Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Създадоха изкуствена кожа за хора с изгаряния

Събота, 04 Февуари 2023 / Хранене и Здраве
210
  • unsplash.com

Учените отглеждат кожа от собствените клетки на пациентите

 

Учени от Колумбийския университет в САЩ откриха начин за отглеждане на кожа за пациенти, които се нуждаят от трансплантация след изгаряния. Резултатите от изследването са публикувани в списание Science, цитирано от БГНЕС.

Според експертите вече е възможно да се отглеждат фрагменти от кожа от клетки на пациент и да се принтират с помощта на 3D принтер. В този случай обаче формата на материала е стандартизирана и той трябва да бъде пригоден за всеки отделен човек, който е получил изгаряне. Учените са създали начин за отглеждане на проби от кожа с всякаква форма - индивидуално за всеки пациент.

На първия етап от създаването на пробата учените сканират увредената тъкан с лазер, след което моделират желания фрагмент на компютър. На 3D принтер се създава скелет, върху който се вграждат кожни клетки на пациента. Върху скелето се нанася хранителната среда, необходима за растежа на тъканите.

Целият процес отнема около три седмици. Учените казват, че са тествали този вид кожа върху лабораторни животни и са постигнали успех: "Толкова е лесно, колкото да обуеш панталон на мишка." Накрая авторите отбелязват, че за да се премине към изпитания на метода върху хора, трябва да се провери колко бързо различните фрагменти от кожа ще се приемат без отхвърляне от животните. 

 

Отпечайте си кожа

Как да запазим сиянието на кожата си

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Кожа, 3Д принтер, наука, изгаряния, трансплантация

StreetView

Древните хора превърнали Сахара в пустиня

Сряда, 05 Април 2017 / Места
Величествена с пясъчната си красота пустинята винаги е била символ на силата на природата     Въпреки че е трудно да си го представим, преди около 12 хиляди години безкрайните горещи и безжизнени пясъци са били кипящо от живот място с езера, зелена трева и редовни валежи. Учените [...]

Любляна - Зелената столица на Европа

Четвъртък, 16 Февуари 2017 / Места
 Градът е първи и единствен в Централна и Югоизточна Европа, който получава тази чест   Ако сте сред нарастващия напоследък брой хора, които избират да посетят словенската столица Любляна е много вероятно да разберете сами, че най-силният градски шум от трафик в стария център [...]