Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Консервите – начин на употреба

Вторник, 04 Септември 2018 / Хранене и Здраве
301
  • pixabay.com

Какви са ползите и рисковете от това да си приготвим зимната сами?

 

По стара българска традиция лятото приготвяме зимнина. По този начин през студения сезон разполагаме с плодове и зеленчуци, които ги няма на пазара. Практиката да се запазват плодовете и зеленчуците се е зародила през 18-ти век като начин да се осигури на храна за войници и моряци във войната. Това се прави по точно определени правила, като храната трябва да бъде запечатана по такъв начин, че да не бъде изложена на въздействието на микроорганизми. Задължителна е и топлинната обработка, която може да запази продуктите годни за употреба за срок от пет години.

Консервираните храни се смятат за по-малко вредни от свежите или замразени храни, но изследванията показват, че това не е вярно. Протеините, въглехидратите и мазнините не се повлияват от процеса. Повечето минерали и мастноразтворими витамини като витамин А, Д и Ca, също се запазват. Но в същото време високата топлинна обработка намалява съдържанието на витамините C и B.

В същото време консервирането на определени храни може да ги направи по-полезни в този вид, отколкото когато са свежи. Например царевицата и доматите при топлинна обработка отделят много повече антиоксиданти. Диетологът Владимир Мутаров твърди, че при всяка термична обработка храната запазва полезните си вещества, но преработени. Той също така препоръчва да консервираме само продукти, които сме произвели сами.

Обработените храни не са полезни за хора, които не трябва да приемат големи количества сол и захар. Винаги при консервирането на даден вид продукт се използват допълнително количество сол, захар и мазнина.

Учени от университета в Калифорния твърдят, че е по-добре да ядем консервирани плодове и зеленчуци, когато не им е сезона, отколкото да се лишаваме от тях.

Неправилното обработване на храните може да доведе до ботулизъм – бактериално заболяване, което може да доведе до парализа и дори смърт.

Ако купувате готови консерви, трябва да знаете, че при обработката на храната се използват допълнителни стабилизатори. Един от тях е Бисфенол-А - химично вещество, което може да предизвика здравословни проблеми. Участници в проучването на Калифорнийски университет, които са консумирали по една порция консервирана супа всеки ден в продължение на 5 дни са отделили в урината си голямо количество от вредното химическо вещество и по този начин са повишили риска си ос сърдечни заболявания, диабет тип 2 и други. 

Този вид храни могат да бъдат и полезни стига да не прекаляваме със солта и захарта при консервирането на продукти и да внимаваме при обработката им. А когато ги закупуваме от търговската мрежа, да четем етикетите и да избягваме продукти с повишено съдържание на натрий.

 

Вижте още: 

Плодове и зеленчуци за добро настроение 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

консерви, консерванти, плодове, зеленчуци

StreetBoard

Мъжете дават по-лесно пари назаем

Петък, 17 Юни 2016 / Общество
Някои от жените не са склонни да услужат със средства дори на партньора си   Мъжете дават по-лесно пари назаем, докато жените са доста по-предпазливи, когато трябва да услужат със средства на хора извън семейството и роднините, установи изследване, публикувано във в. "Дейли мирър" , цит [...]

Глоба за укриване на туристи

Вторник, 10 Май 2016 / Общество
  Между 1000 и 7000 лева ще е санкцията за хотелиер, който не предава информацията в полицията   Глоби между 1000 и 7000 лв. ще плащат хотелиерите, ако не водят регистър на гостите си и по една или друга причина отказват информация за тях на полицията, данъчните и общините. Това [...]