Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кафето отваря вратата на грипа

Събота, 26 Октомври 2019 / Хранене и Здраве
213
  • pixabay.com

В студеното време трябва да спим повече и да пием повече чай

 

Ползите от кафето за здравето и настроението отдавна са доказани, но някои здравни експерти предупреждават, че в студеното време все пак трябва да внимаваме с горещата разсънваща напитка. Причината е, че в големи количества кафето дехидратира тялото ни, а това снижава имунитета ни. Така в студените дни тялото ни става по-податливо на вирусни инфекции.

Иначе, има много изследвания, че кафето намалява риска от риска от рак на дебелото черво, рак на гърдата и рак на черния дроб. Освен това, то драстично сваля риска от развитие на цироза.

Кафето подобрява и сърдечното ни здраве, намалява риска от Паркинсон и подобрява работата на мозъка, тъй като кофеинът стимулира производството на невротрансмитерите серотонин, допамин и норадреналин. Дори е доказано, че играе роля в борбата с диабет тип 2.

И все пак, когато дойде сезонът на грипа, можем да намалим броя на изпитите чаши с кафе, или да го заменим с чай или мляко с какао. Допълнително е добре да добавим към менюто си повече пресни сокове, плодове и зеленчуци, които съдържат витамин С. Много е важно също да спим достатъчно, така няма да имаме и толкова голяма нужда от кафе.

 

Вижте още: 

Кафето – приятел или враг

Кафето пази от рак

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кафе, грип, студ, имунитет, дехидратация, здраве

StreetBoard

Опашки в болниците заради пръстовите отпечатъци

Понеделник, 19 Септември 2016 / Общество
Десетки хора чакаха на опашка часове наред, за да бъдат приети в болница   "Св. Анна" е едно от лечебните заведения, където експериментално се прилага системата за пръстова идентификация, показа репортаж на bTV. След две седмици системата ще е задължителна за всички лечебни заведения. [...]

Тротинетките – как държавата се размина с хората

Четвъртък, 12 Септември 2019 / Истории от града
Карам една от първите електрически тротинетки в София. Сметнах, че инвестицията в нея си струва; три месеца чаках доставката й, и още в деня на получаването й слязох от колата си. Шофьор съм от 19 години, винаги съм ползвала автомобил дори и на къси разстояния. Столичната община не можа да ме [...]