Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Храната на бъдещето: Сладолед от пластмасови отпадъци

Сряда, 30 Юни 2021 / Хранене и Здраве
211
  • pixabay.com

Учените са успели да превърнат пластмасата във ванилия

 

Ванилинът, съединението, което дава по-голямата част от аромата и вкуса на ванилията, може да бъде извлечен естествено от ванилови зърна или направен синтетично. Около 85% от ванилина се произвежда от химикали, получени от изкопаеми горива. В бъдеще обаче вашият ванилов сладолед ще бъде направен от пластмасови бутилки, посочва БГНЕС.

Учените са намерили начин да превърнат пластмасовите отпадъци във вкус на ванилия с помощта на генетично модифицирани бактерии. Загрява се съд с киселина и микроби, след което 79% от киселината се превръща във ванилин.

 

В хранителната промишленост

 

Ванилинът се намира в широк спектър от храни, козметика, фармацевтични продукти, почистващи продукти и хербициди, а търсенето "бързо нараства", пишат авторите на изследването. През 2018 г. глобалното търсене на ванилин е около 40 800 тона, а се очаква да нарасне до 65 000 тона до 2025 г., според проучване, публикувано в списание „Green Chemistry“.

Търсенето на ванилин "далеч надхвърля" предлагането на ванилови зърна, така че учените са прибегнали до производството на синтетичен ванилин. В новото проучване изследователите са използвали нов метод за превръщане на пластмасовите отпадъци във ванилин, като начин за доставяне на ванилин и намаляване на замърсяването.

Проучванията показват, че пластмасовите бутилки, изработени от полиетилен терефталат (PET), могат да се разлагат, за да се получи терефталова киселина. Двама изследователи от Университета в Единбург в Шотландия успяват генетично да преобразуват терафалтовата киселина във ванилин, използвайки генетично модифицирана бактерия, Escherichia coli. Така учените са успели да превърнат около 79% от терафалтена във ванилин.

 

Екологични проблеми

 

„Глобалната криза с пластмасовите отпадъци сега е призната за един от най-належащите екологични проблеми, пред които е изправена нашата планета“, пишат авторите на изследването. Около 1 милион пластмасови бутилки се продават всяка минута по света и само 14% се рециклират. Рециклируемата пластмаса може да се превърне във влакна само за дрехи или килими. "Нашата работа оспорва възприемането на пластмасата като проблемен отпадък и вместо това демонстрира използването й като нов въглероден ресурс, от който могат да се произвеждат продукти с висока стойност", каза съавторът Стефан Уолъс, старши преподавател по биотехнологии в Университета в Единбург. Сега авторите на изследването се надяват допълнително да подобрят бактериите, за да могат да превърнат още повече терафалтова киселина във ванилин.

 

Вите още:

Храната на бъдещето: Рулца от мравки, пържени щурци и понички от тарантули

Транспортът на бъдещето: Зелени влакове заменят дизеловите

Град на бъдещето ще изникне в Дубай

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сладолед, ванилия, ванилин, пластмаса, технологии, екология, наука

StreetInside

Кога последно погледнахте нечии клошарски очи?

Вторник, 22 Октомври 2019 / Към себе си
Кога последно усетихте какво стои зад мръсните дрехи на бездомник...   Тази сутрин синът ни реши, че 4 часа е прекрасно време за ставане. Защо пък да не събудим и последния спящ? Така няколко часа по-късно, двамата с него вървим по стълбите на един подлез, за да пресечен булеварда. Исти [...]

Кои са най-интересните иновации в здравеопазването?

Вторник, 25 Септември 2018 / Кариера
Шест компании се борят за финансиране от 60 хиляди евро   6 иновативни стартъпи бяха избрани от международно експертно жури да продължат към финала на конкурса за стартиращи компании на EIT Health InnoStars Awards. Финалистите са екипи от Италия, Литва, два отбора от Полша и два от Унг [...]