Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Шоколадът – здравословна страст

Сряда, 21 Юни 2017 / Хранене и Здраве
269
  • pixabay.com

 

Той съдържа триптофан – кисeлина, която предизвиква чувство на щастие

 

Шоколадът е полезен, когато съдържа много флавоноиди, защото те действат противовъзпалитено. Яжте тъмен шоколад богат на какао, за да има по –голям ефект. Високият прием на флавоноиди е свързан с намалена инсулинова резистентност и подобрено регулиране на глюкозата.

 

Срещу стрес

 

Шоколадът съдържа валерианова киселина, релаксант и успокоително. Захарта е доказано, че има успокояващ и болкоуспокояващ ефект върху хора и животни.

 

Успокоява кашлица

 

Учените са установили, че теоброминът, който се съдържа в шоколада и може да бъде толкова добър, колкото конвенционалните средства за облекчаване на кашлица.

 

Срещу сърдечни заболявания

 

В университета в Абърдийн - Шотландия правят проучване на повече от 20,000 души на средна възраст, установили, че тези, които консумират по един малък шоколад дневно, са с 11 на сто с по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания, с 23 на сто намалява на риска от инсулт.

 

Спокоен сън

 

Черният шоколад е богат на магнезий - важен минерал, който поддържа тялото. Изследователи от Единбург и Кеймбридж смятат, че магнезият помага на клетките ни да поддържат своя собствена форма. Това води до подобряване на съня.

 

„Буден мозък“

 

Изследванията показват, че яденето на всякакъв вид шоколад най-малко веднъж седмично, може да подобри паметта и концентрацията. Изследователи от университета на Южна Австралия са проследили 1000 души над 30 години и са установили, че тези, които редовно се отдавали на лакомството са с по-добри резултати в редица мозъчни тестове, включително възпроизвеждане на спомени.

 

Слънцезащитен ефект

 

Черният шоколад може да действа като лек слънцезащитен крем. През 2009г. проучване на възрасни до 40 г. установило, че яденето на 20 грама шоколад с високо съдържане на какао всеки ден в продължение на три месеца, помага да издържат на двойно повече UV лъчи преди кожата им да започне да се зачервява. Въпреки това, Британска фондация по дерматология, предупреждава, че нищо не може да замени съставките на слънцезащитния крем.

 

Вижте още:

Кафявото злато на боговете 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

шоколад, какао, здравословни храни

Street of Hope

Това трудно и досадно писане...

Четвъртък, 08 Юни 2017 / Родители
Защо писането на ръка е истинско изпитание за съвременните деца и как да помогнем?   Писането на ръка е истинско изпитание за много деца. То изисква мускули, които се развиват чрез художествени проекти, домакинска работа, катерене по детски площадки, игра с кубчета, пластилин и т.н. За [...]

Бебетата различават езика още преди да се родят

Неделя, 23 Юли 2017 / Родители
Неродените бебета са в състояние да доловят разликата между два езика, показват резултатите от изследване на учени от Университета на Канзас   Дори месец преди раждането зародишите правят разлика между английски и японски и реагират по различен начин при чуването на език, с който не са [...]