Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Здравословното хранене на децата е наша отговорност

Събота, 24 Юни 2017 / Хранене и Здраве
331
  • picjumbo.com

Ние сме примера, който те следват и не трябва да го забравяме

 

Телевизионните реклами за нездравословна храна може да направят трудна битката с децата ни да се хранят добре. Но е важно да настроим графика си така, че приготвянето храна и храненето в къщи да се превърне в практика, а не в нещо инцидентно. Обяснете с прости думи на детето си, без да се налагате като родител ползите от здравословните храни и им кажете, че могат просто да го опитат без да ги принуждавате. Изграждането на здравословни навици не е лесно, но не е и невъзможно.


- Изборът е важен за децата – родителите са тези, които да ограничат обработените храни, естественият вид на храната е по – здравословен.
- Бъдете пример – децата обичат да подражават и имитират, с каквото се храните вие, с това ще се храни и детето ви. Така, че ако ядете зеленчуци, а не чипс, и детето ще избере тях.
- Приготвяйте вкусна и здравословна храна, например пилешка пържола (не замразена) с пюре от моркови, а не пържени картофи. 
- Пазарувайте с децата си – примерът е важен и по тази причина ги научете, че готовите пици и полуфабрикати са вредни и не трябва да посягат към тях. Кажете им за вредните съставки наситени мазнини и безбройните е- та. Четете етикетите пред тях и после поискайте мнението им дали една или друга покупка е подходяща.
- Здравословното по-близо от нездравословното – дръжте по близо плодовете и зеленчуците до детето си от захарта и чипса.
- Научете детето си че храната е необходимост с традиция, а не награда или начин за убиване на скуката.
- Сложете му в чантата за училище мини моркови или плодове.
- Ако не може да се справите с вредната храна, избирайте по - малката порция например по-малката пица или дюнер.
- Детските менюта – децата ги обичат заради играчките, споразумейте се да замените храната от тях със здравословна.
- Лесната храна – бисквити, солети, заменете с редовни семейни хранения.
Родителите са като учебник децата си, така че когато правите нещо, помнете, че има кой да ви повтаря - за добро или лошо. 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

здравословна храна, навици, плодове, зеленчуци, вредни храни

StreetView

Остров Тасос – любимото гръцко място на българите

Понеделник, 20 Ноември 2017 / Места
Все повече наши сънародници купуват имоти в Гърция, за да си осигурят целогодишно място за почивка     Маслинови горички, кипариси, запазена природа и всички удобства за морски туризъм. Най-дългата плажна ивица на европейска територия и кристална морска вода. Всъщност това са мал [...]

Следваща цел: Марс

Вторник, 16 Януари 2018 / Приключения
Основателят на Mars One Бас Лансдорп ще изнесе публична лекция в София на 23 март   Над 100 човека вече са избрани да отпътуват за Марс и да поставят началото на един нов свят – за себе си и за човечеството. Сред тях са Илън Мъск, Стивън Хокинг, Бъз Олдрин и други от най-светлите [...]