Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Храната на бъдещето: Сладолед от пластмасови отпадъци

Сряда, 30 Юни 2021 / Хранене и Здраве
125
  • pixabay.com

Учените са успели да превърнат пластмасата във ванилия

 

Ванилинът, съединението, което дава по-голямата част от аромата и вкуса на ванилията, може да бъде извлечен естествено от ванилови зърна или направен синтетично. Около 85% от ванилина се произвежда от химикали, получени от изкопаеми горива. В бъдеще обаче вашият ванилов сладолед ще бъде направен от пластмасови бутилки, посочва БГНЕС.

Учените са намерили начин да превърнат пластмасовите отпадъци във вкус на ванилия с помощта на генетично модифицирани бактерии. Загрява се съд с киселина и микроби, след което 79% от киселината се превръща във ванилин.

 

В хранителната промишленост

 

Ванилинът се намира в широк спектър от храни, козметика, фармацевтични продукти, почистващи продукти и хербициди, а търсенето "бързо нараства", пишат авторите на изследването. През 2018 г. глобалното търсене на ванилин е около 40 800 тона, а се очаква да нарасне до 65 000 тона до 2025 г., според проучване, публикувано в списание „Green Chemistry“.

Търсенето на ванилин "далеч надхвърля" предлагането на ванилови зърна, така че учените са прибегнали до производството на синтетичен ванилин. В новото проучване изследователите са използвали нов метод за превръщане на пластмасовите отпадъци във ванилин, като начин за доставяне на ванилин и намаляване на замърсяването.

Проучванията показват, че пластмасовите бутилки, изработени от полиетилен терефталат (PET), могат да се разлагат, за да се получи терефталова киселина. Двама изследователи от Университета в Единбург в Шотландия успяват генетично да преобразуват терафалтовата киселина във ванилин, използвайки генетично модифицирана бактерия, Escherichia coli. Така учените са успели да превърнат около 79% от терафалтена във ванилин.

 

Екологични проблеми

 

„Глобалната криза с пластмасовите отпадъци сега е призната за един от най-належащите екологични проблеми, пред които е изправена нашата планета“, пишат авторите на изследването. Около 1 милион пластмасови бутилки се продават всяка минута по света и само 14% се рециклират. Рециклируемата пластмаса може да се превърне във влакна само за дрехи или килими. "Нашата работа оспорва възприемането на пластмасата като проблемен отпадък и вместо това демонстрира използването й като нов въглероден ресурс, от който могат да се произвеждат продукти с висока стойност", каза съавторът Стефан Уолъс, старши преподавател по биотехнологии в Университета в Единбург. Сега авторите на изследването се надяват допълнително да подобрят бактериите, за да могат да превърнат още повече терафалтова киселина във ванилин.

 

Вите още:

Храната на бъдещето: Рулца от мравки, пържени щурци и понички от тарантули

Транспортът на бъдещето: Зелени влакове заменят дизеловите

Град на бъдещето ще изникне в Дубай

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сладолед, ванилия, ванилин, пластмаса, технологии, екология, наука

StreetInside

Чуйте себе си

Събота, 01 Октомври 2016 / Към себе си
Позволете си да се радвате безусловно, без тази радост да зависи от нещата около вас    Намираме Цвета да провежда час по йога с няколко души на тревата в Градската градина в София. Всички те изпълняват с интерес заръките й и йога упражнения, които на пръв поглед изглеждат непосилн [...]

Какво отключва тревожността и паническите атаки?

Неделя, 01 Септември 2019 / Към себе си
  Тревожността и паническите атаки се отключват, когато човек влезе в конфликт със самия себе си. Това е конфликт на съзнателно и на подсъзнателно ниво. В такъв конфликт нашите цели, нужди и желания на съзнателно ниво са влезли в конфликт с нашите цели, нужди и желания на подсъзнателно [...]