Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Строгата диета убива много повече хора от цигарите

Сряда, 17 Април 2019 / Хранене и Здраве
538
  • picjumbo.com

 

С настъпването на хубавото време идва  и желанието да изглеждаме добре в летните си тоалети. Стремим се бързо да премахнем „любовните дръжки“ и малкото коремче.

Това желание  предизвиква радикални действия за постигане на целта - бързи и нездравословни диети, много често копирани от интернет без консултация със специалист.

Изследване на Института по измерване и оценка на здравето в Сиатъл, публикувано в Lancet Medical Journal, твърди, че нездравословните диети убиват повече хора отколкото тютюнопушенето в световен мащаб. Според проучването 11 милиона души са намерили смъртта си благодарение на нездравословните хранителни режими.

„Нашите консултации показват, че когато диетата е много строга и ограничена откъм питателна храна, вероятността тя да доведе до смърт е много по-голяма от смъртността, която предизвиква тютюнопушенето“, казват изследователите. Те също така припомнят, че неподходящите диети могат да доведат до инфаркт, инсулт, рак и диабет тип 2.

Основният проблем  според проучването е, че хората прекаляват със солта, червеното обработено месо, сладкиши и напитки. Консумират много по-малко пълнозърнести храни, плодове, ядки и семена, както и храна, богата на три-омега киселини. “Бедните“ диети причиниха 10 милиона смъртни случаи или 22 процента от общият брой смъртни случаи настъпили през 2017 г., обобщава проучването. Близо 40% от хората са били на възраст под 70 години. За сравнение тютюнопушенето е причинило смърт на два милиона души по-малко. Основният съвет, който дава Уолтър Уилет от Хърватски университет и съавтор в проучването,  е да се толерират режими, които са богати на протеини и полезни мазнини.

 

Вижте още:

Липсата на въглехидрати може да бъде опасна

Тялото ни „говори“ как да го храним

Защо не отслабвате?

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

диета, цигари, пушене, хранене, здравословно

Street of Hope

Тайнственият огън

Понеделник, 19 Ноември 2018 / В клас
Само обичта може да придаде смисъл и баланс в училищния ред и йерархия   Каквото, и колкото красиво да се говори, в образованието абсолютно всичко се свежда до тайнствената му сърцевина, а именно, до обичта между учител и ученик. Всеки подход към него, който не отчита тази сърцевина, би [...]

Токсичните ефекти от унижаването на децата

Вторник, 26 Юли 2016 / Гласът на детето
Унижаването дълго време е използвано като средство за управление на детското поведение. Когато децата се чувстват не достатъчно добри за своите родители, те правят по-големи усилия да ги удовлетворят, което води до илюзията, че нещата „се получават“. Но усещането, че са безполезни [...]