Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Най-здравите хора в света са италианците

Вторник, 21 Март 2017 / Хранене и Здраве
468
  • picjumbo.com

Българите са извън топ 50, много след американците, известни с нездравословните си навици 

 

Иалианците са най-здравите хора в света според класацията за 2017 г., публикувана от агенция Bloomberg и цитирана от dnes.bg. Global Health Index взима предвид фактори като средна продължителност на живота, хранене, психическо здраве и рискови фактори като пушене и кръвно налягане.

Средиземноморската диета, включваща от паста и пица, до зеленчуци, риба и зехтин, е основен фактор за това, че италианците са най-добре със здравето сред 163-те нации, обект на изследването. Перспективата за живот в Италия на бебе, което се роди днес, е над 80 г., за разлика от тази в Сиера Леоне, където е едва 52. Италия изнемогва от финансова криза, от проблеми с банките, от безработица сред младежите, която достига 40%, от огромен бюджетен дефицит и въпреки това се слави като страна с най-добро качество на живот.

По-богатите от италианците американци, канадци и британци страдат от много повече проблеми с кръвното си налягане, нервите и холестерола.

България е извън първите 50 нации в класацията. През 2016 г. например е била на 73-то място. Сред първите 50 нации по здраве сега са словенци, словаци, поляци, гърци, македонци, албанци, чехи, хървати, босненци, естонци. Дори американците, известни с високия процент хора с наднормено тегло, са сред първите 50. Веднага след италианците се нареждат Исландия, Швейцария, Сингапур, Австралия, Испания, Япония.

Според Адам Древновски, директор на Центъра за обществено здраве и хранене във Вашингтонския университет, цитиран от Bloomberg, печелившият коз на италианците и на другите най-здрави нации е възможността им за достъп до пресни хранителни продукти като зеленчуци и риба.


Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

здраве, класация, Италия, България

StreetBoard

Колко пари трябват, за да живеем нормално

Сряда, 26 Октомври 2016 / Общество
Без изненада - всеки трети българин живее в лишения    2235 лева са нужни на четиричленно семейство, състоящо се от двама възрастни и две деца, за да може да живее нормално, показват изчисленията на КНСБ. Това включва разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, о [...]

България е на 47 място в света по икономическа свобода

Събота, 03 Февуари 2018 / Общество
  Корупцията, слабата съдебна система, ниската производителност и организираната престъпност продължават да пречат, показва изследване на фондация "Херитидж"   България е на 47 място в света по икономическа свобода, с цели 10 позиции след Румъния. Това показват резултатите от ежег [...]