.

Хората, страдащи от депресия, са изложени на повишен риск от диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. Според ново проучване на Американската асоциация за сърдечни заболявания, цитирано от Time, те също са с повишен риск от инсулт. При хората над 50 години, които съобщават за постоянни симптоми на депресия, има двойно по-висок риск от инсулт.

Изследователите са анализирали данни от 16 000 възрастни на възраст 50 и над 50 години. На всеки две години от 1998 до 2010 г. хората в проучването са били интервюирани за различни заболявания и симптоми на депресия. Така се стига до извода, че при онези, които страдат от депресия, рискът от инсулт е много по-висок.

Изследването обаче не успява да отговори на въпроса защо и след излекуването на депресията, рискът от сърдечни заболявания остава висок.

„Не знам дали ако имаме възможност да изследваме лица, които за по- голям период от време са без налични симптоми на депресия, рискът от инсулт ще се повлияе”, казва авторът на изследването Паола Гилънс, докторант в Харвардското училище по обществено здраве.

Специалистите препоръчват при симптоми на депресия да обръщаме внимание на цялостния си здравословен профил.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

депресия, здраве, инсулт, сърдечносъдови заболявания

StreetBoard

Животът на дете е поставен на карта заради бюрокрация

Сряда, 22 Февуари 2017 / Истории от града
9-годишно дете не може да замине на лечение в чужбина, въпреки че има разрешение от Фонда за лечение на деца, а у нас няма такива специалисти   В България няма специализиран екип за бъбречни трансплантации на деца, заяви пред БНР детският нефролог доц. Анелия Буева, която е напуснала О [...]

Всеки четвърти ученик е пробвал наркотици

Сряда, 21 Септември 2016 / Общество
  България е сред малкото страни, в които момичетата пушат повече от момчетата   Нивото на употребата на наркотици сред 16-годишните ученици остава високо. Това показват данни от от международното сравнително изследване "Европейски училищен изследователски проект за алкохол и друг [...]