Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Синдромът на Рапунцел

Неделя, 24 Септември 2017 / Хранене и Здраве
659
  • pixabay.com

Всички сме чели и гледали приказката за Рапунцел, но колко от нас са наясно, че има Синдром на Рапунцел.

Страдащи от него са както деца, така и възрастни, а причините са свързани със страх, неувереност или психично разстройство. Когато са под напрежение, те започват да ядат косата си, което е много опасно.

Американско списание съобщава за 38-годишна жена, на която чрез операция са били отстранени две огромни топки коса (15/10 см и 4/3 см) от стомаха и тънките черва.

В повечето случаи е необходима операция за премахване на топката коса наведнъж. Възможно е също така да се разложи с химикали, да стане на по-малки парчета с лазер или да се отстрани чрез тръба чрез ендоскопия. Тези методи обаче обикновено са по-малко успешни от операцията.

85-95% от пациентите с синдром на „Рапунцел”, съобщават на лекарите за коремна болка, гадене и повръщане. Други симптоми на синдрома на „Рапунцел”, включват подуване на стомаха, намален апетит, загуба на тегло и запек или диария. В някои случаи червата се пробиват, което може да доведе до сепсис (отравяне на кръвта). Тези симптоми в много често се объркват от лекарите с други диагнози, като апендицит, язва и други, защото Синдромът на Рапунцел е малко познат и трудно се диагностицира. 

Преди да се стигне до синдрома се минава през поведение, наречено трипофагия, което е обратимо чрез психологическа помощ. Много е важно да не игнорирате този симптом при децата си, за да не се стига до оперативна намеса. Не го приемайте, като игра или нещо безобидно.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Синдром на Рапунцел, ядене на коса, психически разстройства

StreetInside

Кризисните години и уроците на живота - втора част

Вторник, 10 Януари 2017 / На предела
7-годишните цикли, как и кога трябва да определим приоритетите си   Кои са изпитите в училището на живота и кое е важно във всеки от 7-годишните периоди, в които преминаваме? Можем ли и как да разберем какво ще ни направи успешни, така че да реализираме потенциала си - работейки това, [...]

Практически съвети за съзнателно дишане

Вторник, 29 Ноември 2016 / Към себе си
Фокусирането върху дъха успокоява съзнанието ни мигновено   Когато фокусираме съзнанието и дишането си на едно място, започва да се култивира енергия. Има три основни мозъчни центъра на съзнанието, или енергични области на тялото: глава, сърце и корем. Добро място за центриране на възд [...]