Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Лечебна езда

Сряда, 26 Юли 2017 / Хранене и Здраве
636
  • vaildaily.com

Конете отразяват емоциите на ездача, така че хипотерапията има не само физически, но и психологически ефект

 

Връзката между човека и животните действа успокояващо и лекува и това отдавна е доказано. Хипотерапията и терапевтичната езда е физическа терапия за хора, които имат физически, психологически, емоционални и социални затруднения. Терапевтичната езда е успешна програма за възстановяване на хора с увреждания, която постига много добри резултати, благодарение на ритмичното движение на коня. Тя се провежда на специално обучен за целта кон заедно с цял екип от водач, придружители, физиотерапевти, лекари и други специалисти.

 

Малко история

 

Всъщност терапевтичната езда е позната от древността – документи за ползата от този тип терапия има още от 600 г. пр. н. е.
Асоциацията на хората с увреждания (CARD) въвежда терапевтично яздене в САЩ и Канада през 1960 г. Най-старият център с конна терапия за хора с увреждания Cheff Therapeutic Riding Center for the Handicapped в САЩ е създаден през 1969 г. в Мичиган. През същата година е създадена Северноамериканската асоциация за конна терапевтична езда на хора с увреждания (NARHA). Асоциацията отговаря за предоставянето на насоки за безопасност и обучение, предлага сертификация на инструкторите по езда и одобрява терапевтичните конни центрове преди да заработят.


За кого е подходяща


Конната терапия се прилага особено при пациенти с безпокойство, аутизъм, деменция, забавяне в умственото развитие, Синдром на Даун и други генетични синдроми, депресия, физически и мозъчни травми, ДЦП, поведенчески и други проблеми, свързани с психичното здраве.

Не случайно конете изпълняват тази дейност - най-популярна е терапията чрез езда, въпреки че има успешна терапия с помощта на делфини, слонове, котки и кучета. Това е така, защото конете имат способността да реагират незабавно и да дадат обратна информация за действията или поведението на ездача. Те отразяват емоциите на ездача и се държат подобно на човешките същества в своето социално и отзивчиво поведение. Винаги е лесно пациентите да установяват връзка с коня, пише equestriantherapy.com.

Хората с когнитивни, психомоторни и поведенчески увреждания показват положителни резултати, когато конете се обучават правилно от сертифицирани конни терапевти. Подобно на други терапии като физическа, професионална и речева терапия, хората с увреждания се подпомагат от сертифицирани терапевти.

Предимството на хипотерапията е, че нещата се случват по естествен път – пациентите нямат усещането, че са на терапия.

 

Как работи


Изгражда чувство за самооценка

Подобрява комуникацията

Изгражда доверие

Изгражда и развива умения за социализация

Помага за контрола и управлението на емоциите

 

Хората със специфични нужди се възползват по безброй видове с терапевтична езда.

Ето няколко примера:

Има положително въздействие за пациенти с инсулт, спастична церебрална парализа, множествена склероза, увреждане на гръбначния мозък или травматично мозъчно увреждане, характеризиращо се с увеличаване на мускулния тонус в крайниците. По време на ездата, движението на коня естествено имитира движението на човек по време на ходене. По този начин конят спомага за отпускане на мускулите на ездача и за увеличаване на неговия баланс и гъвкавост. Ездачите увеличават чувството си за контрол, опитът изгражда в тях усещане за свобода и увереност чрез конна езда или конна терапия.

Пациентите с церебрална парализа, синдром на Даун, множествена склероза или травматично мозъчно увреждане се чувстват по-добре, конят дава на пациентите усещане за стабилност, а движението на коня стимулира отслабените мускули. Обучаващите отбелязват, че през първите няколко сесии пациентите не са в състояние да издържат, но след няколко месеца могат да се забележат видими промени - те са способни.

При пациентите със синдром на Даун, аутизъм и синдром на чупливата Х хромозома физическите и когнитивните подобрения могат да бъдат постигнати чрез взаимодействието на пациентите с треньорите, доброволците и конете. Програмата предвижда умения и конни надбягвания, позволяващи на състезателите да подобрят баланса си, чувството за информираност на тялото и пространствените отношения. В резултат на това ездачите развиват самочувствие и независимост.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

хипотерапия, конна езда, хора с увреждания, терапия

StreetInside

Завръщане в бъдещето

Вторник, 22 Ноември 2016 / На предела
  Тяло на паметта, лекуване на кармата и справяне със стреса от миналото     Концепцията "Завръщане в бъдещето" е очарователна. Но как можем да се върнем в бъдещето?! Ако мислим за него наистина обаче, всички ние трябва да се върнем и да почистим миналото си - за да имаме с [...]

Лемурия - загадката на загадките

Понеделник, 01 Май 2017 / На предела
Какви са доказателствата за същестуването на изчезналия континент?   Oт най-древни времена хората изпитвали желание да се противопоставят на предлаганите от историци, археолози и антрополози официални версии за своето минало и да оставят фантазията си да прехвърли желания мост между про [...]