
Козунакът символизира плътта на Спасителя
Великденският хляб, или козунакът, символизира плътта на Спасителя, а червеното яйце – неговата кръв. По традиция за празника на Христовото възкресение във всеки дом се меси козунак. Това се прави на Велиики четвъртък или на Велики петък.
Първият козунак е направен още през 17-ти век някъде на Запад – във Франция, Италия или Испания. В България е дошъл в педиода 1915 -1920 година, като дотогава на Великден са се замесвали хлябове – колак, пармак или кравай. Самата дума козунак идва в България от Румъния, като произхожда от думата cozonac (хляб с грозде). В румънския език пък думата е дошла от гръцкото kuzunaki.
В Италия и до днес се приготвят козунаците Panetonne, които могат да издържат до 6 месеца. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. И въпреки че в църковните канони козунакът не присъства като изискване за празничната трапеза, през годините той се е наложил като традиция, а освен него има и различни рецепти за великденски сладки и кифлички.
Така или иначе, едно от незабравилите неща, с които свързваме празника, е миризмата на прясно изпечен козунак. Предлагаме рецепти за козунак и великденски кифлички, с които да си създадете празнично насторение в този дъждовен ден.
Великденски козунак
Необходими продукти:
За два средно големи козунака
1 кг. брашно
40 г прясна мая
6 яйца
300 мл прясно мляко
250 г. захар
150 г. мазнина - най-добре смесете три вида за да стане на конци, 50 гр. краве масло със стайна температура 50 гр. свинска мас, 50 мл. олио
настъргана кора от един лимон
1 ч.л. тъмен ром
2 ч. л.сок от лимон
2 ванилии
50 г. стафиди
50 г. обелени бадеми
1 яйце за намазване
щипка сол
Начин на приготвяне:
Маята размивам в малко прясно мляко, брашно и 1 с. л. захар. След това оставям настрани, за да шупне (5-8 минути). Яйцата разбивам със захарта, сипвам затопленото мляко и ароматизирам с ванилиите и рома. В брашното правя кладенче и изсипвам яйчената смес, настърганата кора, лимоновият сок, солта и маята. Накрая прибавям разтопеното масло и започвам да меся. (Всичко това може да направите и с машината за хляб, като първо слагате течността, а после брашното и използвате програма за тесто за пица).
Готовото тесто оставям на топло да втаса за 1 час.
Втасалото тесто разделям на 6 топки, като две топки омесвам със стафидите. Друга топка можете да омесите с локум или ядки по желание. От трите топки с различен пълнеж, правя "фитили" които навивам колкото мога повече около самите тях за да се получат хубави конци, след това сплитам на плитка. Тестото в рецептата е достатъчно за два такива козунака.
Оплетеният козунак оставям да втаса за още час или до удвояване на обема.
Козунака намазвам с разбитото яйце, поръсвам със захар. Може да поръсите и филитирани бадеми.
Пека в предварително загрята на 180 * фурна за около 50 минути или до готовност.
Рецептата е от Кухнята на Фиков
Козуначени кифлички
Необходими продукти за 60 броя:
- 600 г брашно
- ½ ч. л. сол
- 5 с. л. захар
- 20 г мая
- 2 яйца
- 100 г меко масло
- 250 мл прясно мляко
- 1 с. л. настъргана лимонова кора
- локум, орехи и мармалад за пълнеж
- захар, сусам и мак за поръсване
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в малко вода, прибавя се лъжица от брашното, разбърква се и се оставя да втаса.
Брашното се пресява, в центъра се прави кладенче и в него се слагат втасалата мая, маслото, солта, яйцата, разбити със захарта и прясното мляко. Оформя се меко тесто, което се меси, докато стане еластично и престане да лепне. Поставя се да втаса на топло в купа, намазана с олио, за около 2 часа.
Тестото се премесва, разделя се на 8 топчета и всяко се разточва на кръг върху намазана с олио повърхност. Всеки кръг се нарязва на 8 триъгълника. В основата на всеки триъгълник се слага по парченце локум или лъжичка мармалад с орех. Завиват се на кифлички, намазват се с разбито яйце, оставят се да втасат около 30 мин., поръсват се със захар, сусам или мак и се слагат да се пекат на 190° С, докато се зачервят.
Рецептата е от purvite7.bg