Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Синдромът на Рапунцел

Неделя, 24 Септември 2017 / Хранене и Здраве
635
  • pixabay.com

Всички сме чели и гледали приказката за Рапунцел, но колко от нас са наясно, че има Синдром на Рапунцел.

Страдащи от него са както деца, така и възрастни, а причините са свързани със страх, неувереност или психично разстройство. Когато са под напрежение, те започват да ядат косата си, което е много опасно.

Американско списание съобщава за 38-годишна жена, на която чрез операция са били отстранени две огромни топки коса (15/10 см и 4/3 см) от стомаха и тънките черва.

В повечето случаи е необходима операция за премахване на топката коса наведнъж. Възможно е също така да се разложи с химикали, да стане на по-малки парчета с лазер или да се отстрани чрез тръба чрез ендоскопия. Тези методи обаче обикновено са по-малко успешни от операцията.

85-95% от пациентите с синдром на „Рапунцел”, съобщават на лекарите за коремна болка, гадене и повръщане. Други симптоми на синдрома на „Рапунцел”, включват подуване на стомаха, намален апетит, загуба на тегло и запек или диария. В някои случаи червата се пробиват, което може да доведе до сепсис (отравяне на кръвта). Тези симптоми в много често се объркват от лекарите с други диагнози, като апендицит, язва и други, защото Синдромът на Рапунцел е малко познат и трудно се диагностицира. 

Преди да се стигне до синдрома се минава през поведение, наречено трипофагия, което е обратимо чрез психологическа помощ. Много е важно да не игнорирате този симптом при децата си, за да не се стига до оперативна намеса. Не го приемайте, като игра или нещо безобидно.





Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Синдром на Рапунцел, ядене на коса, психически разстройства

Street of Hope

Благодарност се възпитава с пример

Петък, 11 Януари 2019 / Родители
  Днес отбелязваме международния ден на думата “Благодаря“   Много страни отбелязват деня на думата „Благодаря“, за да напомнят колко е важно да сме благодарни за всичко, което имаме. А ние използваме повода да напомним, че благодарност се предава на децата [...]

Озарената педагогика: Предаваме състояния, не само знания

Събота, 23 Юли 2016 / В клас
Учителите и родителите трябва да са майстори, за да подкрепят децата в пътя им към знанието   Едно от най-важните неща в Озарената педагогика е, че ние си разменяме състояния. Това е един от фундаментите на тази педагогика. Ние не си разменяме знания и като се срещаме с един учител, ние [...]