Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Изграждат биореактори за изкуствено месо в САЩ

Петък, 27 Май 2022 / Хранене и Здраве
333
  • pixabay.com

Около 170 компании разработват подобни технологии

 

Aмериканска компания ще изгради най-големите в света биореактори за производство на изкуствено месо. В тях ще се отглеждат повече от 13 000 тона изкуствено пилешко и говеждо месо годишно, пише "Гардиън" , цитиран от БТВ. В процеса ще се използват животински клетки и така няма да се налага самите животи да се колят, което според учените ще подпомогне за справяне с климатичната криза.

 

В света има около 170 компании, които работят върху изкуствено месо, но само Good Meat е получила регулаторно одобрение да продава продуктите си.През декември 2020 г. тя започва да произвежда пилешко месо в Сингапур. Клането и проблемите с околната среда Отглеждането и клането на едър рогат добитък, пилета и други домашни животни оказва огромно въздействие върху околната среда поради емисиите на метан, обезлесяването и използването на вода. Консумацията на животинско месо в развитите страни допринася за климатичната криза, твърдят учени.

Според Good Meat в момента се строят 10 нови биореактора, всеки с капацитет 250 000 литра и височина четири етажа.

Това ще бъдат най-големите съществуващи в момента казани в света. Съоръжението в САЩ трябва да бъде завършено в рамките на три месеца, а биореакторите ще започнат да функционират до края на 2024 г. Планира се производството да достигне 11,8 хил. тона годишно до 2026 г. и 13,7 хил. тона до 2030 г.

 

Вкусът ще пострада ли?

Поддръжниците на култивираното месо твърдят, че то може да осигури същия вкус и усещане като конвенционалното месо, но с много по-малко въздействие върху околната среда. Но един от проблемите ще бъде да се гарантира, че месните клетки растат толкова добре в големите реактори, колкото и в по-малките, използвани досега. Освен това вкусът трябва да се подобри, смятат някои разработчици.

 

Опитвала съм изкуствено месо. Отхапах първата хапка и разбрах, че това е едновременно едно от най-незабележителните неща и едно от най-забележителните неща, които някога съм ял. Това е просто месо." казва Ейми Чен, главен оперативен директор в Upside Foods. Сред другите компании, които разполагат със съоръжения за отглеждане на месо, са SuperMeat, Mosa Meat, Future Meat Technologies и производителите на морски дарове Wildtype и Shiok Meats.

 

Съществуват и много компании, които произвеждат заместители на месото на растителна основа. Какво казва статистиката - ще спрем ли да ядем животинско месо? По-голямата част от месото, което хората ще консумират през 2040 г., няма да идва от заклани животни, според доклад от 2019 г. на консултантската компания Kearney, в който се предвижда, че 60% от него ще бъде или отглеждано, или заменено с алтернативи на растителна основа. Все още Американската агенция за храните не е одобрила изкуствено месо в търговската мрежа.

 

Източник: bTV

И пържолата от месо, и животното цяло

Трябва да ядем по-малко месо, за да спасим Земята

Учени създават месо чрез извличане на въглероден диоксид от въздуха





White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

изкуствено месо, биореактори, биотехнологии, наука, животновъдство, екология





StreetInside

Какво ни губи времето

Четвъртък, 22 Декември 2016 / Към себе си
  8 неща, които няма смисъл да правим   Замисляли ли сте се какво ви пречи да сте по-продуктивни и щастливи? Ето списък от няколко неща, които със сигурност отнемат енергията ви и които може да замените с по-полезни занимания.   1. Гледането на телевизия. 2. Да имате връз [...]

Извън зоната на комфорта

Сряда, 17 Август 2016 / Кариера
Приемете предизвикателството и ще откриете, че разполагате с много повече сила, отколкото предполагате    Необходимо е да говорите пред публика, а коленете ви омекват дори още преди да сте излязъл на сцената?  Искате да разширите контактите си, но по-скоро бихте гълтали мечове [...]