
Нахутът е една от най-богатите на протеин бобови култури
Хумусът - известната от 7 века арабска паста е една от най-популярните храни в света. За нея дори се водят битки между държавите, за които храната е традиционна – Египет, Ливан, Сирия и Турция. Всяка от тези държави претендира, че именно от нейната територия произхожда основната му съставка – нахутът.
Производството на нахут през последните години се е увеличило с милиони декари, а причината традиционната арабска храна да е толкова пополярна е не само чудесният й вкус, а и многобройните ползи за здравето.
Хумус означава "нахут" на арабски език. Това, което ние наричаме хумус (ястието) в Близкия изток наричат Hummus bi tahini – вкусна паста, приготвена от нахут, зехтин, лимон, чесън, сол и тахан. В някои рецепти използват и магданоз и червен пипер.
Отдавна се твърди, че нахутът може да помогне в борбата с глада, защото е изключително богат на протеини. Освен това съдържанието на желязо в него помага за увеличаване на енергията, която може да използвате във фитнеса, за да изгорите излишните калории.
Джейн Питауей, австрийски преподавател по здравеопазване и биомедицински науки в университета на Тасмания, провежда изследване с две групи на възраст между 30 и 70 години. Хората от първата група яли нахут в продължение на три години, а хората от втората група се хранили с промишлени фибри чрез продукти, като хляб и зърнени храни. Резултатите показали, че когато двете групи консумират едно и също количество фибри, тази, която приемала хумус, имала по-малко мазнини в диетата си и понижение на холестерола.
Друго проучване показва, че около 30% от сърдечните пристъпи, инсулти и смъртни случаи от сърдечни заболявания могат да бъдат предотвратени, ако лицето бъде поставено на Средиземноморска диета, в която главен герой е хумусът.
Специалисти от Food Republic предлагат замяна на майонезата и яйцата в салата с пасиран хумус. Много по-добре е за сутрешна закуска да намажете върху препечен хляб смес от хумус и авокадо отколкото традиционното фъстъчено или краве масло.
За някои готвачи бобовите растения са "Кралицата на афродизиаците" и поради високото съдържание на желязо, магнезий, цинк и калий в нахута, той е много подходящ за консумация от мъже, отбелязва БГНЕС
Хумусът не може да ви омръзне, защото може да го приготвите по най-различни начини. Например турски хумус се прави с масло, а в Йордания таханът се заменя с кисело мляко. В различните региони също го сервират с различна температура - в някои страни обикновено ядат хумус топъл, докато в други го сервират студен.
Вижте още: