Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кои са най-вкусните ястия в света?

Неделя, 12 Юни 2022 / Хранене и Здраве
401
  • Cochinita pibil - мексиканско ястие от свинско месо

Българската баница също има своето място в класацията на Taste Atlas

 

Taste Atlas публикува онлайн списък на 100-те най-добри традиционни кухни и ястия в света за 2022 г. Атласът се основава на повече от 63 000 местни класации.

TasteAtlas е глобален сайт, който предоставя информация за националните кухни от цял свят. Сайтът разполага с интерактивна карта, на която са показани традиционните ястия в различните страни.

На първо място, разбира се, е италианската кухня. Най-добри ястия: focaccia barese, gnocco fritto. Най-добри продукти: stracciatella, prosciutto Toscano, паста. На второ място е гръцката кухня, на трето - испанската, а на четвърто - румънската. Френската кухня е на пето място.

Първото място в класацията на 100-те най-добри ястия на планетата заема Cochinita pibil - мексиканско ястие от свинско месо от Юкатан. Свинското месо се маринова с паста от анато, сок от горчив портокал и чесън. То се пече бавно, след което се настъргва и се сервира с тортили, такос или самостоятелно с шалот, маринован лук, салса и различни печени зеленчуци.

На второ място е бразилската пиканя - прясно говеждо месо, което е особено популярно и високо ценено в Бразилия. В САЩ то се нарича "sirloin cap", а в Обединеното кралство - "rump". Използва се най-вече за churrasco - месото първо се пече на скара и след това се набучва на шиш (подобно на кебап). Месото в това парче съдържа много малко мазнина, затова трябва да е идеално сготвено, за да не стане твърдо.

Третото място е за руските кнедли, но приготвени в Полша. Тези меки кнедли с форма на полумесец се пълнят със смес от картофи и сирене, понякога с различни подправки или запържен лук. Руските кнедли обикновено се варят и бързо се пържат, докато придобият хрупкава текстура.

На четвърто място е италианската паста от Генуа. Trofi al pesto е едно от най-известните, ако не и най-известното ястие в италианския регион Лигурия. Ястието е комбинация от два елемента: трофие - лигурска паста, разточена на ръка от брашно и вода, и песто - известен зелен сос, съставен от седем елемента: босилек, чесън, зехтин, кедрови ядки, сол и два вида сирене.

България също присъства в Атласа. В него влизат ястия като баница, рибена чорба, филе Елена, Странджански дядо, пататник, Банска капама, каварама по Радомирски, пастърма, торта Гараш и, разбира се, йогурт.

 

Източник: БГНЕС

 

Факти за средиземноморската кухня, които вероятно не знаете

Какво символизира баницата?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

храна, Taste Atlas, класация, паста, баница, кухня

StreetBoard

България е първа по неравенство на доходите в Европа

Понеделник, 01 Юли 2019 / Общество
У нас коефициентът на Джини за миналата година е най-висок   През 2018 г. в България коефициентът за неравенството на Джини е най-високият в ЕС. Този показател измерва неравенството в доходите в една страна. Това означава, че неравенствата у нас са били най-големи спрямо всяка останала [...]

Кой разора дюните на къмпинг „Смокиня“?

Понеделник, 14 Януари 2019 / Общество
Прокуратурата повдигна обвинения срещу двама души за унищожаването на защитената територия   Три дни след като стана ясно, че дюните в района на къмпинг „Смокиня“ са унищожени, прокуратурата повдигна обвинение срещу двама души за разораването на защитената територия. Това са [...]