Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да различим паник-атака от инфаркт?

Петък, 27 Ноември 2020 / Хранене и Здраве
213
  • pixabay.com

Ако човек има чувство за непреодолим страх, това може да е признак както на паническа атака, така и на инфаркт. Други симптоми, които се припокриват при тези състояния, включват гадене, задух и болка в гърдите. Струва си обаче да се обърне внимание на факта, че болката в гърдите по време на инфаркти се усеща и в други части на тялото: лявата ръка, врата, челюстта, гърба и корема. Това казват от Националната здравна служба на Великобритания пред вестник „Express”, цитиран от БГНЕС.

При инфаркт човек, освен гадене, може да получи повици за повръщане, както и кашлица и силно изпотяване.

Експертите казват, че при такива симптоми трябва да се обадите на лекар.

„По-добре е да рискувате повикването на линейката да бъде напразно, отколкото по-късно да се окаже, че обаждането е закъсняло и не сте го спасили“, предупредиха лекарите.

При паник-атака хората изпитват редуване на студени тръпки и горещи вълни, сърцебиене, треперене и мравучкане в крайниците, усещане за задушаване, сухота в устата и шум в ушите. Както отбелязва британската здравна служба, макар паническата атака да изглежда смущаваща, тя не представлява опасност за живота.

Ако атаките се повтарят често, препоръчително е да си уговорите среща с терапевт. Това състояние се лекува както с психотерапия, така и с лекарства. За да се предотвратят допълнителни пристъпи на паника, трябва да се правят упражнения за облекчаване на стреса и напрежението.

 

Вижте още:

Боледувалите от COVID-19 са застрашени от инфаркт

Сърцето обича движението

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

паник-атака, инфаркт, сърце, сърдечни заболявания, здраве

StreetBoard

Рецесията чука на вратата, какво да правим?

Понеделник, 10 Декември 2018 / Общество
Без икономически реформи ще продължим да сме на дъното в класациите за жизнен стандарт   Рецесията полека наближава – през третото тримесечие на 2018 г. има забавяне на икономическия растеж в Еврозоната и в целия ЕС, забавя се и икономическият растеж в България. Работната сила в [...]

Събарят сградата на ИПК „Родина“

Събота, 25 Април 2020 / Общество
Засега не е ясно за какво ще се използва разчистеният терен   Една от емблематичните недовършени сгради от времето на по-новото социалистическо строителство ще бъде съборена в неделя сутринта. Конструкцията на 17-етажната сграда ще бъде взривена. От компанията инвеститор предупредиха, [...]