Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Храни срещу грипа

Сряда, 28 Декември 2016 / Хранене и Здраве
566
  • picjumbo.com

Най-големият враг на простудните и вирусните заболявания е чесъна

 

Както всяка година, грипната епидемия няма да ни подмине и сега. Затова е добре да вземем мерки за засилване на имунитета. Специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова съветва да не пазим диети, а да се храним с леки, но пълноценни храни.

„Мляко и млечни храни с ниска масленост. Кисело мляко, извара, сирена. На второ място задължително е рибата. На трето място е червеното месо, но в ограничени количества, например три порции седмично", обясни проф. Байкова пред Нова телевизия.

Задължително е да се ядат много плодове и зеленчуци, като сред известните приятели на имунитета са лимоните и грейпфрутите, аспержите, броколите и киселото зеле.

Добре е в менюто да присъстват зеления и градинския чай.

Най-големият враг на грипа обаче е чесънът. Той укрепва имунната система и помага при борбата с гръдни инфекции и кашлица. Той съдържа много йод, което е полезно при някои състояния на щитовидната жлеза.

Полезен е при високо кръвно налягане, при натрупване на плака по стените на кръвоносните съдове, за намаляване на висок холестерол и артериално втвърдяване.

Сред известните имуностимулатори е и куркумата, която повишава защитните сили на организма и помага при настинка и кашлица. Кукруминът обаче е много повече от това, той има силно пречистващо организма действие и като антиоксидант ограничава въздействията на свободните радикали и предпазва клетъчните мембрани от увреждания, удължава живота на клетките и забавя процесите на стареене и клетъчна смърт. Така се ограничава растежа на туморите.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

храни, грип, имунитет, чесън, зеленчуци, плодове

StreetBoard

КАТ ще събира неплатените глоби и от пътниците в проверяваните коли

Сряда, 05 Юли 2017 / Общество
  Граждански организации искат агенция за безопасност на движението   Граждани и неправителствени организации, поискаха да се създаде Държавна агенция за безопасно движение по пътищата, за да се сложи край на агресията и безнаказаността. Причината е, че жертвите на пътя стават вс [...]

Щъркел не изостави малките си в горящото гнездо

Сряда, 05 Юни 2019 / Истории от града
Майката и бебетата са настанени в спасителен център в Румъния   Впечатляваща храброст и себеотдаденост демонстрира женски щъркел в Румъния, който прие буквално да изгори, но да спаси малките си, съобщи телевизия „Про ТВ”,  цитирана от bTV. Поройните дъждове, градушките [...]