
Лечебните му свойства са наистина многобройни
За вълшебните свойства на глухарчето, на което всички ние като деца сме се радвали, е изписано много. И има защо – доказано е, че това на пръв поглед обикновено растение лекува поне 20 болести. Вероятно затова е любима храна и на вегатерианците, които имат разнообразие от рецепти за салати от глухарче или дори панирани стъбла, както и да ви звучи. В България може и да го пренебрегваме, но изтънчените гастрономи отдавна са оценили „бурена“, който срещаме буквално навсякъде.
Глухарчето присъства в кухнята на държави като Франция, Германия, Холандия, Италия, Индия и Япония. Неговите лечебни качества са забелязани и използвани още през Средновековието. А съвременните фитотерапевти го препоръчват срещу хипертония, атеросклероза, болести на кръвта, хемороиди, болести на стомаха и червата, при подагра и ревматизъм, както и като общоукрепващо и тонизиращо средство след инфекциозни заболявания. Все повече потвърждения намират и теориите за това, че екстрактът от това растение потиска растежа на раковите клетки.
Корените от глухарче, приготвени по специален начин, са полезни за нормализиране на кръвната захар при диабет, при подагра е полезно да се използва редовно отвара или запарка от глухарче. Засиленото диуретично действие на чая от глухарче също съдейства за прочистването на организма, изчиства и черния дроб.
Корените от глухарче действат по-сигурно срещу злокачествени заболявания от химиотерапията. Експерименти в научна лаборатория в Канада са доказали, че терапията с корени от глухарче въздейства избирателно върху раковите клетки, докато при химиотерапия страдат и здравите. Според анализите лечебният чай от глухарче спира растежа на раковите клетки и в продължение на 48 часа те се разпадат, като в същото време не се появява в тяхна замяна нито една нова.
Корените от глухарче помагат и при лекуването на акне, ревматизъм и артрит.
Пресните листа от глухарче могат редовно да обогатяват сезонните салати от ранна пролет до късна есен. Ако горчивият им вкус не ви харесва, изкиснете ги за 10-15 минути в солена вода. Тази добавка от глухарче трябва да е правило в менюто на хората с бъбречни проблеми и хронични възпаления на пикочните пътища.
Зелените листа от глухарче оптимизират стойностите на лошия холестерол и по този начин предпазват кръвоносните съдове от втвърдяване, от мастни плаки и намаляват риска от инфаркти и инсулти. Менюто с глухарче може да съдейства за нормализиране на холестерола.