Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Динята – изкушението на Боговете

Четвъртък, 02 Август 2018 / Хранене и Здраве
391
  • pixabay.com

 

Откъде идва и защо е толкова полезна?

 

Знаете ли какво ядат Боговете? Диня, казал Марк Твен.

Историята на динята е изгубена в древността, но градинар на име Хари Париш посвещава живота си на каузата да открие откъде идва тя. Дивата диня се е появила първо в Африка, преди да се разпространи на север в средиземноморски страни и по-късно в други части на Европа.

Семена, както и картини на дини са открити в египетските гробници, построени преди повече от 4000 години.

Динята била отглеждана и съхранявана на тъмно и сухо. Когато настъпила суша в Судан през 1924, тя била единственият източник на вода.

Но днес тя може да ни помогне да бъдем по-здрави. Както знаем, 92% от съдържанието на вкусния плод е вода, а едно парче съдържа само 46 калории. Затова пък е богато на Витамин С, Витамин А, Калий, Магнезий, Витамини В1, В5 и В6.

Витамин С е антиоксидант, който помага да се предотврати увреждането на клетките от свободните радикали. Каротеноидите са растителни съединения, които включват алфа-каротин и бета-каротин, които тялото превръща във витамин А. Ликопенът е вид каротеноид, който не се променя във витамин А.

Динята помага при сърдечносъдови заболявания. Проучванията показват, че ликопенът може да помогне за понижаване на холестерола и кръвното налягане. Той може също така да предотврати оксидативното увреждане на холестерола. Динята може да помогне за намаляване на възпаленията. Ако имате мускулни болки, консумацията на този плод ще ги облекчи, тъй като съдържа аминокиселини. Тя помага за храносмилането и за красива коса и кожа.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

диня, антиоксиданти, витамини, хранене, здраве

StreetBoard

Майка на 4 деца има нужда от помощ, за да живее

Неделя, 05 Юни 2016 / Истории от града
  34-годишната Наталия Гърнева от Долни Дъбник не може да плати за операция на аневризма   34-годишна Наталия Гърнева от плевенското село Горни Дъбник се нуждае от средства, за да заплати две животоспасяващи операции. През февруари жената получава силно главоболие и световъртеж. И [...]

Милена Тодорова: Надежда винаги има, целя се в Токио

Събота, 25 Ноември 2017 / Българи от ново време
Параолимпийската ни състезателка по спортна стрелба събира средства, за да може да се подготви за игрите през 2020 година   Параолимпийската състезателка по спортна стрелба Милена Тодорова е първата българка, представила България в Рио Де Жанейро 2016 г. за първи път в тази дисциплина. [...]