Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо жегата е опасна за децата

Понеделник, 11 Юли 2016 / Хранене и Здраве
1184
  • novinar.bg

За какво да внимаваме в топлото време с най-малките

 

 

Летните жеги са опасни за всички и особено за хората с хронични заболявания и малките деца. Ето някои съвети, които дава д-р Красимира Златева от звеното „Спорт за всички и спортни дейности” в община Стара Загора, цитирана от БГНЕС.

Детският организъм има някои особености, които правят претоплянето му рисковано. Телесната повърхност на малкото дете е доста по-голяма спрямо теглото, отколкото при възрастните. Кожата е богато кръвоснабдена, а терморегулаторните механизми са несъвършени. Новородените в първите месеци имат недоразвити потни жлези и потенето, което е основен източник за охлаждане, при тях не работи. Децата имат повишена обмяна на веществата, което означава, че на тях им е доста по-топло, отколкото на нас, възрастните. Всичко това прави много лесно претоплянето и свързаните с него последствия.

 

Признаци за топлинен удар

 

При високите температури малкото дете отказва да се храни, става неспокойно и сънливо. Може да повръща и дори да повиши температурата си. Това са признаците на топлинния удар при децата. За да нямат проблеми важи златното правило: отнасяйте се към децата така, все едно вие сте на тяхно място. Нека отчетем и факта, че в количката, под гюрука е още по-топло, затова като родители трябва да подбираме старателно детските дрешки в жегите. Те трябва да бъдат тънки, широки, памучни и със светли цветове, защото въздухът между тялото и дрехите е добър изолатор. Задължителна е светлата шапка с периферия, но само, когато детето е на открито. Шапка и лента за глава, поставени на дете в количка, само го затоплят допълнително.

 

 

В жегите спокойно можете да оставите малчуганите с голи ръчички и крачета, а когато спят да са завити само с тънка пелена. Времето и мястото за разходки също трябва да бъдат съобразени с горещото време. Не бива да излизате с детето в обедните часове, колкото и да търсите сенките по това време. Защото тогава температурите са твърде високи. Стойте далеч от пътища и асфалтираните алеи, защото те са силно напечени и излъчват допълнителна топлина. Идеална е прохладата в парка и на сянка по градините. Но басейните не са подходящо място за бебетата, защото слънцето там е силно за нежната им кожа, дори и на сянка. А прекалено многото хора на тези места могат да доведат и до заразяване с вируси. Децата до 1 г.,а най-добре до 3 г., не трябва да се пекат на слънце, защото рискът от изгаряния е голям. А е доказано също, че най-рисковият фактор за рак на кожата са изгарянията в детска възраст.

 

Слънцето потиска имунната система

 

Дългото стоене на слънце има отрицателен ефект за здравето, тъй като слънчевите лъчи потискат имунната система и това е една от причините за лесно заразяване с летни вируси. Климатиците наистина осигуряват комфорт за малки и големи, те са предпочитани в горещите дни, но само при разлика 8 градуса между вътрешната и външна температури. Не забравяйте да почиствате редовно техните филтри. Запомнете, че идеалната напитка за горещините е водата. Винаги носете вода за детето - предлагайте му я дори и да няма желание за това. Тя е полезна и за вас. Избягвайте газираните напитки при по-големите деца, защото те не задоволяват жаждата, а само я усилват.

 

Практически съвети

 

Опитайте се да намерите помощ, ако се чувствате замаян, отпаднал, неспокоен или изпитвате силна жажда и главоболие. Преместете се на хладно място възможно най-бързо и премерете телесната си температура. Пийте вода или плодови сокове, за да се рехидратирате. Починете си незабавно на хладно място и ако изпитвате болезнени спазми, най-често в краката, ръцете или корема, както се случва често при продължителни тренировки през горещините, пийте течности. Но, ако оплакванията продължат повече от час, потърсете лекарска помощ. Ако член от семейството ви е с гореща и суха кожа, с конвулсии или в безсъзнание, обадете се незабавно на лекар, или извикайте линейка. Докато чакате линейка, преместете пострадалия на хладно място и го сложете да легне с повдигнати крака и бедра, свалете дрехите му и започнете външно охлаждане със студени компреси в областта на врата, ахилесовите сухожилия и слабините. Премерете телесната температура, но не давайте на пострадалия ацетилсалицилова киселина или парацетамол. Не забравяйте също, че добрата информираност за тези рискове, които ни дебнат в жегите, е гаранция да прекараме една безпроблемна почивка.

БГНЕС 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, жеги, топлинен удар, съвети, прегряване

StreetView

Най-странните плажове в света

Понеделник, 02 Октомври 2017 / Места
  За сбогуване с лятото решихме да се разходим до най-страните плажове в света, поне според нас. Може и да звучи странно, но се оказва, че има хора, които приемат за истинска атракция прелитащите над главите им самолети. Странни солни фигури, стъкълца и естествено невероятни гледки. [...]

С мотор по Пътя на коприната

Петък, 26 Май 2017 / Приключения
 Българинът Руско Русков тръгва на пътешествие до Китай и обратно    20 хиляди километра, 9 държави, 4 пустини и точно 56 дни – това е пътешествието, на което българинът Руско Русков тръгва в неделя - 28 май. Русков е ръководителят на 3D екипа на Chaos Group, компанията, [...]