Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Епидемията на съвременния свят: Синдромът на надбъбречна умора

Петък, 10 Януари 2020 / Хранене и Здраве
865
 • unsplash.com

Или до какво води стресът, изпитван с години

 

Ще започнем с уговорката, че Синдромът на Надбъбречна Умора (СНУ) е различно състояние от болестта на Адисон. Болестта на Адисон е тежко, животозастрашаващо състояние, при което надбъбречните жлези са подложени на прогресивно разрушаване. СНУ е състояние, в което организма ни изпада, когато е подложен на сериозен или хроничен стрес. Конвенционалната медицина не признава термина СНУ. Всеобщо възприето е обаче съществуването на състояние наречено Синдром на Хронична Умора, чиято биологична същност още не е изяснена. Една от основните хипотези е именно нарушение на баланса на надбъбречните жлези, тоест СНУ.

 

Какви са причините за СНУ?

 

Съвременният начин на живот за повечето от нас е съпроводен със стрес. Той може да бъде не толкова силен, но продължителен или дори непрекъснат в определени периоди от живота ни. В други случаи, стресът може да не е толкова продължителен, но пък да е наистина силен. Стресът като цяло и особено в съчетание с нездравословен начин на живот (тютюнопушене, прекаляване с алкохол, прекалено физическо натоварване и нередовно хранене) може да доведе до синдром на надбъбречната умора.

 

Как реагира тялото ни на стрес?

 

Реакцията на стрес е здравословна и животоспасяваща. При стрес в мозъка се отделя невротрансмитерът норепинефрин, който учестява пулса ни, повишава кръвното ни и ни кара да застанем на щрек. Норепинефриннът обаче въздейства и на хипоталамуса. Хипоталамусът на свой ред отделя хормон, който възбужда хипофизната жлеза, която пък активира надбъбречните жлези. Последните са разположени върху горния полюс на бъбреците и синтезират множество хормони, включително кортизол. Кортизолът е един от най-важните хормони, които се отделят при стрес. Именно той помага на организма да се адаптира в отговор на стреса.

Всеки организъм има различна устойчивост на стрес. Когато стресът е прекалено силен за организма или продължи много дълго тялото преминава през следните промени, носещи името Синдром на Надбъбречната Умора.

 

Стадий на тревожна реакция

 

Този стадий може да продължи месеци и дори години. При него норепинефринът се синтезира в повишени количества и това поставя организма в състояние на възбуда и бдителност. В условията на стрес, тази възбуда често ни се струва нещо положително. Хората я използват, за да се справят с проблемите, предизвикващи стреса или дори я считат за своя силна страна. Така обаче те несъзнателно задълбочават проблема, защото се лишават от сън и почивка, когато е време за тях. Естествено, хипоталамусът, хипофизата и съответно надбъбреците също са активирани повече от нормалното, тъй като организмът се стреми да се адаптира към стреса.Отделянето на голямо количество кортизол обаче води и до физическо и емоционално пренапрежение, включително и във времето за сън.

Хората в този стадий или нямат оплаквания или се оплакват от лека умора. Ежедневните им дейности и работата им не страда, но често ще чуете от тях, че имат нужда от стимулиращи напитки не само сутрин, но и през деня, за да не загубят работоспособността си. Почти всички хора са преминавали през този първи стадий на СНУ, някои още в юношеските си години. Характерното за този стадий е, че ако стресът изчезне и организмът си почине, възстановяването е пълно. Проблем възниква, когато няма как стресът да се преустанови или човек не осъзнава, че има проблем и не предприема мерки.

