Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Изграждат биореактори за изкуствено месо в САЩ

Петък, 27 Май 2022 / Хранене и Здраве
81
  • pixabay.com

Около 170 компании разработват подобни технологии

 

Aмериканска компания ще изгради най-големите в света биореактори за производство на изкуствено месо. В тях ще се отглеждат повече от 13 000 тона изкуствено пилешко и говеждо месо годишно, пише "Гардиън" , цитиран от БТВ. В процеса ще се използват животински клетки и така няма да се налага самите животи да се колят, което според учените ще подпомогне за справяне с климатичната криза.

 

В света има около 170 компании, които работят върху изкуствено месо, но само Good Meat е получила регулаторно одобрение да продава продуктите си.През декември 2020 г. тя започва да произвежда пилешко месо в Сингапур. Клането и проблемите с околната среда Отглеждането и клането на едър рогат добитък, пилета и други домашни животни оказва огромно въздействие върху околната среда поради емисиите на метан, обезлесяването и използването на вода. Консумацията на животинско месо в развитите страни допринася за климатичната криза, твърдят учени.

Според Good Meat в момента се строят 10 нови биореактора, всеки с капацитет 250 000 литра и височина четири етажа.

Това ще бъдат най-големите съществуващи в момента казани в света. Съоръжението в САЩ трябва да бъде завършено в рамките на три месеца, а биореакторите ще започнат да функционират до края на 2024 г. Планира се производството да достигне 11,8 хил. тона годишно до 2026 г. и 13,7 хил. тона до 2030 г.

 

Вкусът ще пострада ли?

Поддръжниците на култивираното месо твърдят, че то може да осигури същия вкус и усещане като конвенционалното месо, но с много по-малко въздействие върху околната среда. Но един от проблемите ще бъде да се гарантира, че месните клетки растат толкова добре в големите реактори, колкото и в по-малките, използвани досега. Освен това вкусът трябва да се подобри, смятат някои разработчици.

 

Опитвала съм изкуствено месо. Отхапах първата хапка и разбрах, че това е едновременно едно от най-незабележителните неща и едно от най-забележителните неща, които някога съм ял. Това е просто месо." казва Ейми Чен, главен оперативен директор в Upside Foods. Сред другите компании, които разполагат със съоръжения за отглеждане на месо, са SuperMeat, Mosa Meat, Future Meat Technologies и производителите на морски дарове Wildtype и Shiok Meats.

 

Съществуват и много компании, които произвеждат заместители на месото на растителна основа. Какво казва статистиката - ще спрем ли да ядем животинско месо? По-голямата част от месото, което хората ще консумират през 2040 г., няма да идва от заклани животни, според доклад от 2019 г. на консултантската компания Kearney, в който се предвижда, че 60% от него ще бъде или отглеждано, или заменено с алтернативи на растителна основа. Все още Американската агенция за храните не е одобрила изкуствено месо в търговската мрежа.

 

Източник: bTV

И пържолата от месо, и животното цяло

Трябва да ядем по-малко месо, за да спасим Земята

Учени създават месо чрез извличане на въглероден диоксид от въздуха





White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

изкуствено месо, биореактори, биотехнологии, наука, животновъдство, екология





StreetInside

Спомени от минали животи

Понеделник, 19 Септември 2016 / На предела
Пет мистериозни случая на деца, които помнят детайли от предишния си живот   Представата, че душата е безсмъртна не е непозната за нито една религия. Някои религии, като например Будизма, поддържат идеята за вечния живот в центъра на ученията си, като всичко останало е само следств [...]

Как да сме на върха на финансовата вълна

Вторник, 27 Декември 2016 / Кариера
Веднага след като получите голяма сума пари, около вас се появяват много хора, които се опитват да ви накарат да ги похарчите   Тези правила за това как да се справим с парите не са просто съвети за подобряване на качеството на живота. Ако искате да имате пари, те трябва да бъдат запомн [...]