Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Храни срещу грипа

Сряда, 28 Декември 2016 / Хранене и Здраве
603
  • picjumbo.com

Най-големият враг на простудните и вирусните заболявания е чесъна

 

Както всяка година, грипната епидемия няма да ни подмине и сега. Затова е добре да вземем мерки за засилване на имунитета. Специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова съветва да не пазим диети, а да се храним с леки, но пълноценни храни.

„Мляко и млечни храни с ниска масленост. Кисело мляко, извара, сирена. На второ място задължително е рибата. На трето място е червеното месо, но в ограничени количества, например три порции седмично", обясни проф. Байкова пред Нова телевизия.

Задължително е да се ядат много плодове и зеленчуци, като сред известните приятели на имунитета са лимоните и грейпфрутите, аспержите, броколите и киселото зеле.

Добре е в менюто да присъстват зеления и градинския чай.

Най-големият враг на грипа обаче е чесънът. Той укрепва имунната система и помага при борбата с гръдни инфекции и кашлица. Той съдържа много йод, което е полезно при някои състояния на щитовидната жлеза.

Полезен е при високо кръвно налягане, при натрупване на плака по стените на кръвоносните съдове, за намаляване на висок холестерол и артериално втвърдяване.

Сред известните имуностимулатори е и куркумата, която повишава защитните сили на организма и помага при настинка и кашлица. Кукруминът обаче е много повече от това, той има силно пречистващо организма действие и като антиоксидант ограничава въздействията на свободните радикали и предпазва клетъчните мембрани от увреждания, удължава живота на клетките и забавя процесите на стареене и клетъчна смърт. Така се ограничава растежа на туморите.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

храни, грип, имунитет, чесън, зеленчуци, плодове

Street of Hope

По 2000 българчета емигрират на година

Вторник, 27 Септември 2016 / В клас
Близо 14 хиляди седемгодишни деца българчета не са влезли в първи клас тази година   По данни на Националния статистически институт (НСИ) набор 2009 - децата които сега са първокласници - е 80 956. По официални данни на Министерството на образованието, цитирани от БНР, първок [...]

Малките акционери срещу технологичните гиганти

Събота, 13 Януари 2018 / Гласът на детето
Инвеститорите все повече надигат глас срещу пристрастяващото действие на мобилните устройства върху детската психика   Ако родителите започват деня си с телефона, говорят по работа докато прибират детето от детска градина, а вечер са погълнати от социалните мрежи, децата със сигурност с [...]