Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В България беше извършено успешно лечение на разсейки на рак

Четвъртък, 29 Декември 2016 / Хранене и Здраве
1013
  • В Александровска болница се надяват да могат да излекуват повече хора

Лекарите от Александровска болница се надяват Здравната каса да отпусне средства за диагностика и успешно лечение на повече хора

 

За първи път у нас пациент е излекуван от костни метастази на рак на простатата. С тази новина изненадаха лекарите от Александровска болница. Там са готови да диагностицират и лекуват костни метастази по метод, който се прилага в света едва от 2 години, съобщи БНТ.

Репортажът разказва историята на д-р Максим Малинов, който е излекуван успешно от рак на простата. Първоначално е лекуван в Германия и там са открити метастазите, което вмомента не може да бъде направено в България заради липса на достатъчно финансиране. 

"Всички образни изследвания са негативни, не можем да хванем къде е проблема. Тези пациенти обикновено остават нелекувани. В момента работим с универсален туморотропен радиофармацевтик, маркирана с флуор 18 глюкоза, която също произвеждаме в нашия циклотрон. Но за жалост, простатата и още няколко туморни локализации не могат да бъдат диагностицирани с този радиофармацевтик, нито пък техните метастази.", обяснява д-р Валерия Хаджийска от Клиниката по нуклеарна медицина, УМБАЛ „Александровска“.

Като виждат метастазите, лекарите вече могат да предложат лечение. И то е иновативно. Медикаментът съдържа радий 223, който се натрупва само в костните метастази. И облъчва клетките отвътре.

„Малки алфа частички, които действат много селективно имат нисък пробег в останалите тъкани, поради което страничните ефекти за останалите органи са минимални. А пък ефектът за метастазите в костите изключително е голям.", обяснява д-р Хаджийска.

Контролното изследване на пациента показва, че не е останала нито една ракова клетка от метастазите.

Добрата новина за всички е, че по европроект, Александровска болница може да произвежда и тук изотопа за диагностика. Лошата е, че лекарството е много скъпо и все още никой не го финансира. Но се надяват в преговори с касата да променят това.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

УМБАЛ Александровска, лечение на рак, разсейки, метастази, изотопи

StreetInside

Как да активираме епифизата

Понеделник, 13 Март 2017 / На предела
Древните хора са вярвали, че чрез нея се приемат и предават телепатични мисли и образи     За да можем да навлезем в най-дълбоките състояния на интуицията и духовно просветление, е необходимо да отключим и активираме епифизната си жлеза. Често наричана от древните култури и мистиц [...]

Млада докторантка конструира сгради, устойчиви на взрив

Понеделник, 10 Декември 2018 / Кариера
Галина Соколова получи годишната стипендия на „Карол Знание“   Галина Соколова е новият носител на докторантската стипендия на Фондация „Карол Знание“, реши журито след силно представяне на трима финалисти. Победителят в конкурса е редовен докторант към катедра [...]