Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Млад дух, младо тяло

Четвъртък, 13 Май 2021 / Хранене и Здраве
139
  • pixabay.com

Клишето, че сме на толкова години, на колкото се чувстваме, е вярно

 

Чували ли сте някога израза: „Вие сте на толкова години, на колкото се чувствате“? Ново проучване установява, че всъщност това е вярно! Изследователи от Германия съобщават, че възрастните хора, които заявяват, че „се чувстват по-млади“ от действителната си възраст, показват по-малко признаци на свързаното със стреса стареене, отколкото техните връстници. Изследването е публикувано в списание „Psychology and Aging”.

То разкрива, че възрастните с „младежки дух” показват по-силни когнитивни способности, по-малко заболявания и рискове за хоспитализация и дори живеят по-дълго в сравнение с други, които „се чувстват стари“. Изследователите добавят, че това подкрепя теорията, че нечия субективна възраст осигурява осезаеми ползи за здравето и предпазва от стрес.

„Като цяло знаем, че здравето се влошава с напредването на възрастта, но също така знаем, че тези свързани с възрастта функционални здравни промени са изключително разнообразни. В резултат на това някои хора навлизат в напреднала и много напреднала възраст с доста добри и непокътнати здравни ресурси, докато други изпитват слабост и немощ, което дори може да доведе до нужда от дългосрочни грижи“, обяснява водещият автор на изследването д-р Маркус Ветщайн от Университета в Хайделберг.

Той обяснява, че проучванията подкрепят ролята на стреса като рисков фактор за влошаване на здравето, особено сред по-възрастните индивиди, както и ролята на субективното усещане за това, че си по-млад – като буфер за стреса”.

А пораженията от ежедневния стрес се влошават с напредването на възрастта

Авторите на изследването от Германския център по геронтология са изследвали тригодишни данни, събрани от над 5000 участници в проучване за стареенето във ФРГ. Проучването, интервюиращо възрастни на възраст над 40 години, включва въпроси, измерващи възприеманите от всеки човек нива на стрес и неговото функционално здраве. Участниците са били попитани на колко години се чувстват.

Докато хронологичната възраст може да повлияе негативно на ефектите от стреса, резултатите показват и субективна възрастова защита срещу него. Възрастните, съобщаващи, че се чувстват по-млади от действителната си възраст, показват по-слаби връзки между стреса и влошеното здраве.

Авторите на изследването твърдят, че техните открития сочат към възможни стратегии, насочени към подпомагане на възрастните да се „чувстват“ по-млади и следователно да живеят по-дълго.

 

Източник: БГНЕС

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

здраве, стрес, нагласи, психология

StreetInside

Защо си поставям цели в началото на всяка година?

Вторник, 08 Януари 2019 / Кариера
Няма нищо, което да носи по-голямо удовлетворение от постигнатата цел   Зад постигнатата цел това винаги стоят усилия, воля и много малки стъпки, всеки ден с ясна посока и път напред. Еуфорията от празниците вече си е отишла, а новата година е тук и е време да подредим приоритетите. С [...]

Неправилното дишане при стрес

Вторник, 20 Септември 2016 / Към себе си
Опасна ли е хипервентилацията   Хипервентилацията буквално означава предишване. За да се случи това, човек трябва да диша много по-бързо и по-дълбоко от нормалното темпо на дишане. Обикновено респираторният показател е по-висок от 20 дъха на минута. Понякога това е стряскащо, защото ус [...]