Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Незаменимото първо мляко

Четвъртък, 18 Октомври 2018 / Хранене и Здраве
558
  • pixabay.com

Коластрата е най-добрата храна, която осигурява всичко важно за здравето

 

Изобщо не е случайно, че се говори толкова много за позлата от кърменето. В първото мляко на майката се съдържа всичко, което е нужно на малкия организъм да укрепне и да се приспособи към външната среда. Различни изследвания са доказали, че коластрата притежава естествени имунни способности и фактори на растежа, които довеждат организма до състояние на хомеостаза, естествено състояние на благоразположение и добро здраве. Коластрата поддържа естествената имунна функция и ни позволява да се противопоставяме на неблагоприятните ефекти от замърсяващите агенти и алергени навсякъде, където контактуваме с тях. Коластрата съдържа над 37 имунни и 8 растежни фактори, които поддържат и възстановяват здравословния баланс в почти всички системи в организма на човека.

 

Какви са ползите от приема на коластра?

 

• увеличава съпротивата на организма към вируси, бактерии и гъбични инфекции;
• засилва имунната система;
• подобрява устойчивостта към инфекции;
• спомага за по-добър растеж при децата;
• регенерира нервната система;
• възстановява вътрешните органи след боледуване;
• увеличава мускулната сила и издръжливост;
• повишава плътността и здравината на костите;
• ускорява зарастването на рани и изгаряния.


Добавките, съдържащи коластра, са подходящи за често боледуващи деца, за деца в пубертета, защото подпомага нормалното израстване, за бързо възстановяване след операция, за хора с остеопороза, за страдащи от гастрит, колит или язва, анемия, за работещи тежък физически труд, при пародонтоза и лечение на зъби и венци.

 

В съдържанието си, коластрата е богата на:

 

Имуноглобулини. Това са широкоспектърни антитела, които ни защитават от бактерии, плесени, вируси и гъбички. Учените са доказали, че те са ефективни срещу 20 вида патогени (Staphylococcus, Streptococcus, E.coli, Helicobacter pylori, Cryptosporidium, Salmonella, Candida, Rotavirus).

 

Витамини и минерали. Витамин B6, витамин B12,  витамин E,  витамин A (от каротен),  витамин C, тиамин (витамин B1), фолиева киселина (витамин B9), пантотенова киселина (витамин B5), рибофлавин (витамин B2), бета-каротин, ретиноева киселина, калций,  хром, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк.

 

Растежни фактори. В коластрата от крава, те са идентични с човешките. Освен всички свои полезни действия, те подпомагат растежа и възстановяването на органите и тъканите в нашето тяло. Те помагат за правилното изгаряне на мазнини и изграждане на мускулна маса. Според множество изследвания, коластрата от крави съдържа до 20 пъти повече растежни фактори от човешката!

 

Лактоферин. Това е мощен, широкоспектърен антибиотик. За разлика от изкуствените антибиотици, които напълно унищожават бактериите в нашата чревна флора, лактоферинът помага срещу някои видове вируси, като херпес, candida albicans и др.

 

Цитокини. Тяхната основна работа в нашия организъм е да подсилват имунната система като регулират силата и продължителността на имунната реакция. Освен това, увеличават активността на Т-лимфоцитите, стимулират производството на антитела, имат доказано действие срещу умора и облекчават болката при възпаление.

 

Олигозахариди и гликоконюганти. Те не позволяват на вредните микроби да проникват в стените на стомашно-чревния тракт и по този начин предпазват от редица болести.

 

Хормон на растежа. Има огромно значение за правилния растеж на децата, за достигането на максималния генетичен потенциал, за регенерацията на всички тъкани, за поддържането на младостта и красотата. Освен това, има свойството да забавя стареенето.

 

Полипептид, богат на пролин. Регулира функциите на тимусната жлеза, която от своя страна е много важна за имунитета ни. Заедно с това пролинът има свойството да балансира прекалено силната имунна реакция на организма при автоимунни заболявания.

 

Гликопротеини. Предпазват имунните и растежните фактори в коластрата от храносмилателните сокове на стомаха и червата. По този начин, тя се усвоява по-добре от организма.

 

Лизозими. Това са ензими, които присъстват в телесните течности на нашия организъм. Те действат като анти-бактериални агенти, които атакуват чуждите нашественици в нашето тяло. Именно в коластрата тяхното съдържание е много богато. Често са наричани локални естествени антибиотици.

 

Лакталбумини. Имат свойството да подобряват настроението и издръжливостта на стрес. Увеличават производството на серотонин в мозъка и същевременно намаляват нивото на кортизола.

 

Епителен растежен фактор. Известен със свойството си да подмладява кожата, укрепва лигавиците на дихателната, храносмилателната и отделителната система. Освен това, той се бори и с редица болести.

 

Хормон на растежа. Той е важен за изграждането на мускулната маса и за поддържане плътността на костите. Играе важна роля в поддържане здравословно състояние на всички тъкани в нашето тяло. Именно затова, той е изключително важен за деца и младежи до достигането на максималния им генетичен потенциал. Освен това, той забавя стареенето. Много учени наричат коластрата “ключът към дълголетието” именно заради съдържанието на хормона на растежа в нея. Според много, коластрата е считана като най-перспективното средство за съхраняване на младостта, забавяне на стареенето и продължаване на живота.

 

Вижте още:

Клетъчно хранене

Защо водораслите са суперхрана?

Коензим Q10 – чудото за сърцето

Полезните качества на канелата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

коластра, имунитет, здраве, мляко, кърма, храна, добавки, суперхрани

Street of Hope

Приемната грижа – между мисията и работата

Вторник, 19 Декември 2017 / Гласът на детето
  Българите биха станали приемни родители срещу заплата и издръжка за децата – нещо, за което обвиняват приемните родители   „Ако се чудите дали можете да отворите дома си за дете, не се чудете, направете го“. Това са думи на председателя на Националната асоциаци [...]

Училищата ще решават дали да преминат към онлайн обучение

Понеделник, 26 Октомври 2020 / В клас
Това предвижда наредба на Министерството на образованието   Училищата ще могат да решават дали част от учениците или всички паралелки да преминават към обучение в електронна среда. Това ще се случва по предложение на директорите и след разрешение на министъра на образованието, предвижда [...]