Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Шастливите хора не страдат от деменция

Неделя, 03 Декември 2023 / Хранене и Здраве
304
  • unsplash.com

Проучване открива връзка между характера и рисковете за умственото здраве

 

Добронамерените хора с позитивна нагласа към живота и хората около себе си не страдат от деменция. Този извод прави научно изследване, цитирано от "New Atlas" и БГНЕС.

Не е установена постоянна връзка между личността и мозъчната патология, свързана с деменцията, но откритията показват, че насочването на интервенциите към личностните характеристики в по-ранна възраст може да бъде начин за намаляване на риска от деменция в дългосрочен план.

Няколко различни патологии са в основата на деменцията, като най-известната от тях е болестта на Алцхаймер, която се характеризира с натрупване на амилоидни бета плаки и тау заплитания. Съществуват обаче редица изследвания, които сочат, че има разминаване между степента на патологията в мозъка на човека и клиничната проява на когнитивните нарушения. При около една трета от възрастните над 75 години амилоид бета и тау са достатъчни, за да отговарят на критериите за Алцхаймер, но когнитивните им функции не са нарушени. Многобройни мета-анализи показват, че физическата, социалната и когнитивната ангажираност допринасят за по-здравословно когнитивно стареене. Тези фактори са обхванати от големите пет личностни черти: добросъвестност, екстраверсия, отвореност към преживяванията, невротизъм и сговорчивост.

 

Нов мета-анализ на изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис разглежда връзката между личностните черти и субективното благополучие, както и невропатологията и диагнозата деменция.

"Искахме да използваме нова технология, за да обобщим тези проучвания и да проверим силата и последователността на тези асоциации", казва Емори Бек, водещ и съответен автор на проучването. Изследователите анализират данни от осем публикувани лонгитюдни проучвания, обхващащи два континента и четири държави. Общо в проучванията са включени 44 531 участници, от които 1 703 са развили деменция. Те са разгледали показателите на Големите пет личностни черти и три аспекта на субективното благополучие - положителен и отрицателен афект и удовлетвореност от живота - в сравнение с клиничните симптоми на деменция, основани на когнитивни тестове и мозъчна патология при аутопсия. Установено е, че добросъвестността, екстраверсията и положителният афект предпазват от диагностициране на деменция, докато невротизмът и отрицателният афект са рискови фактори. В по-малка част от проучванията е установено, че високите резултати по отношение на отвореността към преживяванията, сговорчивостта и удовлетвореността от живота също са защитни.

 

Надеждната връзка между негативния афект и диагнозата деменция е ново откритие. Негативният афект се характеризира с аверзивни състояния на настроението като гняв, тревожност, отвращение, вина и страх и е силно свързан с невротизма. Изследванията показват, че негативният афект е свързан с невровъзпаление, особено при хора с високи нива на амилоид бета, и че възпалението може да предразположи хората към депресивни симптоми, създавайки двупосочен път между възпалението и психологическите фактори. Тоест депресивните симптоми са свързани с възпалението, а възпалението може да предизвика депресивни симптоми. Изненадващо, изследователите не откриват последователни връзки между личностните характеристики и невропатологията, наблюдавана в мозъците на деменция след смъртта. "Това беше най-изненадващото откритие за нас", казва Бек. "Ако личността предсказва резултатите от когнитивните тестове, но не и патологията, какво може да се случи?" Изследователите предлагат, че някои личностни черти могат да направят хората по-устойчиви на когнитивните нарушения, наблюдавани при деменция, и че хората с по-високи нива на някои черти може да са в състояние да се справят с тези нарушения и да работят с тях. При разглеждане на други фактори, които биха могли да смекчат връзката между личността и риска от деменция и невропатология, като възраст, пол и образование, те не откриват почти никаква връзка. "Не открихме почти никакви доказателства за ефекти, с изключение на това, че защитният ефект на добросъвестността се увеличава с възрастта", казва Бек. Важно ограничение на изследването е ограниченият достъп до невропатологични маркери; половината от пробите не са завършили аутопсия, а всички проби с невропатологични маркери са от САЩ. Настоящият мета-анализ повтори и разшири предишни изследвания, като предостави убедителни доказателства, че невротизмът, добросъвестността и негативното влияние са свързани с диагнозата деменция в различни извадки, мерки и време. Необходими са допълнителни изследвания, за да се надградят тези констатации, особено за времето на тези асоциации и механизмите, които ги обуславят. Това, което показват резултатите, е, че насочването на интервенцията към личностните черти в по-ранна възраст може да бъде начин за намаляване на дългосрочния риск от деменция. Изследователите планират да разширят работата си, като включат изследване на хора с невропатология, но с малко когнитивни увреждания. Те се надяват да проучат и други фактори от ежедневието, които биха могли да играят роля за развитието на деменция.

 

Източник: БГНЕС

Сауната намалява риска от деменция

Кучетата също страдат от деменция

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

StreetBoard

Страната на работещите бедни

Понеделник, 08 Август 2016 / Общество
Срамният феномен е резултат от модела на бизнес, манталитета на работодателите и безизходното примирение на наетите     Макар в летните месеци безработицата да спада чувствително, за България проблемът с работещите бедни е постоянен и, очевидно, трудно преодолим. А от него ст [...]

Как се стигна до празните кошери?

Четвъртък, 09 Май 2019 / Общество
  Забраната за използване на неоникотиоди у нас на практика не се спазва   Държавен фонд "Земеделие" ще компенсира всички пчелари, чиито пчелни семейства бяха изгубени заради използването на препарати за растителна защита. Това ще стане чрез изплащане на обезщетените под [...]