Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Не белете плодовете и зеленчуците

Понеделник, 07 Септември 2020 / Хранене и Здраве
290
  • pixabay.com

В корите се съдъжат витамините и много фибриКората на някои зеленчуци и плодове съдържат повече витамини и фибри, отколкото пулпата, казва Елена Смирнова, диетолог и онколог от Санкт Петербург, цитирана от РИА Новости.
Смирнова препоръча да не се белят тиквичките и патладжаните. Различният цвят на кората и вътрешността на плода или зеленчука показва, че те имат различен състав. Лилавият цвят на патладжана означава, че той съдържа много антиоксиданти. А кората на тиквичките е богата на витамин С и хлорофил, който също е антиоксидант.
Диетологът съветва да не изхвърляме корите на лимоните и портокалите. Кората и бялата обвивка под нея съдържат много фибри, антиоксиданти и витамин С. Тъй като кората на тези плодове има горчив вкус, тя може да се използва в готвенето – например като се добавя към леко подсладени кисели млека.
Кората на ябълките съдържа много витамини А и С, както и калций, калий, фосфор, желязо и антиоксиданти. Кората на младите картофи е не по-малко полезна: тя съдържа много фибри и витамин С. По-добре е обаче да не ядете кората на бледозелени картофи - тя съдържа отровата соланин.
Най-голямата разлика в състава на кората и пулпата е в краставицата. Кората съдържа много калий и витамини от група В, както и бета-каротин, който се превръща във витамин А. Ако обелите краставица, количеството му пада до почти нула.

 

Вижте още:

Защо е важно да ядем плодове и зеленчуци?

Замразяването на зеленчуци и плодове иска майсторлък

Плодове и зеленчуци за добро настроение

Зеленчуци, който не яде

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

плодове зеленчуци, кори, витамини, фибри, здраве

StreetInside

Осъждането на другите е опасно

Петък, 07 Юни 2019 / Към себе си
Природата пази строго равновесието и не е наша работа да пречим на това   От гледна точка на природата няма добри или лоши хора. Има само такива, които се подчиняват на нейните закони, и такива, които нарушават правилата. Вторите в крайна сметка винаги са изложени на въздействието на си [...]

Забавете темпото

Неделя, 13 Август 2017 / Към себе си
Вместо да "бутилирате" проблемите, излезте навън и си намерете нови каузи   Един от пет човека страда от диагностицирано психическо разстройство. Повечето хора обаче не осъзнават проблемите докато не стане късно. Пренебрегваме емоционалните послания, които ни казват, че нещо не е наре [...]