Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Строгата диета убива много повече хора от цигарите

Сряда, 17 Април 2019 / Хранене и Здраве
1018
  • picjumbo.com

 

С настъпването на хубавото време идва  и желанието да изглеждаме добре в летните си тоалети. Стремим се бързо да премахнем „любовните дръжки“ и малкото коремче.

Това желание  предизвиква радикални действия за постигане на целта - бързи и нездравословни диети, много често копирани от интернет без консултация със специалист.

Изследване на Института по измерване и оценка на здравето в Сиатъл, публикувано в Lancet Medical Journal, твърди, че нездравословните диети убиват повече хора отколкото тютюнопушенето в световен мащаб. Според проучването 11 милиона души са намерили смъртта си благодарение на нездравословните хранителни режими.

„Нашите консултации показват, че когато диетата е много строга и ограничена откъм питателна храна, вероятността тя да доведе до смърт е много по-голяма от смъртността, която предизвиква тютюнопушенето“, казват изследователите. Те също така припомнят, че неподходящите диети могат да доведат до инфаркт, инсулт, рак и диабет тип 2.

Основният проблем  според проучването е, че хората прекаляват със солта, червеното обработено месо, сладкиши и напитки. Консумират много по-малко пълнозърнести храни, плодове, ядки и семена, както и храна, богата на три-омега киселини. “Бедните“ диети причиниха 10 милиона смъртни случаи или 22 процента от общият брой смъртни случаи настъпили през 2017 г., обобщава проучването. Близо 40% от хората са били на възраст под 70 години. За сравнение тютюнопушенето е причинило смърт на два милиона души по-малко. Основният съвет, който дава Уолтър Уилет от Хърватски университет и съавтор в проучването,  е да се толерират режими, които са богати на протеини и полезни мазнини.

 

Вижте още:

Липсата на въглехидрати може да бъде опасна

Тялото ни „говори“ как да го храним

Защо не отслабвате?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

диета, цигари, пушене, хранене, здравословно

StreetBoard

Искат имунитета на Делян Добрев заради "Белене"

Понеделник, 24 Октомври 2016 / Общество
И той в качеството си на енергиен министър е подписал неизгодни за държавата сделки    Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев, съобщи БГНЕС. Искането се основава на доказателства, съ [...]

Архитектите сезираха ВАС за детската болница

Петък, 18 Октомври 2019 / Общество
КАБ настоява обществената поъчка за довършване на старата сграда да бъде спряна   Камарата на архитектите в България настоява обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса за бъдещата детска болница в София да бъде спряна. Тя е внесла жалба във Върховния административе [...]