Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Не белете плодовете и зеленчуците

Понеделник, 07 Септември 2020 / Хранене и Здраве
154
  • pixabay.com

В корите се съдъжат витамините и много фибриКората на някои зеленчуци и плодове съдържат повече витамини и фибри, отколкото пулпата, казва Елена Смирнова, диетолог и онколог от Санкт Петербург, цитирана от РИА Новости.
Смирнова препоръча да не се белят тиквичките и патладжаните. Различният цвят на кората и вътрешността на плода или зеленчука показва, че те имат различен състав. Лилавият цвят на патладжана означава, че той съдържа много антиоксиданти. А кората на тиквичките е богата на витамин С и хлорофил, който също е антиоксидант.
Диетологът съветва да не изхвърляме корите на лимоните и портокалите. Кората и бялата обвивка под нея съдържат много фибри, антиоксиданти и витамин С. Тъй като кората на тези плодове има горчив вкус, тя може да се използва в готвенето – например като се добавя към леко подсладени кисели млека.
Кората на ябълките съдържа много витамини А и С, както и калций, калий, фосфор, желязо и антиоксиданти. Кората на младите картофи е не по-малко полезна: тя съдържа много фибри и витамин С. По-добре е обаче да не ядете кората на бледозелени картофи - тя съдържа отровата соланин.
Най-голямата разлика в състава на кората и пулпата е в краставицата. Кората съдържа много калий и витамини от група В, както и бета-каротин, който се превръща във витамин А. Ако обелите краставица, количеството му пада до почти нула.

 

Вижте още:

Защо е важно да ядем плодове и зеленчуци?

Замразяването на зеленчуци и плодове иска майсторлък

Плодове и зеленчуци за добро настроение

Зеленчуци, който не яде

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

плодове зеленчуци, кори, витамини, фибри, здраве

StreetView

Къде се женят българите?

Неделя, 06 Август 2017 / Места
Някои хора търсят нетрадиционни места, други предпочитат утъпканите пътеки и лукса   Страната ни е малка, но много красива, природата ни е неповторима и оставя всеки гост на страната ни без думи, онемял от хубостта на родината ни.  Ето няколко от най-популярните дестинации за сват [...]

Съвети за самотни пътешественички

Петък, 22 Април 2016 / Приключения
Как да се чувствате в безопасност, ако пътувате сами     Напоследък има голямо увеличение на соловите пътувания от жени – както за удоволствие, така и по работа, пише BuzzFeed Life. Пътуващият блогър Ники Варгас споделя пред изданието, че за нея това е начин да се подвизава [...]