Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

ЕК обмисля отмяна на лятното часово време

Петък, 27 Октомври 2017 / Хранене и Здраве
471
  • pixabay.com

Ползите за икономиката от смяната на времето са незначителни на фона на рисковете за здравето

 

ЕК разглежда предложения за отмяна на лятното часово време. Това потвърдиха от европейската институция, цитирани от БТА.

Европейската директива от 2001 г. е осмата поред законодателна норма в ЕС за уеднаквеното лятно часово време. От 2002 г. във всяка държава от Общността лятното часово време започва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от март и завършва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Повечето членки на Европейските общности приемат лятното часово време през 70-те години на ХХ век. Причината била, че различните дати за преместване на часовника създавали проблеми, особено в транспортния сектор.

Смяна на времето има в почти цяла Европа (без Исландия, Русия, Беларус, Грузия и Армения), Северна Америка (с изключение на някои щати в САЩ, територии в Канада и части от Мексико), Близкия Изток (без Ирак и Йордания) и две държави в Северна Африка– Мароко и Египет.

Гражданите периодично се обръщат към Европейския парламент с коментари по лятното часово време. Много от тях призовават парламента да отмени разпоредбите за лятното часово време, тъй като те не виждат предимства от прилагането на тази мярка.

Според подалите предложенията директивата за лятното часово време има отражение върху превозите и енергетиката, както и води до заболявания, недоспиване и неефективност на работното място. Финландия е една от държавите, която лобира за подобно решение. Лятното часово време бе отменено в последните години от Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет и Азербайджан.

От зимното часово време пък се отказаха Беларус и Турция, а подобно решение обмисля и Унгария.

Докато това решение стане факт обаче, в събота срещу неделя българите отново ще завъртят стрелките на часовника – този път с един час назад. Много изследвания показват, че изкуствената промяна на времето стресира хората и животните и е причина за здравословни проблеми и загуби за икономиката.

 

Още по темата:

Смяната на времето увеличава риска от инфаркт

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

смяна на времето, часово време, ЕК, здраве, енергия

Street of Hope

В повечето училища няма психолози и съветници

Вторник, 28 Февуари 2017 / В клас
  Само 15% от училищата у нас разполагат с психолози, а 26% - с педагогически съветници   Това показва статистика на просветното министерство, цитирана от "Сега" по повод случая с 11-годишното момиче, починало след удар в корема от съученик. При посещението си в Пловдив служебния [...]

Гледаме ли какво стои зад лошото поведение на децата?

Петък, 01 Ноември 2019 / Родители
Понякога децата имат нужда от нашата помощ, за да могат да се разберат   Беше първият ден, в който смениха времето и синът ми излезе от училище и започна да се оглежда в тъмното, застанал на стълбите. А аз бях много изморена и за малко се изкуших да помоля баща му да го вземе от училище [...]