Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Динята – изкушението на Боговете

Четвъртък, 02 Август 2018 / Хранене и Здраве
304
  • pixabay.com

 

Откъде идва и защо е толкова полезна?

 

Знаете ли какво ядат Боговете? Диня, казал Марк Твен.

Историята на динята е изгубена в древността, но градинар на име Хари Париш посвещава живота си на каузата да открие откъде идва тя. Дивата диня се е появила първо в Африка, преди да се разпространи на север в средиземноморски страни и по-късно в други части на Европа.

Семена, както и картини на дини са открити в египетските гробници, построени преди повече от 4000 години.

Динята била отглеждана и съхранявана на тъмно и сухо. Когато настъпила суша в Судан през 1924, тя била единственият източник на вода.

Но днес тя може да ни помогне да бъдем по-здрави. Както знаем, 92% от съдържанието на вкусния плод е вода, а едно парче съдържа само 46 калории. Затова пък е богато на Витамин С, Витамин А, Калий, Магнезий, Витамини В1, В5 и В6.

Витамин С е антиоксидант, който помага да се предотврати увреждането на клетките от свободните радикали. Каротеноидите са растителни съединения, които включват алфа-каротин и бета-каротин, които тялото превръща във витамин А. Ликопенът е вид каротеноид, който не се променя във витамин А.

Динята помага при сърдечносъдови заболявания. Проучванията показват, че ликопенът може да помогне за понижаване на холестерола и кръвното налягане. Той може също така да предотврати оксидативното увреждане на холестерола. Динята може да помогне за намаляване на възпаленията. Ако имате мускулни болки, консумацията на този плод ще ги облекчи, тъй като съдържа аминокиселини. Тя помага за храносмилането и за красива коса и кожа.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

диня, антиоксиданти, витамини, хранене, здраве

StreetInside

Актьор на сцената

Понеделник, 10 Октомври 2016 / На предела
Техника за визуализация и защита от негативни влияния   Ако лесно попадате под влиянието на околните и искате да се защините от външни въздействия, тогава тази техника за визуализация е за вас. Тя също помага да се защитите от негативната енергия – завист, неодобрение, яд и т.н., [...]

Издишайте страха

Вторник, 28 Юни 2016 / Към себе си
  Напрежението пречи на потока на фините животворни енергии и блокира творческата и лечебна енергия   Ако искате да изпитате чувство на огромно облекчение / освобождаване, започнете да използвате дъха си, за да се освободите от страха си от критики. Всъщност, започнете п [...]