Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Шоколадът – здравословна страст

Сряда, 21 Юни 2017 / Хранене и Здраве
386
  • pixabay.com

 

Той съдържа триптофан – кисeлина, която предизвиква чувство на щастие

 

Шоколадът е полезен, когато съдържа много флавоноиди, защото те действат противовъзпалитено. Яжте тъмен шоколад богат на какао, за да има по –голям ефект. Високият прием на флавоноиди е свързан с намалена инсулинова резистентност и подобрено регулиране на глюкозата.

 

Срещу стрес

 

Шоколадът съдържа валерианова киселина, релаксант и успокоително. Захарта е доказано, че има успокояващ и болкоуспокояващ ефект върху хора и животни.

 

Успокоява кашлица

 

Учените са установили, че теоброминът, който се съдържа в шоколада и може да бъде толкова добър, колкото конвенционалните средства за облекчаване на кашлица.

 

Срещу сърдечни заболявания

 

В университета в Абърдийн - Шотландия правят проучване на повече от 20,000 души на средна възраст, установили, че тези, които консумират по един малък шоколад дневно, са с 11 на сто с по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания, с 23 на сто намалява на риска от инсулт.

 

Спокоен сън

 

Черният шоколад е богат на магнезий - важен минерал, който поддържа тялото. Изследователи от Единбург и Кеймбридж смятат, че магнезият помага на клетките ни да поддържат своя собствена форма. Това води до подобряване на съня.

 

„Буден мозък“

 

Изследванията показват, че яденето на всякакъв вид шоколад най-малко веднъж седмично, може да подобри паметта и концентрацията. Изследователи от университета на Южна Австралия са проследили 1000 души над 30 години и са установили, че тези, които редовно се отдавали на лакомството са с по-добри резултати в редица мозъчни тестове, включително възпроизвеждане на спомени.

 

Слънцезащитен ефект

 

Черният шоколад може да действа като лек слънцезащитен крем. През 2009г. проучване на възрасни до 40 г. установило, че яденето на 20 грама шоколад с високо съдържане на какао всеки ден в продължение на три месеца, помага да издържат на двойно повече UV лъчи преди кожата им да започне да се зачервява. Въпреки това, Британска фондация по дерматология, предупреждава, че нищо не може да замени съставките на слънцезащитния крем.

 

Вижте още:

Кафявото злато на боговете 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

шоколад, какао, здравословни храни

StreetInside

Великолепното каре на Бергман

Сряда, 10 Октомври 2018 / Към себе си
  Томът с твърди корици събира шедьоврите „Сцени от един семеен живот”, „Сарабанда”„Есенна соната” и „Персона”   Четири шедьовъра на гениалния режисьор Ингмар Бергман скачат от големия екран на страниците на великолепен том, издаден [...]

Една от големите тайни на съзнанието

Събота, 01 Септември 2018 / На предела
Подсъзнанието ни възприема идеи, а не мисли   Има едно нещо, което трябва да научим, ако искаме да бъдем истински ефективни в нашата психическа работа - как да мислим пълноценно на подсъзнателно ниво. (Знам, знам, ако мислим на това ниво и сме способни да го осъзнаем и да го насочим, то [...]