Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

ЕК обмисля отмяна на лятното часово време

Петък, 27 Октомври 2017 / Хранене и Здраве
415
  • pixabay.com

Ползите за икономиката от смяната на времето са незначителни на фона на рисковете за здравето

 

ЕК разглежда предложения за отмяна на лятното часово време. Това потвърдиха от европейската институция, цитирани от БТА.

Европейската директива от 2001 г. е осмата поред законодателна норма в ЕС за уеднаквеното лятно часово време. От 2002 г. във всяка държава от Общността лятното часово време започва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от март и завършва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Повечето членки на Европейските общности приемат лятното часово време през 70-те години на ХХ век. Причината била, че различните дати за преместване на часовника създавали проблеми, особено в транспортния сектор.

Смяна на времето има в почти цяла Европа (без Исландия, Русия, Беларус, Грузия и Армения), Северна Америка (с изключение на някои щати в САЩ, територии в Канада и части от Мексико), Близкия Изток (без Ирак и Йордания) и две държави в Северна Африка– Мароко и Египет.

Гражданите периодично се обръщат към Европейския парламент с коментари по лятното часово време. Много от тях призовават парламента да отмени разпоредбите за лятното часово време, тъй като те не виждат предимства от прилагането на тази мярка.

Според подалите предложенията директивата за лятното часово време има отражение върху превозите и енергетиката, както и води до заболявания, недоспиване и неефективност на работното място. Финландия е една от държавите, която лобира за подобно решение. Лятното часово време бе отменено в последните години от Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет и Азербайджан.

От зимното часово време пък се отказаха Беларус и Турция, а подобно решение обмисля и Унгария.

Докато това решение стане факт обаче, в събота срещу неделя българите отново ще завъртят стрелките на часовника – този път с един час назад. Много изследвания показват, че изкуствената промяна на времето стресира хората и животните и е причина за здравословни проблеми и загуби за икономиката.

 

Още по темата:

Смяната на времето увеличава риска от инфаркт

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

смяна на времето, часово време, ЕК, здраве, енергия

StreetView

Най-странните плажове в света

Понеделник, 02 Октомври 2017 / Места
  За сбогуване с лятото решихме да се разходим до най-страните плажове в света, поне според нас. Може и да звучи странно, но се оказва, че има хора, които приемат за истинска атракция прелитащите над главите им самолети. Странни солни фигури, стъкълца и естествено невероятни гледки. [...]

Последните пет години са най-горещите на земята

Сряда, 15 Ноември 2017 / Места
Мащабите и темпото, с което климатичните промени вредят на планетата изискват спешни и амбициозни ангажименти   2017 година е една от трите на-горещи години с рекордни екстремни метеорологични условия. Последните 5 години са най-топлият период на земята с температури, достигащи 50 граду [...]