Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Физическите симптоми на стреса

Четвъртък, 13 Май 2021 / Хранене и Здраве
168
 • unsplash.com

Проблемите на децата в училище понякога са резултат от хроничен стрес

 

Симптомите на стрес могат да се отразят на здравето, когнитивните умения и отношенията. В много случаи хората не осъзнават, че даден физически проблем може да се дължи на хроничен стрес. Дразнещото главоболие, честото безсъние, намалената продуктивност на работното място или липсата на концентрация в училище са сред обичайните сигнали за високо ниво на хроничен стрес.

Симптомите на стрес могат да засегнат тялото, мислите, чувствата и поведението. Разпознаването на причините за даден проблем е първата стъпка към решаването му.

Кои са обичайните негативни ефекти на хроничния стрес?

 • Върху тялото: главоболие, мигрена, мускулно напрежение или болка, болка в областта на гръдния кош, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, наднормено тегло, възпалителни процеси в тялото, постоянна умора, разстроен стомах и др.
 • Върху настроението: тревожност, изнервеност, липса на мотивация и фокус, усещане за загуба на контрол, раздразнителност, гняв, депресивност
 • Върху поведението:преяждане или загуба на апетит, гневни изблици, злоупотреба с дрога или алкохол, зависимост към цигарите или каквото и да е друго пристрастяване, отдръпване от близките, намаляване на физическата активност, изпълняване на задълженията на работа или в училище с влошено качество или със закъснение и т.н.

 

Управление на стреса

 

При наличие на симптоми на стрес при деца или възрастни, е необходимо да се предприемат действия за промяна на средата и навиците на мислене и поведение, така че да се постигне осезаемо подобрение на здравето, отношенията с близките и когнитивното представяне на работното място или в училище.

Ето някои ефективни начини за справяне със стреса:

 • Редовна физическа активност
 • Практикуване на техники за релаксация като дълбокото диафрагмено дишане, медитации, йога, тай чи и масажи
 • Поддържане на чувството за хумор и гледане на комедии
 • Прекарване на качествено време със семейството и приятелите в пълноценни разговори за нещата, които вълнуват или тревожат всеки един от тях
 • Отделяне на време за хобита, четене на книга, слушане на музика, танци, пеене, разходки сред природата
 • Вечерни ритуали за създаване на навик за ранно лягане
 • Здравословен и балансиран режим на хранене

Прилагането на изброените неща помагат за възстановяването на тялото и ума от стреса, но е важно да се обърне специално внимание на откриването на конкретните причини за възникването на стреса. Това могат да бъдат: травматични събития, нездрави начини на комуникация в семейството или в училище и/или модели на мислене, които генерират сами по себе си тревожност, гняв или депресивност.

 

Кога да потърсите помощ?

 

Ако не успявате да откриете кои са източниците на стрес за вас или децата ви или се затруднявате с намирането на начини да осъществите нужните промени, тогава помощта на специалист ще бъде изключително важна стъпка в положителна посока.

 

Източник: neuro-english.eu

 

Вижте още:

Епидемията на съвременния свят: Синдромът на надбъбречна умора

Майндфулнес: Как да живеем тук и сега

Как да превърнем тревожността в сила

Стресът на работното място

Стресът от изпитване

Стресът, моят приятел

Всеки втори ходи изморен на работа

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

стрес, напрежение, релаксация, здраве, психология

StreetView

Светът от много близо

Неделя, 27 Октомври 2019 / Приключения
Най-добрите снимки, направени под микроскоп, в конкурса Nikon Small World   За Тереза Згода и Тереза Куглър снимането под микроскоп е дисциплина, която смесва страстта към изкуството и страстта към науката. Изображението, което печели ежегодното състезание Nikon Small World през 20 [...]

Призрачни места: Замъците в Болу

Събота, 19 Януари 2019 / Места
Проектът е на стойност 200 млн. долара, но няма достатъчно купувачи   Стотици изкуствени замъци, построени за богатите инвеститори от Персийския залив, стоят празни в недовършено ваканционно селище в Турция. Проектът Burj Al Babas в северната провинция Болу започва през 2014 г., но&nbs [...]