 

Стадий на съпротива

 

Продължаващият или прекалено силен стрес увеличава нуждите на организма от кортизол и други антистресови хормони. Хипоталамусът, хипофизата и надбъбреците са претоварени от интензивното си функциониране и производството на големи количества кортизол. В този стадий на СНУ кортизолът достига своя максимум. Високото ниво на кортизол в тялото води до:

 • Повишен апетит и желание за сладко. Не всички хора в стадий 2 имат повишен апетит, при малка част от тях апетитът е потиснат.
 • Намален интензитет на метаболизма и напълняване. При някои от хората, мастната тъкан се натрупва основно около вътрешните органи и пораства обиколката на корема. Напоследък се смята, че кортизолът участва и в развитието на метаболитния синдром.
 • Повишени нива на триглицериди и холестерол.
 • Спазъм на кръвоносните съдове и повишено кръвно налягане. За повишаването кръвно налягане допринася и учестеният от стреса пулс. При по-млади хора се задействат компенсаторни механизми, които успяват да задържат кръвното налягане в границите на нормата, но при хора на и над средната възраст кръвното налягане се покачва.
 • Потискане на имунната система – хората в стадий 2 обикновено страдат по-често от инфекции.
 • Разсеяност, психо-емоционална лабилност, проблеми с паметта.

Обикновено тези хора имат нормален живот с периоди на по-сериозна умора, последвани от възстановяване. При физическо натоварване хората в стадий 2 обикновено за кратко се чувстват по-добре и тонизирани. Именно затова някои хора в стадий 2 на СНУ буквално се пристрастяват към физическото натоварване и прекаляват с него. Движението за тях е необходимо, но трябва да бъде дозирано и редувано с почивки. В противен случай то може да задълбочи проблема и понякога дори да доведе до остро преминаване към следващия стадий на СНУ след изтощителна тренировка. Стадий 2 може да продължи с години, дори десетилетия. Някои хора остават в този стадий до края на живота си без да осъзнават, че СНУ причинява хроничните им оплаквания. В стадий 2 промяната в начина на живот и храненето, както и някои хранителни добавки и билки могат да помогнат да се възстановите.

 

Стадий на изтощението

 

В този стадий стресът продължава, но кортизолът започва да спада, тъй като надбъбречните жлези вече са изтощени от продължителната работа на бързи обороти. Белези, че сте в стадий 3 на СНУ могат да са:

 • Склонност към ниска кръвна захар или симптоми на ниска кръвна захар без да е регистрирана такава. Обикновено веднага след нахранване кръвната захар се покачва, но бързо след това пада и хората изпитват глад, сърцебиене, тревожност, изпотяване, замайване. Хората имат нужда от хранене по- често от обикновено.
 • Склонност към ниско кръвно налягане, поради дехидратация и загуба на соли. Симптоми на ниско кръвно налягане могат да бъдат замайване, причерняване особено при ставане, главоболие, тревожност, изтръпване. Тези хора са много чувствителни към жега.
 • Умора. Умората през този стадий постепенно прогресира, а необходимата почивка за възстановяване се увеличава, като хората имат нужда от почивка и през деня. В края на този стадий хората на практика са неработоспособни.
 • Тревожност, депресия, пристъпи на паника, замайване до усещането за мозъчна мъгла.
 • Дисбаланс на половите хормони, намалено либидо, естрогенна доминантност.

Стадий 3 е тежко състояние и изисква много време, голяма промяна в начина на живот, хранителни добавки и понякога лекарства, които да подпомогнат възстановяването. Много по-лесно би било, ако хората осъзнават, че имат проблем, когато са в стадий 1 или стадий 2. Тогава възстановяването е много по-бързо и много по-лесно.

 

Вижте още:

Внимавайте с минералите: Магнезий

Внимавайте с минералите: Селен

Някои витамини могат да бъдат опасни: Витамин Е

Някои витамини могат да бъдат опасни: Витамин D

Витамин Б6 има основна роля за психичното здраве

Рибеното масло може да намали алергиите при децата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

здраве, умора, стрес, надбъбречни жлези, изтощение

StreetBoard

Продават жилище заради дълг от 295 лева

Петък, 25 Ноември 2016 / Истории от града
Съдия-изпълнител продава половин апартамент на пенсионерка от Враца заради стари задължения за парно   Семейство от Враца може да загуби част от жилището си заради символичен дълг към местната топлофикация, съобщи bTV. От топлофикационното дружество са категорични, че до крайн [...]

Амнезията за 9-ти септември

Неделя, 09 Септември 2018 / Общество
Защо българите забравиха този период от историята си?   Резултатите от едно съвместно изследване на Нов български университет в София и Американския университет в Благоевград сочат, че само три процента от анкетираните българи, сред които има представители на всички етноси, определят ко [...]