Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

За пет години смъртните случаи заради инсулт са се удвоили

Понеделник, 09 Май 2022 / Хранене и Здраве
171
  • pixabay.com

Дигитално приложение „Рискометър“ може да ни предпази

 

Очаква се през 2035 година хората, получили инсулт, да се увеличат с 15% спрямо 2015 година, а броят на смъртните случаи да нарасне с 25%. Това прогнозират от Асоциацията за инсулт и афазия у нас. Проучването е поръчано от Алианса за борба с инсулта в Европа (SAFE) и е извършено от екип по здравна икономика в Оксфордския университет, Англия, преди COVID-19.

Според изследването през 2015 г. в България са регистрирани 101 055 инсулта или 817,4 на 100 000 жители. Регистрирани са 22 061 смъртни случаи, или 153,7 на 100 000 души. За сведение от данни на НСИ, през 2020 година в България са регистрирани 317,4 смъртни случая на 100 000 жители по причина мозъчно-съдови болести, тоест за 5 години смъртните случаи след инсулт са се удвоили. Без качествена превенция разходите за лечение на последиците от инсулта в Европа ще достигнат 86 млрд. евро през 2040 година.

На 10 май се отбелязва Европейският ден за превенция на инсулта. Този година акцент на превенцията е профилактиката на високото кръвно налягане като най-сериозен рисков фактор. Според статистиката, един от всеки петима европейци е с високо кръвно налягане, което не се лекува или наблюдава правилно.

Една от основните цели на Европейския план за борба с инсулта е да се намали броят на инсултите с 10 на сто до 2030 година. Това може да се постигне с правилна превенция, отбелязват от асоциацията. Като първична профилактика на инсулт те препоръчват здравословна диета с минимално количество животински мазнини и сол, мобилен начин на живот, балансиран и спокоен характер, избягване на остри стресови ситуации и липса на лоши навици. Превенцията на първични и рецидивиращи инсулти се насърчава чрез ефективно лечение на сърдечно-съдова патология  - корекция на кръвното налягане, лечение на исхемична болест на сърцето и др.

В дните между 14 май и 17 май 2022 г. Асоциацията за инсулт и афазия стартира кампания за разпространяване на адекватна информация сред населението, свързана с превенцията на инсулта. Със съдействието на столичния кмет, г-жа Фандъкова, най-оживената пътна артерия в града – метрополитена, ще достави важното послание до столичани. Фокусът върху столицата е продиктуван от търсенето на ефикасност в кампанията на асоциацията, отчитайки факта, че всеки 5-ти българин живее в гр. София.

Дневно, метрополитенът на София превозва средно 340 000 пътника или приблизително ¼ от софиянци. С ключовите си постове на метростанциите “Сердика” и “Национален дворец на културата”, доброволците на АИА ще помогнат на столичани да се информират и да бъдат съпричастни с превенцията на инсулта.

Те ще запознаят столичани и гости на града с разработеното приложение за Android и MacOS – Рискометър. Приложението дава възможност всеки да сканира QR кода от брошурите, плакатите и другите информационни материали на кампанията като го инсталира на телефона си. С помощта на “Рискометър” за няколко минути може да се определи степента на риск както за собственика на мобилното устройство, така и за негов близък. Приложението предлага прогноза на риска в различни времеви интервали, както и възможност да бъде включено в информационния поток със здравни данни, следени от потребителските устройства (смарт гривни, часовници, везни, апарати за измерване на кръвно налягане и др.).

Приложението може да бъде изтеглено тук:

 

 

 

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

инсулт, сърдечни заболявания, превенция, кръвно налягане, рискометър

Street of Hope

Децата имат нужда от обич

Сряда, 21 Септември 2016 / Гласът на детето
След намесата на медиите държавата обеща приемно семейство за изоставения в болницата Мустафа. Но ще има ли кой да го прегърне, докато се лекува?   Историята на болния от левкемия Мустафа от село Бряговец, изоставен от един месец в болницата обиколи медиите и предизвика вълна от съчувст [...]

Работната памет при различните деца и подобряването й

Събота, 17 Юни 2017 / Гласът на детето
Затрудненията при концентрацията и възпроизвеждането на определена последователност от действия в ранна възраст се отразяват на успеха в училище     Нашата памет е ключова за способността ни да се справяме успешно. Трябва да помним това, което чуваме, виждаме, ч [...]