Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Храни срещу грипа

Сряда, 28 Декември 2016 / Хранене и Здраве
547
  • picjumbo.com

Най-големият враг на простудните и вирусните заболявания е чесъна

 

Както всяка година, грипната епидемия няма да ни подмине и сега. Затова е добре да вземем мерки за засилване на имунитета. Специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова съветва да не пазим диети, а да се храним с леки, но пълноценни храни.

„Мляко и млечни храни с ниска масленост. Кисело мляко, извара, сирена. На второ място задължително е рибата. На трето място е червеното месо, но в ограничени количества, например три порции седмично", обясни проф. Байкова пред Нова телевизия.

Задължително е да се ядат много плодове и зеленчуци, като сред известните приятели на имунитета са лимоните и грейпфрутите, аспержите, броколите и киселото зеле.

Добре е в менюто да присъстват зеления и градинския чай.

Най-големият враг на грипа обаче е чесънът. Той укрепва имунната система и помага при борбата с гръдни инфекции и кашлица. Той съдържа много йод, което е полезно при някои състояния на щитовидната жлеза.

Полезен е при високо кръвно налягане, при натрупване на плака по стените на кръвоносните съдове, за намаляване на висок холестерол и артериално втвърдяване.

Сред известните имуностимулатори е и куркумата, която повишава защитните сили на организма и помага при настинка и кашлица. Кукруминът обаче е много повече от това, той има силно пречистващо организма действие и като антиоксидант ограничава въздействията на свободните радикали и предпазва клетъчните мембрани от увреждания, удължава живота на клетките и забавя процесите на стареене и клетъчна смърт. Така се ограничава растежа на туморите.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

храни, грип, имунитет, чесън, зеленчуци, плодове

StreetBoard

Един ден вкъщи – разделихме се с фикуса

Сряда, 18 Май 2016 / Истории от града
  Белите на близнаците Ангел и Христо продължават   След като вчера Ангел и Христо (на 1 година и 7 месеца) не успяха да унищожат фикуса, днес продължиха с опитите, разказва майка им Галя.    Днес преместих фикуса отвън до вратата. Отгледали сме го от малко стръкче до [...]

Пускат движението по новата естакада до „Летище София“

Вторник, 09 Януари 2018 / Истории от града
  Днес ще бъде пусната за движение скоростната пътна връзка за „Летище София“. Тя включва директно трасе от булевард "Брюксел" до Терминал 2 на летището, както и две пътни връзки до Терминал 1. Общата стойност на проекта е 13,7 млн. лева. Финансирането е осигурено от министе [...]