Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Строгата диета убива много повече хора от цигарите

Сряда, 17 Април 2019 / Хранене и Здраве
361
  • picjumbo.com

 

С настъпването на хубавото време идва  и желанието да изглеждаме добре в летните си тоалети. Стремим се бързо да премахнем „любовните дръжки“ и малкото коремче.

Това желание  предизвиква радикални действия за постигане на целта - бързи и нездравословни диети, много често копирани от интернет без консултация със специалист.

Изследване на Института по измерване и оценка на здравето в Сиатъл, публикувано в Lancet Medical Journal, твърди, че нездравословните диети убиват повече хора отколкото тютюнопушенето в световен мащаб. Според проучването 11 милиона души са намерили смъртта си благодарение на нездравословните хранителни режими.

„Нашите консултации показват, че когато диетата е много строга и ограничена откъм питателна храна, вероятността тя да доведе до смърт е много по-голяма от смъртността, която предизвиква тютюнопушенето“, казват изследователите. Те също така припомнят, че неподходящите диети могат да доведат до инфаркт, инсулт, рак и диабет тип 2.

Основният проблем  според проучването е, че хората прекаляват със солта, червеното обработено месо, сладкиши и напитки. Консумират много по-малко пълнозърнести храни, плодове, ядки и семена, както и храна, богата на три-омега киселини. “Бедните“ диети причиниха 10 милиона смъртни случаи или 22 процента от общият брой смъртни случаи настъпили през 2017 г., обобщава проучването. Близо 40% от хората са били на възраст под 70 години. За сравнение тютюнопушенето е причинило смърт на два милиона души по-малко. Основният съвет, който дава Уолтър Уилет от Хърватски университет и съавтор в проучването,  е да се толерират режими, които са богати на протеини и полезни мазнини.

 

Вижте още:

Липсата на въглехидрати може да бъде опасна

Тялото ни „говори“ как да го храним

Защо не отслабвате?

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

диета, цигари, пушене, хранене, здравословно

Street of Hope

Условието за 3 години уседналост остава водещо за първи клас

Четвъртък, 15 Март 2018 / В клас
Районирането ще служи за насочване на децата, а не като привилегия, обясни образователният министър   Водещ критерий, по който ще се записват децата за първи клас остава 3-годишната уседналост в близост до съответното училище, като т.нар. райониране няма да се счита като привилегия, а [...]

Бонбончо си намери нови приятели

Неделя, 05 Юни 2016 / Гласът на детето
  Авторът на поредицата от детски книжки Любов Миронова разказа на децата как се пишат приказки   Нека да започнем с това, че тези приказки наистина увличат децата до степен на пристрастяване. Напълно в добрия смисъл на думата обаче, защото какво по-хубаво от това детето ти да чак [...]