Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Строгата диета убива много повече хора от цигарите

Сряда, 17 Април 2019 / Хранене и Здраве
409
  • picjumbo.com

 

С настъпването на хубавото време идва  и желанието да изглеждаме добре в летните си тоалети. Стремим се бързо да премахнем „любовните дръжки“ и малкото коремче.

Това желание  предизвиква радикални действия за постигане на целта - бързи и нездравословни диети, много често копирани от интернет без консултация със специалист.

Изследване на Института по измерване и оценка на здравето в Сиатъл, публикувано в Lancet Medical Journal, твърди, че нездравословните диети убиват повече хора отколкото тютюнопушенето в световен мащаб. Според проучването 11 милиона души са намерили смъртта си благодарение на нездравословните хранителни режими.

„Нашите консултации показват, че когато диетата е много строга и ограничена откъм питателна храна, вероятността тя да доведе до смърт е много по-голяма от смъртността, която предизвиква тютюнопушенето“, казват изследователите. Те също така припомнят, че неподходящите диети могат да доведат до инфаркт, инсулт, рак и диабет тип 2.

Основният проблем  според проучването е, че хората прекаляват със солта, червеното обработено месо, сладкиши и напитки. Консумират много по-малко пълнозърнести храни, плодове, ядки и семена, както и храна, богата на три-омега киселини. “Бедните“ диети причиниха 10 милиона смъртни случаи или 22 процента от общият брой смъртни случаи настъпили през 2017 г., обобщава проучването. Близо 40% от хората са били на възраст под 70 години. За сравнение тютюнопушенето е причинило смърт на два милиона души по-малко. Основният съвет, който дава Уолтър Уилет от Хърватски университет и съавтор в проучването,  е да се толерират режими, които са богати на протеини и полезни мазнини.

 

Вижте още:

Липсата на въглехидрати може да бъде опасна

Тялото ни „говори“ как да го храним

Защо не отслабвате?

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

диета, цигари, пушене, хранене, здравословно

StreetBoard

Мотористи на протест за справедливост

Петък, 10 Февуари 2017 / Общество
  Те се събират пред съдилищата в цялата страна с настояване за преразглеждане на съдебно решение   Мотористи от цялата страна ще протестират за справедливо съдебно решение за смъртта на Ивайло Андреев от Русе. Мотообществото ще настоява съдът да разгледа делото и да накаже шофьор [...]

Забравени традиции: Оброчни фигурки за здраве

Събота, 05 Ноември 2016 / Истории от града
В Националния етнографски музей показаха над 500 молитвени фигурки и показаха на децата как да ги правят    На Архангелова задушница, когато почитаме хората, които вече не са сред нас, в Националния етнографски музей показаха една от почти забравените молитвени практики н [...]