Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Когато правилното хранене се превръща в болест

Вторник, 28 Ноември 2017 / Хранене и Здраве
1064
  • picjumbo.com

Превръщането на здравословния живот във фикс-идея може да доведе до недохранване, психическо разстройство и даже смърт

 

В живота водещ е балансът, а здравословното може да се превърне в отрова, ако преминем границата.

Специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова посочва пред в. „Труд”, че броят на хората страдащи от хранителни разстройства расте, но освен познатите ни анорексия и булимия се повява ново разстройство, наречено орторексия. То засяга главно жени между 30 -50 годишна възраст, които в стремежа си за здравословно хранене губят реалната си самооценка, стават силно анемични имат липса на жизненост и работоспособност.

Орторексията е вманиачаване по здравословния начин на живот, при което лишаваме тялото си от ценни вещества, съдържащи се в месото или други храни, които избягваме. Това може да доведе до недостиг на важни витамини и минерали. 

Орторексиците имат крайно отношение към различни храни. Консервираните храни за тях са „опасни”, индустриално обработваните – „изкуствени”. Всякакви оцветители, подобрители, подсладители и всевъзможни Е-та не могат да присъстват в менюто. Единствените храни, които могат да се класират за място на трапезата им, са с биосертификат и обикновено се хранят единствено с растителни храни, избягвайки всичко животинско. 

 

Симптоми за хранителното разстройство има, когато:

- Чувстваме вина при отклонение от строгите указания за хранене.

- Отделяме много време в мисли за храна.

- Редовно предварително планираме храненето за следващия ден

- Изпитваме усещане за удовлетворение, уважение или духовно израстване от яденето.

- Изпитваме страх, че яденето далеч от дома, ще направи невъзможно спазването на диетата.

- Отдалечаваме се от приятели или членове на семейството, които не споделят подобни виждания за храната.

- Избягваме храна, закупена или приготвена от други хора.

- Настроението ни се променя, изпитваме тревожност.

 

Терминът орторексия е въведен през 1996 от д-р Стивън Братмън, които го използва, като определение, а не диагноза на своите пациенти, които са прекалено здравословни по отношение на храненето си.

При анорексията и булимията съзнанието на страдащия е фиксирано главно върху броенето на калории и контрола върху теглото. При орторексиците самочувствието се обръща срещу самите тях, като им създава илюзията, че те са много по-добри от другите именно заради начина си на живот. Но могат да имат сходни симптоми, като желание да постигнат контрол над живота си чрез контролиране на приема на храна, съпътстващи заболявания като обсесивно-компулсивно разстройство на личността, разработване на ритуали за храната, които могат да доведат до социална изолация.

 

Д-р Стивън Братман страда орторексия, но го разбира след време. „Подобрих здравето си чрез здравословно хранене практикувано от години, но постепенно започнах да усещам, че нещо се обърква. Поезията на живота ми изчезваше. Способността ми да водя нормални разговори беше възпрепятствана от натрапчиви мисли за храната. Необходимостта от получаване на храна без месо, мазнини и изкуствени химикали е на преден план извън моя контрол.

Бях самотен и обсебен ... Ужасно ми беше трудно да се освободя. Бях съблазнен от праведно хранене. Проблемът на смисъла на моя живот бе прехвърлен неумолимо в храната“, обяснява той.

Лечението се крие в осъзнаването на проблема.

В САЩ има специализирани клиники за борбата с това хранително разстройство, които изготвят индивидуални програми изготвени от психолог и лицензиран диетолог. Ако се налага, в лечението се намесват и други специалисти, които да помагат на пациента да възстанови правилната си самооценка.

У нас това разстройство бавно, но сигурно се разпространява, възрастовата граница на засегнатите от това разстройство е паднала под 14-годишна възраст.

Храненето е важно, но не трябва да е целият ни свят и здравословното е полезно до момента в които съзнанието и тялото ни са в хармония.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

орторексия, здравословно хранене,

StreetBoard

Юнкер към Борисов: Подкрепата за Турция е в ход

Събота, 15 Октомври 2016 / Общество
Евросъюзът е осигурил 3 млрд. евро за инструмента за бежанците в Турция   Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, с което го информира за резултатите от работата на Комисията за осигуряване на препитанието и за създаване на н [...]

Защо инвестициите заобикалят България?

Понеделник, 23 Януари 2017 / Общество
Ако искаме отново да видим компании, разкриващи бизнес у нас, трябва да излезем от клишето за ниските данъци и евтината работна ръка   В периода преди кризата България се оказа най-привлекателната страна за инвестиции в региона на Централна и Източна Европа. През 2006, 2007 и 2008 г. Бъ [...]