
И защо въпреки всичките й вълшебни свойства, не трябва да ядем повече от половин чаена лъжичка на ден?
Канелата се извлича от кората на специално семейство дървета Cinnamomum, които растат предимно в Югоизточна Азия. Най-големия производител е Шри Ланка, която осигурява 80-90% от количеството на подправката по света.
Съществуват четири основни разновидности на канелата: Cinnamomum cassia, Ceylon cinnamomum, Indonesian cinnamomum и Vietnamese cinnamomum (Saigon cinnamomum). Цейлонската канела (Ceylon cinnamon) известна още като "истинска канела” се различава съществено от най-разпространената Cinnamomum cassia или известна като китайската канела. Цейлонската канела съдържа минимално количество кумарин, има деликатен сладък аромат и вкус и наситен светлокафяв цвят, посочва fitwell.bg. За съжаление в магазините най-често се продава канела от сорта Касия, така че трябва да внимавате откъде точно купувате подправката.
Истинската канела е сладка и деликатна, докато Касия е със силен, пиперлив вкус.
Истинската канела е със светло кафяв цвят, докато Касия е с червеникаво-кафяв до тъмнокафяв цвят.
Кората на касията е по-дебела, защото външният й слой не е обелен. Поради тази причина, при съхнене пръчките на касията се свиват навътре - от двете страни към центъра. Пръчките на цейлонската канела се свиват само от едната страна и се търкалят нагоре.
В останалите три изброени вида канела се съдържа в по-големи количества веществото кумарин, което ако се използва извън препоръчаната дневна доза е силно токсично и води до поражения върху черния дроб и вреди за бъбреците.
Лечебните свойства на канелата се дължат на трите активни компоненти в етеричните масла, намиращи се в кората: синамил ацетат, канелен алдехид и синамил алкохол. Освен това канелата е отличен източник на манган, фибри, желязо и калций, които са основните хранителни вещества за нашето тяло.
Канелата има още няколко забележителни лечебни качества - стимулира имунитета,регулира функционирането на нервната система, намалява нивата на "лошия" холестерол и повишава "добрия". А ароматът й стимулира зоните в мозъка, които повишават вниманието и паметта. Съдържанието на калций и фибри в канелата пък подобрява здравето на дебелото черво и осигурява защита от сърдечни болести. Ето и още подробности:
1. Превенция на рак
В изследване публикувано от изследователи в Министерството на земеделието в САЩ в Мериленд разкрива, че канелата намалява разпространението на левкемия и рака на лимфната система. Според учените канелата инхибира действието на някои ензими, фосфатази, които играят важна роля за улесняване на клетъчното делене.
2. Регулира кръвната захар
Проучванията показват, че канелата съдържа някои полифеноли, които могат да помогнат на хората с диабет тип 2 да регулират нивата на кръвната захар. Изследване публикувано в списание Diabetes Care през 2003 година установило, че хората страдащи от това заболяване, които приемали всекидневно между 3 и 6 грама канела дневно в продължение на 40 дни са отчели намаляване на кръвната захар от 18 до 29%.
3. Намалява холестерола
Калцият и фибрите в канелата действат буквално като четки на организма. Съществуват редица натурални рецепти, с които можете да постигнете изчистването на организма от вредния холестерол.
4. Подобрява паметта
Канелата действа като стимулант, благодарение на аромата, вкуса и съдържанието си. Подобрява паметта и действа позитивно и върху зрението.
5. Подобрява кръвообращението
Канелата съдържа кумарин, който в малки дози е изключително полезен. Той е познат като "разредител на кръвта”, която помага в циркулацията на кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, които могат да доведат до сърдечни заболявания. Въпреки това, хората с нарушения в кръвосъсирването и приемащи лекарства за разреждане на кръвта – не трябва да приемат канела.
6. Срещу ставни болки
Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, канелата помага при облекчаване на болките и намаляване на възпаленията. Проучване проведено от изследователите в Университета в Копенхаген, пациенти, на които им са давали по половин чаена лъжичка канела с 1 супена лъжица мед всяка сутрин преди закуска са имали значително облекчаване на ставните болки и то само в рамките на 1 месец.
7. Срещу гъбични инфекции
Канелата има противогъбични и антибактериални свойства, които са изключително ефективни в борбата с тези инфекции. Помага в унищожаването на микроби в жлъчния мехур както и при стафилококови бактериални инфекции.
8. Възпаления на дихателните пътища
Канелата е отлично средства за общи или тежки състояния на грип или настинка. Приемайте по една супена лъжица мед с ¼ чаена лъжичка канела в продължение на 3 дни. Облекчава хронична кашлица и болки в гърлото при простуда.
9. Подобрява храносмилането
Канелата е ефективно средство за подобряване на храносмилането. Помага премахването на нежеланите газове и подобрява усвояването на храната. Алкализира организма като елиминира повишената киселинност, ефективно средство срещу диария и сутрешно гадене.
10. Облекчава менструалните спазми
Канелата е полезна за здравето на жените, тъй като помага за облекчаване на менструалните спазми и дискомфорт. Отлично средство срещу цистит, ако редовно ползвате по малко количество канела.
11. Подобрява имунитета
Сместа от мед и канела е отлично средство и за укрепване на имунната система, премахване на умората. Канелата се справя успешно с главоболието и с високото кръвно налягане.
Мед и канела за отслабване
Смесват се 1 чаена лъжичка мед, ½ чаена лъжичка канела и 1 чаеша чаша вода. Първо смесвате канелата и меда, поставяте ги в малък съд да се затоплят и след това добавяте водата. Може и първо да сварите водата и след това да добавите канелата, оставяте да престои за 30 минути и добавяте меда. Тази течност се изпива на два пъти – първата 30 минути преди закуска, а втората – преди лягане.
Тази смес пречи на натрупването на мазнините в организма и пречиства стомашно-чревния тракт. Освен това прочиства артериите от холестерола.