Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да различим паник-атака от инфаркт?

Петък, 27 Ноември 2020 / Хранене и Здраве
282
  • pixabay.com

Ако човек има чувство за непреодолим страх, това може да е признак както на паническа атака, така и на инфаркт. Други симптоми, които се припокриват при тези състояния, включват гадене, задух и болка в гърдите. Струва си обаче да се обърне внимание на факта, че болката в гърдите по време на инфаркти се усеща и в други части на тялото: лявата ръка, врата, челюстта, гърба и корема. Това казват от Националната здравна служба на Великобритания пред вестник „Express”, цитиран от БГНЕС.

При инфаркт човек, освен гадене, може да получи повици за повръщане, както и кашлица и силно изпотяване.

Експертите казват, че при такива симптоми трябва да се обадите на лекар.

„По-добре е да рискувате повикването на линейката да бъде напразно, отколкото по-късно да се окаже, че обаждането е закъсняло и не сте го спасили“, предупредиха лекарите.

При паник-атака хората изпитват редуване на студени тръпки и горещи вълни, сърцебиене, треперене и мравучкане в крайниците, усещане за задушаване, сухота в устата и шум в ушите. Както отбелязва британската здравна служба, макар паническата атака да изглежда смущаваща, тя не представлява опасност за живота.

Ако атаките се повтарят често, препоръчително е да си уговорите среща с терапевт. Това състояние се лекува както с психотерапия, така и с лекарства. За да се предотвратят допълнителни пристъпи на паника, трябва да се правят упражнения за облекчаване на стреса и напрежението.

 

Вижте още:

Боледувалите от COVID-19 са застрашени от инфаркт

Сърцето обича движението

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

паник-атака, инфаркт, сърце, сърдечни заболявания, здраве

StreetBoard

Как приемаме успеха на другите

Събота, 19 Август 2017 / Българи от ново време
Не се чудете защо младите хора избират да се развиват другаде. Може би отговорът се крие не в управляващите, а в нас?   Иван Иванов със състезателно име "MinD_ContRoL", стана първият български играч, който се превърна в милионер от участието си в турнири по електронни спортове. Иванов е [...]

Днес е голямата Задушница преди Великия пост

Събота, 18 Февуари 2017 / Общество
Почитаме паметта на починалите си близки    Днес е голямата Задушница преди Великия пост, който през тази година започва на 27 февруари и се извършва помен в памет на мъртвите.  На Месопустна задушница се посещават гробовете на починали близки. За помена се приготвя "коливо" [...]