Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Коронавирус или грип – как да ги различим?

Четвъртък, 27 Февуари 2020 / Хранене и Здраве
1289
  • pixabay.com

В България вероятно вече има хора, заразени с коронавирус, завърнали се от Италия, която се превърна във второ огнище на заразата. Според епидемиолозите е въпрос на време да получим положителни проби и оттам нататък усилията трябва да бъдат съсредоточени в здравните грижи за хората, които ще се разболеят. Лекарите обясняват, че няма нужда от паника и че въпреки че смъртността от усложненията от него е по-висока от тази на грипа, големият процент от заразените са успешно излекувани.

Данните от Китай показват, че средната възраст на заболелите е 51 г. 80% от заразените с вируса са на възраст от 30 до 65 г. 80% от случаите са лека форма, 13,8 на сто - тежка и 6,1% - критична. Средно възстановяването при случаите с лека форма е 2 седмици, а при тежка - 3-6 седмици. Смъртността е 3-4%.

 

Как да различим Covid-19 от грип

 

Типични за коронавируса са следните симптоми: треска (с температура), суха кашлица, задух, болки в мускулите, умора и отпадналост. По-рядко срещани симптоми са главоболие, храчене на кръв, разстройство.

Нетипчни симптоми са хремата и болките в гърлото, които са характерни за възпаление на горните дихателни пътища. Хора, които имат хрема и кихат, по всяка вероятност са хванали настинка или грип.

Тъй като новият коронавирус засяга предимно долните дихателни пътища, заразените страдат най-вече от суха кашлица, задух и/или пневмония, но нямат възпалено гърло.

В много от случаите заразяването с новия вирус протича без всякакви симптоми. Инкубационният период може да продължи до 14 дни. Специалистите препоръчват да не се прилага самолечение и при съмнение за заразяване да се посети специалист. Лекарят може да изпрати проба от слюнката в лаборатория, която да провери за какъв тип вирус става дума.

Важно е още да се знае, че маските пред устата и носа не могат да предпазят от заразяване, тъй като вирусите, включително и новият коронавирус, се предават по капков път или при контакт със заразена повърхност. Затова най-добрата превенция е да стоите далеч от хора, които са заразени, да миете ръцете си редовно и задължително със сапун и след това да използвате хартиени кърпи за еднократна употреба.

Лекарите понякога изпитват затруднения да направят разлика между обикновената настинка и грипа.

Една настинка най-често започва с дразнене в гърлото и хрема, а след това се появява и кашлица. Болният може да има малко повишена температура, главоболие и да е отпаднал. 

Истинският грип обаче поваля човека изведнъж. Появяват се главоболие и болки в ставите, суха кашлица и дрезгавост, болки в гърлото, висока температура, често придружена с втрисане. Човек е толкова отпаднал, че не може изобщо да стане от леглото, няма никакъв апетит и постоянно му се спи.

Обикновената настинка преминава за няколко дни, а симптомите отшумяват след около седмица. Истинският грип обаче е по-продължителен, той изкарва болния от строя за минимум една седмица, а понякога и за по-дълго.

Германската комисия по ваксинациите препоръчва ежегодната противогрипна ваксина особено на онези, които са изложени на повишен риск от усложнения. Става дума за хора над 60 години, хронично болни от всички възрасти, бременни жени и обитатели на старчески домове. Лицата, които са в постоянен контакт с много хора, също са изложени на по-висок риск: медицински персонал и служители в институции, които обслужват много хора, пише Дойче веле.

 

САЩ откриха ваксина

 

Американската биотехнологична компания „Модерна Терапевтикс” съобщи, че е разработила ваксина срещу коронавируса. Първата партида от лекарството вече е изпратена до Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания и Националния здравен институт в САЩ. Тестовете върху хора, преди ваксината да бъде одобрена за продажба, ще стартират през април.
Процесът на разработването на ваксина срещу Covid-19 е бил рекордно бърз. Това става само 42 дни, след като китайските учени публикуваха генетичния код на вируса.

Същевременно от Националния здравен институт са започнали изпитания с пациент с коронавирус на ново лекарство, наречено Ремдесивир, което е разработено срещу вируса ебола. Болният се е върнал в САЩ, след като е дал положителна проба за коронавируса на круизния кораб „Диамантената принцеса”.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ съобщи, че в страната е регистриран първия случай на коронавирус при човек, който не е имал контакт със заразени, нито е пътувал наскоро. Властите проучват евентуалния източник на заразата. Така общият брой на случаите с коронавирус в САЩ достигна 60, по-голямата част от които са хора, евакуирани от град Ухан в Китай, където беше първичното огнище на коронавируса, или които са били на борда на круизния кораб Даиъмънд принсес, който беше поставен под карантина край бреговете на Япония.

В 48 държави по света има регистрирани случаи на коронавирус. Само за няколко дни заразата е достигнала до най-малко 15 нови държави.

В континентален Китай има 2810 смъртни случая, а заболелите са над 82 500, предимно в централната провинция Хубей. 33 212 души пък са напълно излекуваните.

 

Вижте още: 

ЕС отпуска 230 млн. евро за борба с коронавируса

Колко жертви може да вземе коронавирусът?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

коронавирус, грип, епидемия, ваксина, заболяване, симптоми

Street of Hope

Дискалкулия - когато детето има проблеми с числата

Неделя, 23 Юни 2019 / Гласът на детето
Затрудненията по математика може да се дължат на специфично състояние   Дискалкулията е като дислексията, само че по отношение на числата.  Това е състояние, което засяга способността за придобиването и развиването на математически умения. Децата с това затруднение могат да с [...]

Приемните родители: Отглеждането на деца не е бизнес

Четвъртък, 10 Ноември 2016 / Гласът на детето
„Ние сме до децата, когато нощем плачат и пищят от ужасите от миналото. И ние плачем за тях, когато намират своите нови семейства”     Даването на пари и изнудването за пари в приемната грижа е категорична форма на злоупотреба и корупция. Това се казва в позиция н [...]