Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Консервите – начин на употреба

Вторник, 04 Септември 2018 / Хранене и Здраве
224
  • pixabay.com

Какви са ползите и рисковете от това да си приготвим зимната сами?

 

По стара българска традиция лятото приготвяме зимнина. По този начин през студения сезон разполагаме с плодове и зеленчуци, които ги няма на пазара. Практиката да се запазват плодовете и зеленчуците се е зародила през 18-ти век като начин да се осигури на храна за войници и моряци във войната. Това се прави по точно определени правила, като храната трябва да бъде запечатана по такъв начин, че да не бъде изложена на въздействието на микроорганизми. Задължителна е и топлинната обработка, която може да запази продуктите годни за употреба за срок от пет години.

Консервираните храни се смятат за по-малко вредни от свежите или замразени храни, но изследванията показват, че това не е вярно. Протеините, въглехидратите и мазнините не се повлияват от процеса. Повечето минерали и мастноразтворими витамини като витамин А, Д и Ca, също се запазват. Но в същото време високата топлинна обработка намалява съдържанието на витамините C и B.

В същото време консервирането на определени храни може да ги направи по-полезни в този вид, отколкото когато са свежи. Например царевицата и доматите при топлинна обработка отделят много повече антиоксиданти. Диетологът Владимир Мутаров твърди, че при всяка термична обработка храната запазва полезните си вещества, но преработени. Той също така препоръчва да консервираме само продукти, които сме произвели сами.

Обработените храни не са полезни за хора, които не трябва да приемат големи количества сол и захар. Винаги при консервирането на даден вид продукт се използват допълнително количество сол, захар и мазнина.

Учени от университета в Калифорния твърдят, че е по-добре да ядем консервирани плодове и зеленчуци, когато не им е сезона, отколкото да се лишаваме от тях.

Неправилното обработване на храните може да доведе до ботулизъм – бактериално заболяване, което може да доведе до парализа и дори смърт.

Ако купувате готови консерви, трябва да знаете, че при обработката на храната се използват допълнителни стабилизатори. Един от тях е Бисфенол-А - химично вещество, което може да предизвика здравословни проблеми. Участници в проучването на Калифорнийски университет, които са консумирали по една порция консервирана супа всеки ден в продължение на 5 дни са отделили в урината си голямо количество от вредното химическо вещество и по този начин са повишили риска си ос сърдечни заболявания, диабет тип 2 и други. 

Този вид храни могат да бъдат и полезни стига да не прекаляваме със солта и захарта при консервирането на продукти и да внимаваме при обработката им. А когато ги закупуваме от търговската мрежа, да четем етикетите и да избягваме продукти с повишено съдържание на натрий.

 

Вижте още: 

Плодове и зеленчуци за добро настроение 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

консерви, консерванти, плодове, зеленчуци

StreetView

Красиви плажове

Събота, 01 Юли 2017 / Места
За какво да мечтае човек на 1 юли? Лято, море и някои от най-впечатляващите плажни ивици   Ще ви потопим в морска красота, за да помечтаем заедно. Представяме пет от най – красивите плажове в света.     Остров Тикехау, Френска Полинезия   Красотата на к [...]

Резерватът Селъс в Танзания

Понеделник, 14 Август 2017 / Места
Едно от най-ценните места от дивата природа е сред застрашените обекти на ЮНЕСКО заради бракониерския лов на слонове и носорози   Резерватът Селъс е едно от последните места със запазена дива природа в Африка. Той е дом на голям брой слонове, гепарди, крокодили, хипопотами и диви кучета [...]