Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Синдромът на Рапунцел

Неделя, 24 Септември 2017 / Хранене и Здраве
719
  • pixabay.com

Всички сме чели и гледали приказката за Рапунцел, но колко от нас са наясно, че има Синдром на Рапунцел.

Страдащи от него са както деца, така и възрастни, а причините са свързани със страх, неувереност или психично разстройство. Когато са под напрежение, те започват да ядат косата си, което е много опасно.

Американско списание съобщава за 38-годишна жена, на която чрез операция са били отстранени две огромни топки коса (15/10 см и 4/3 см) от стомаха и тънките черва.

В повечето случаи е необходима операция за премахване на топката коса наведнъж. Възможно е също така да се разложи с химикали, да стане на по-малки парчета с лазер или да се отстрани чрез тръба чрез ендоскопия. Тези методи обаче обикновено са по-малко успешни от операцията.

85-95% от пациентите с синдром на „Рапунцел”, съобщават на лекарите за коремна болка, гадене и повръщане. Други симптоми на синдрома на „Рапунцел”, включват подуване на стомаха, намален апетит, загуба на тегло и запек или диария. В някои случаи червата се пробиват, което може да доведе до сепсис (отравяне на кръвта). Тези симптоми в много често се объркват от лекарите с други диагнози, като апендицит, язва и други, защото Синдромът на Рапунцел е малко познат и трудно се диагностицира. 

Преди да се стигне до синдрома се минава през поведение, наречено трипофагия, което е обратимо чрез психологическа помощ. Много е важно да не игнорирате този симптом при децата си, за да не се стига до оперативна намеса. Не го приемайте, като игра или нещо безобидно.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Синдром на Рапунцел, ядене на коса, психически разстройства

StreetBoard

Пускат спряното парно в София днес

Четвъртък, 09 Февуари 2017 / Истории от града
Столична община ще сезира прокуратурата заради аварията в "Топлофикация - София"    До довечера се очаква да се възстанови топлоподаването в източните квартали на София, които вече няколко дни са без парно, обещават от "Топлофикация", съобщи Нова телевизия. Заради аварията беш [...]

Спряха продажбата на храни в хипермаркет

Събота, 18 Юни 2016 / Истории от града
  Технически причини затвориха всички хранителни щандове в магазин от веригата „Кауфланд“   Малко след 19 часа в събота, 18 юни, в хипермаркет от веригата „Кауфланд“ на бул. „Тодор Каблешков“ в столицата спряха продажбата на хранителни стоки,&nb [...]