Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Хлорела – чистачът на тежки метали

Събота, 02 Февуари 2019 / Хранене и Здраве
238
  • bbcgoodfood.com

Ползите за здравето от едноклетъчното водорасло са многобройни

 

Ако имате живачни пломби в зъбите си, били сте ваксинирани, ядете редовно риба, били  сте изложени на радиация, или често пазарувате храни, внесени от Китай, е много вероятно да имате тежки метали в тялото си. Един от безценните помощници в този случай е хлорелата. Това едноклетъчно синьо-зелено водорасло абсорбира токсини като олово, кадмий, живак и уран, които се натрупват в организма. Живее в сладководни басейни в страни като Япония и Тайван и е богата на аминокиселини, хлорофил, бета-каротин, калий, фосфор, биотин, магнезий и витамини от групата В. Затова попада в списъка на суперхраните, които съдържат голямо количество лесно усвоими полезни вещества. 

 

Сушената хлорела съдържа около 50% белтъчини. Тя е естествен източник на хлорофил, белтъчини, незаменими мастни киселини, витамини и минерали. Благодарение на фибрите, които се свързват с тежките метали и пестицидите, хлорелата стимулира изхвърлянето на метаболитните отпадъци от организма.  

Изследвания показват, че хлорелата е полезна за хормоналния баланс, здравето на сърдечно-съдовата система, помага да се избегнат последиците от химиотерапия и радиация, понижава кръвното налягане и холестерола, и подпомага детоксикацията на тялото ни.

Високите нива на хлорофил защитават организма от ултравиолетовите облъчвания, докато отстраняват радиоактивните частици от тялото. Хлорелата поддържа имунната система здрава и спомага клетъчната активност. Намалява оксидативния стрес, причинен от замърсяване, стреса, на който сме подложени всекидневно и неправилно хранене.

Редовната консумация на хлорела подмладява кожата, тъй като увеличава нивата на витамин А, витамин С и глутатион в тялото ни, което елиминира свободните радикали и предпазва клетките.

 

Медицинско проучване, цитирано от zdravei.org, установява, че хлорелата помага в борбата с рака по няколко начина.

Първият е, че тя укрепва имунната система и телата ни реагират правилно – във всички организми с времето се развиват ракови клетки, които при добре работеща имунна система биват унищожени.

Вторият е, че премахвайки тежки метали и токсини от тялото си, ние сме по-малко предразположени да развием рак.

Трето, проучвания са показали, че при диагностицирани с рак хора, приемът на хлорела засилва действието на Т-клетките, които се борят с образуването на нови анормални клетки. Приемът на синьо-зеленото водорасло помага за по-лесно преминаване през агресивната химио- и лъчетерапия.

Действа благотворно върху здравето на хора, страдащи от диабет, като намалява нивата на холестерола, а след това повишава глюкозата в кръвта. Изследвания показали, че хлорелата активира редица гени на клетъчно ниво, които подобряват инсулиновата чувствителност и насърчават здравословния баланс.

 

Вижте още:

Защо водораслите са суперхрана?

Коензим Q10 – чудото за сърцето

Клетъчно хранене

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

хлорела, водорасли, суперхрани, здравословно хранене, здраве

StreetView

Енергийни места: Рилският манастир

Вторник, 08 Август 2017 / Места
  Това е най-големият манастир в България и един от най-почитаните в християнския свят    Едно от местата със силна енергия в България е гробът на Иван Рилски, или пещерата, в която е живял в последните си години. Мястото се намира се 4 км източно от Рилския манастир, а до та [...]

На църква върху скалите

Сряда, 02 Ноември 2016 / Места
Три пъти опожаряван, Разбоишкият манастир е жив и до днес   В България има много скални манастири и църкви, но един от най-красивите и интересните е Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“. Той се намира на около 70 км от София и на 11 км от Годеч. Манастирът е разполо [...]