Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Температурата на храната е много важна

Събота, 22 Октомври 2016 / Хранене и Здраве
443
  • pixabay.com

Ако ядете прекалено студено или прекалено топло, "убивате" ензимите 

 

Ензимите са жизненоважни за човешкия организъм. Незаменими са при смилането на храната и дават възможност на веществата в нея да бъдат абсорбирани в кръвта и от там да се използват при различните функции на тялото.

Ензимите са основните виновници за доставянето на енергия на организма, за възстановяването на клетките, тъканите и органите, затова д-р Едуард Хауъл, лекар и пионер в ензимните изследвания, ги нарича „искрици живот”.

Изключително важен фактор за ефективността на храносмилателните ензими се оказва температурата. Днешната храна като цяло е бедна на ензими, тъй като на трапезата си сервираме предимно готвени, термично обработени ястия и все по-малко пресни плодове и зеленчуци. При ниска температура на храната (под 10°C) ензимите не функционират. Поради това е нужно студени и замразени храни да не се консумират директно, а да престоят на стайна температура. При загряване над 40°C ефективността на ензимите започва да намалява, а при 70°C действието им напълно замира. Затова е необходим техният допълнителен прием, за да може да се възстанови балансът в организма.

Ако едно тяло има ензими в изобилие, то е изпълнено с енергия. Затова трябва да щадим изразходването им, да си набавяме достатъчно ензими при хранене и тялото ни ще бъде здраво и енергично.

Приемането на храносмилателни ензими подпомага усвояването на храната, предотвратява стомашния дискомфорт и води до лекота.

 

zdravalnik.bg

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ензими, храна, температура

StreetInside

Децата на дъгата

Вторник, 31 Януари 2017 / На предела
  Това е третото поколение от специални деца, които са на земята, за да помогнат на човечеството да се излекува и да се развие   Децата на дъгата започнаха въплъщението си около 2000 година, въпреки че някои са родени по-рано. Това означава,че много от тях вече са в юношеските си [...]

Планетариум и екологична батерия си поделят наградата "Предприемачи в науката"

Четвъртък, 19 Декември 2019 / Кариера
Конкурсът на Фондация „Карол Знание“ се провежда за втора година при все по-сериозна конкуренция   Изграждане на планетариум в София и производство на екологична батерия за морския и речния транспорт – това са двата проекта, които си разделят наградата от 30 [...]