Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Някои витамини могат да бъдат опасни: Витамин А

Петък, 23 Февуари 2018 / Хранене и Здраве
542
  • pixabay.com

Прекомерната употреба на хранителни добавки и медикаменти, съдържащи Витамин А, може да увреди черния дроб 

 

Когато става въпрос за витамини повечето хора смятат, че максимата “колкото повече толкова по-добре” е напълно приложима. Дали наистина е така и могат ли витамините да навредят?

Витамините са органични вещества, които са абсолютно необходими за нормалното протичане на различни процеси в организма. Те се делят на две основни групи: водоразтворими и мастноразтворими.

Водоразтворимите витамини не могат да се складират в организма и излишъкът от тях се изхвърля чрез урината. За разлика от тях мастноразтворимите витамини имат свойството да се натрупват в черния дроб и в мастната тъкан на тялото. Излишъкът от тях не се изхвърля. Мастноратворимите витамини са витамините А, D, E и K. Допълнителният прием на големи дози от тези витамини или дори малки дози, приемани продължително време могат да доведат до токсични, нежелани реакции! Тук ще се спрем на възможните токсични ефекти на прекалено големия или продължителен прием на витамин А.

Витамин А в храната може да съществува под две форми - провитамин А (най-вече бета каротин), който е предшественик на витамин А и който се съдържа основно в растителните храни; и ретинол, който се съдържа основно в животинските храни. Ретинолът в животинските храни (месо, черен дроб, риба, яйца, сирене) се усвоява много по-добре отколкото провитамин А (моркови, сладки картофи, броколи, спанак, кайсии).

Витамин А е необходим на тялото за поддържане на нормалната функция на очите, имунната система, костите, репродуктивните органи и др.

В огромния процент от случаите организмът успява да си набави необходимия му витамин А чрез храната. Дефицитът на витамин А е изключително рядко състояние и то обикновено е причинено от заболявания, които му пречат да се всмуква през червата. Такива заболявания са болестта на Крон, цьолиакията (глутенова енетропатия) и някои заболявания на панкреаса.

Допълнителният прием на хранителни добавки или медикаменти, съдържащи витамин А и особено ретинол може да бъде опасно за здравето на хората. Симптомите на повишено количество витамин А в организма (хипервитаминоза А) могат да бъдат: главоболие, следствие на повишено налягане в черепа, гадене, кожни раздразнения, болки в ставите и костите, чренодробни нарушения поради натрупания там витамин А. Състояние на хипервитаминоза се наблюдава основно след продължителен допълнителен прием на хранителни добавки съдържащи големи дози ретинол. Такава хранителна добавка например е рибеното масло от черен дроб на треска. Възможност за хипервитаминоза А има дори и при прием на прекалено голямо количество витамин А с храната: описани са случаи на интоксикация с витамин А при изследователи, консумирали изключително богатия на ретинол черен дроб на полярна мечка.

Продуктите на пазара, съдържащи витамин А са основно хранителни добавки. Контролът на хранителните добавки като цяло е слаб. Поради тази причина потребителите трябва да са особено внимателни, когато избират хранителните добавки, които ще приемат. Освен да проучват фирмата производител и детайлно да се запознаят със състава и чистотата на продукта (изисквайте анализ сертификат!), препоръчвам преди приема на каквото и да е добавка потребителят да се запознае с възможните нежелани ефекти на съответното вещество без значение, че производители и дистрибутори твърдят, че за техния продукт е валидна максимата “колкото повече, токова по-добре”.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

витамин А, хипервитаминоза, хранителни добавки, ретинол

Street of Hope

Вълна от съпричастност към бедна майка

Четвъртък, 01 Декември 2016 / Гласът на детето
  След като социалните служби отнеха 3-те деца на жена от Сливен, много хора й протягат ръка, за да може да си ги върне   Вълна от съпричастност заля социалните мрежи след като вчера bTV разказа историята на 25-годишната Даниела Колева от Сливен. Тъй като жената няма работа и жил [...]

Да мислим една крачка напред

Сряда, 29 Ноември 2017 / Родители
Или как да избегнем нарушенията в детското развитие   Помня първите си стъпки като новозавършил лекар. Започнах работа в АГ отделение на болница в средноголям град. Бях мечтала да бъда акушер-гинеколог и мечтата ми ставаше реалност. Винаги съм гледала на раждането като на най-голямото т [...]