Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Здравословното хранене на децата е наша отговорност

Събота, 24 Юни 2017 / Хранене и Здраве
288
  • picjumbo.com

Ние сме примера, който те следват и не трябва да го забравяме

 

Телевизионните реклами за нездравословна храна може да направят трудна битката с децата ни да се хранят добре. Но е важно да настроим графика си така, че приготвянето храна и храненето в къщи да се превърне в практика, а не в нещо инцидентно. Обяснете с прости думи на детето си, без да се налагате като родител ползите от здравословните храни и им кажете, че могат просто да го опитат без да ги принуждавате. Изграждането на здравословни навици не е лесно, но не е и невъзможно.


- Изборът е важен за децата – родителите са тези, които да ограничат обработените храни, естественият вид на храната е по – здравословен.
- Бъдете пример – децата обичат да подражават и имитират, с каквото се храните вие, с това ще се храни и детето ви. Така, че ако ядете зеленчуци, а не чипс, и детето ще избере тях.
- Приготвяйте вкусна и здравословна храна, например пилешка пържола (не замразена) с пюре от моркови, а не пържени картофи. 
- Пазарувайте с децата си – примерът е важен и по тази причина ги научете, че готовите пици и полуфабрикати са вредни и не трябва да посягат към тях. Кажете им за вредните съставки наситени мазнини и безбройните е- та. Четете етикетите пред тях и после поискайте мнението им дали една или друга покупка е подходяща.
- Здравословното по-близо от нездравословното – дръжте по близо плодовете и зеленчуците до детето си от захарта и чипса.
- Научете детето си че храната е необходимост с традиция, а не награда или начин за убиване на скуката.
- Сложете му в чантата за училище мини моркови или плодове.
- Ако не може да се справите с вредната храна, избирайте по - малката порция например по-малката пица или дюнер.
- Детските менюта – децата ги обичат заради играчките, споразумейте се да замените храната от тях със здравословна.
- Лесната храна – бисквити, солети, заменете с редовни семейни хранения.
Родителите са като учебник децата си, така че когато правите нещо, помнете, че има кой да ви повтаря - за добро или лошо. 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

здравословна храна, навици, плодове, зеленчуци, вредни храни

StreetView

Град на бъдещето ще изникне в Дубай

Понеделник, 05 Септември 2016 / Места
Хората ще се придвижват с въздушни гондоли    Дубайските власти обявиха стартирането на нов голям проект на "град на бъдещето", с цена около 40 млрд. дирхама (10 млрд. долара). Информацията е публикувана в The National, съобщава БГНЕС. Проектът е за около 4 квадратни километра и в [...]

Светлинни кръгове в Рила

Четвъртък, 22 Септември 2016 / Места
  Анонимните художници отправят поредно послание на мир и хармония   Поредна светлинна рисунка засия този път до до едно от Рилските езера. Арт инсталацията се появи точно на мястото, където се играе голямата Паневритмия създадена от Учителя Петър Дънов. Анонимните й автори споде [...]