Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Хеви метълът бил полезен за здравето

Петък, 26 Април 2019 / Хранене и Здраве
248
  • pixabay.com

Тежката музика регулира тъгата и засилва позитивните емоции

 

Слушането на „екстремна музика” като хеви метъл действа вдъхновяващо и оттам има общо релаксиращ ефект, съобщава британският вестник Independent, цитиран от Мениджър.

Авторите на проучването, публикувано в академичния журнал Frontiers in Human Neuroscience, пишат, че вместо да засилва гнева и агресията, силната хаотична музика всъщност успокоява и вдъхновява слушателите.

Д-р Дженевийв Дингъл и Леа Шарман от University of Queensland са провели експеримент сред 39 души на възраст между 18 и 34 години, които често си пускали така наречената „екстремна музика”.

Участниците били помолени в продължение на 16 минути да обсъждат житейска ситуация, която ги е вбесила, а после имали право да изберат дали да прекарат 10 минути, слушайки песен по избор, или да стоят в условия на пълна тишина. След това психолозите наблюдавали емоционалното им състояние.

Шарман казва: „Открихме, че музиката регулира тъгата и засилва позитивните емоции. Тя помогна на участниците да изучат цялата гама от изпитани емоции, като в крайна сметка ги направи по-активни и вдъхновени.

„Резултатите сочат, че нивата на враждебност, раздразнителност и стрес се понижават след пускането на този вид музика. Най-драстична промяна бе отчетена в нивото на вдъхновение у участниците.”

 

Вижте още:

Естествената честота на Вселената

Вибрациите, които лекуват

Надеждата е в мазето под нас

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

музика, хеви метъл, здраве, рок

StreetBoard

Дюнерджийница №5

Понеделник, 05 Декември 2016 / Истории от града
Истории от градския транспорт      Мисля си как няма да ме е яд много да продупча билетче – в трамвая е чисто и топло, усеща се и миризма на ароматна пръчица (което ме подсеща да си купя) въпреки че всички седалки са заети още от първата спирка. На фона на почти до [...]

Графит в народна носия

Петък, 03 Юни 2016 / Българи от ново време
  Исках да покажа красотата и мъдростта на българските традиции, разказа художникът Nasimo   Красив графит на момиче в българска народна носия се появи на столичната улица "Шандор Петьофи" 55. Името на картината е "Дар божий", а на нея е нарисувана Рада рана българска невеста. Нам [...]