Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Синдромът на Рапунцел

Неделя, 24 Септември 2017 / Хранене и Здраве
778
  • pixabay.com

Всички сме чели и гледали приказката за Рапунцел, но колко от нас са наясно, че има Синдром на Рапунцел.

Страдащи от него са както деца, така и възрастни, а причините са свързани със страх, неувереност или психично разстройство. Когато са под напрежение, те започват да ядат косата си, което е много опасно.

Американско списание съобщава за 38-годишна жена, на която чрез операция са били отстранени две огромни топки коса (15/10 см и 4/3 см) от стомаха и тънките черва.

В повечето случаи е необходима операция за премахване на топката коса наведнъж. Възможно е също така да се разложи с химикали, да стане на по-малки парчета с лазер или да се отстрани чрез тръба чрез ендоскопия. Тези методи обаче обикновено са по-малко успешни от операцията.

85-95% от пациентите с синдром на „Рапунцел”, съобщават на лекарите за коремна болка, гадене и повръщане. Други симптоми на синдрома на „Рапунцел”, включват подуване на стомаха, намален апетит, загуба на тегло и запек или диария. В някои случаи червата се пробиват, което може да доведе до сепсис (отравяне на кръвта). Тези симптоми в много често се объркват от лекарите с други диагнози, като апендицит, язва и други, защото Синдромът на Рапунцел е малко познат и трудно се диагностицира. 

Преди да се стигне до синдрома се минава през поведение, наречено трипофагия, което е обратимо чрез психологическа помощ. Много е важно да не игнорирате този симптом при децата си, за да не се стига до оперативна намеса. Не го приемайте, като игра или нещо безобидно.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Синдром на Рапунцел, ядене на коса, психически разстройства

StreetView

Резерватът Селъс в Танзания

Понеделник, 14 Август 2017 / Места
Едно от най-ценните места от дивата природа е сред застрашените обекти на ЮНЕСКО заради бракониерския лов на слонове и носорози   Резерватът Селъс е едно от последните места със запазена дива природа в Африка. Той е дом на голям брой слонове, гепарди, крокодили, хипопотами и диви кучета [...]

Хванати в кадър

Неделя, 17 Декември 2017 / Приключения
Някои от най-смешните снимки от дивата природа   Наградите за най-смешните снимки на диви животни се провеждат от 2015 година, като целта е хората да бъдат по-информирани и ангажирани с опазването на природата. Може би усмихнатият хамстер или тромавото бухалче ще ви разсмеят, но&nb [...]