Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Тайната на японското дълголетие

Понеделник, 26 Април 2021 / Хранене и Здраве
138
  • unsplash.com

Всеки човек се надява да живее дълго, здравословно и да види следващото поколение да расте

 

Според съобщения в чуждестранни медии най-старият жив човек е японката Кейн Танака (на 118 години). През 2019 г. тя влезе в Книгата на рекордите на Гинес, като получи титлата „най-старият жител на планетата“.

Според доклада на Световната здравна организация за здравна статистика за 2018 г. Япония се нарежда на първо място в света по продължителност на живота с 84,2 години. В същото време средната продължителност на живота за жените е 87,1 години, а за мъжете - 81,1 години, съобщава РИА Новости.

За сравнение, средната продължителност на живота на китайците е 76,4 години. Китай, подобно на Япония, принадлежи към азиатските страни, но няма толкова висока продължителност на живота.

Защо се случва това?

Един от интересните моменти е, че когато целият свят е за движение, японците не обичат да спортуват, но все пак са на върха в класацията на най-дълго живеещите хора.

Какво определя дълголетието на японците? Според изследванията причините включват генетични фактори, условия на живот, социално развитие, здравеопазване и други фактори. И, разбира се, храненето е от ключово значение. След това ще разгледаме основните принципи на японското хранене.

 

  1. Разнообразие

 

Феновете на японските драми вероятно са забелязали, че на японската маса винаги има много видове ястия, докато порциите са относително малки. Всяко хранене включва риба, месо, зеленчуци, плодове, ориз и други основни храни. Такова меню ви позволява да направите диетата си по-балансирана.

В Китай, от друга страна, се смята, че колкото повече храна, толкова по-добре. Хората на възраст над 50 години се хранят три пъти на ден, характеризиращи се с малък брой съставки - рядко достигащи десет, и монотонността на основните храни. В допълнение, китайците често ядат мариновани закуски, които могат да повлияят отрицателно на продължителността на живота.

 

  1. Бавно хранене

 

За японците е много важно да се хранят бавно и да дъвчат добре храната си. Смята се, че изхвърлянето на храна означава неуважение към присъстващите, затова японците обръщат голямо внимание на етикета за хранене.

Дъвченето на храната допринася за по-бързото й храносмилане и усвояване. С напредване на възрастта подвижността на стомашно-чревния тракт и функцията на различни органи се влошава и храненето бавно може да намали стреса върху тялото. Според различни проучвания, колкото по-бавно се храните и колкото повече дъвчете, толкова по-малък е рискът от преяждане.

 

  1. Приоритет за свежестта на храната

 

Повечето хора в Китай предпочитат пържена или печена на плоча храна. Въпреки че тези методи за готвене могат да направят храната по-вкусна, те значително увеличават количеството консумирани мазнини, което има отрицателно въздействие върху здравето. За японците е много важно да усетят вкуса на храната, така че обикновено те готвят на пара или готвят в тенджера, за да поддържат храната свежа.

 

  1. Бяло месо

 

Поради географското положение на Япония, рибата и морските дарове заемат лъвския дял от японската диета. Повечето хора в Китай ядат червено месо - говеждо, агнешко и свинско месо. Червеното месо съдържа много повече наситени мастни киселини от бялото месо. Прекомерният прием на наситени мастни киселини може да доведе до запушване на кръвоносните съдове и да причини хронично заболяване.

Това обаче не означава, че червеното месо трябва да бъде напълно елиминирано. Съдържа протеини, витамини и минерали, от които се нуждае човешкото тяло. Важно е да знаете кога да спрете и да се придържате към балансирана диета, така че в диетата да присъстват различни видове месо, риба и морски дарове.

Както казва известната поговорка, "болестта идва през устата", затова е необходимо да обърнем голямо внимание на това, което ядем. Ако искате да живеете дълго и здравословно, придържайте се към добрите хранителни принципи, японската система е пример.

 

Източник: БГНЕС

 

Вижте още:

Добрите хора живеят по-дълго

Клетъчно хранене

Защо водораслите са суперхрана?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

япония, дълголетие, начин на живот, хранене, храна, здраве

Street of Hope

10-годишните българчета четат по-добре от повечето си връстници в Европа

Вторник, 05 Декември 2017 / В клас
Повече от половината български четвъртокласници достигат високо ниво на четене с разбиране, показва изследването PIRLS   Българските четвъртокласници са сред отличниците в авторитетното международно изследване PIRLS 2016, измерващо уменията за четене. Нашите 10-годишни ученици са се кла [...]

Бебетата различават езика още преди да се родят

Неделя, 23 Юли 2017 / Родители
Неродените бебета са в състояние да доловят разликата между два езика, показват резултатите от изследване на учени от Университета на Канзас   Дори месец преди раждането зародишите правят разлика между английски и японски и реагират по различен начин при чуването на език, с който не са [...]