
На всеки се случва да прекали с храната, правим го по различни причини: запълнен график, много задачи които просто изяждат времето ни за хранене през деня и вечер, когато се приберем прекаляваме с храната. Да не говорим какво става около празничните дни, когато изкушенията на трапезата са направо неустоими...
Системното преяждане обаче води до разширяване на стомаха, което неизменно означава все по-голям апетит и все повече натрупани килограми. В нормални условия стомахът събира около 500 до 1000 милилитра, но ако преяждаме постоянно, може да се увеличи до 4 пъти.
В този случай, казва д-р Каръл Серад, гастроентеролог в Университета в Чикаго, "стомахът може да не получи шанс да се изпразни напълно и следователно да остане разширен“.
Опитите да свием стомаха в домашни условия изискват продължително време и упоритост в спазването на правилата за здравословно хранене, казва д-р Татяна Мороховец пред „24 часа“. Тя препоръчва да се храним често - 4-5 пъти дневно, с порции около 250 грама. Много е важно да не оставаме гладни за дълго време, тъй като именно това води после до преяждане. Предпочитание отдайте на течно-кашави храни. Усещането за засищане идва след 20 до 40 минути от началото на храненето. Затова много е важно да се храним бавно, дъвчейки храната бавно, без да отклоняваме вниманието си с гледане на телевизия, телефонни разговори, четене.
Като начин да забавите храненето и така да не приемате големи количества заменете супената лъжица с чаена - много ефикасен трик.
Изключете газираните напитки, захарта и всички сладки храни.
От менюто задължително трябва да се премахнат тестените и мазните храни и газираните напитки, които подуват стомаха.
Вода се пие около 30 минути преди хранене или около час след това, но не и по време на хранене.
Контролирайте апетита си чрез ленено семе или 1 с. л. водорасли ламинария преди закуска, те набъбват и създават чувство на ситост, казва още лекарят.
Но без хирургична намеса, дори и стомахът да е празен няма да се свие, казва проф. Дейвид Левички от Университета Корнел. "Ако ядем по-малко, свикнахме да ядем по-малко, но промяната е поведенческа - това не се дължи на действително свиване на стомаха“, обяснява специалистът.