Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Зеленият чай – чудо в чаша

Вторник, 17 Януари 2017 / Хранене и Здраве
436
  • pixabay.com

 


16 ползи за здравето от древната запарка


В Древен Китай познавали ползите от зеления чай върху здравето и често го използвали с медицинска цел. Той бил първо средство срещу главоболие и депресия. Зеленият чай се произвежда от листата на растението Camellia Sinensis със специална обработка. За разлика от черния чай, в зеления има минимално количество кофеин, който при предозиране води до безсъние, гадене и често уриниране. Ето какви са многобройните ползи за здравето ни, изброени от zdrave.bg:

 

Осигурява антиоксиданти

Много експерти са на мнение, че антиоксидантите забавят стареенето и предпазват от сърдечни заболявания, удар и дори рак. Зеленият чай е отличен източник на антиоксиданти и по-специално катехини.


Изгаря мазнини

Със зеленият чай получаваме две предимства в едно. Той има изгарящи мазнините свойства, но освен това помага и за производството на повече енергия. Изследване, проведено в Тайван, обхванало повече от 10 000 души и продължило 10 години, доказва, че зеленият чай и чаят оолонг помагат за изгарянето на мазнините. И колкото по-дълго пиете чай, толкова повече доказателства ще имате за отслабващия му ефект. Зеленият чай повишава и издръжливостта при правенето на физически упражнения благодарение на катехините в него, които изгарят мазнини и ограничават незабавното усвояване на въглехидратите, а вместо тях тялото ползва за производство на енергия натрупаните мазнини.

Удължава живота

Едно от изследванията за зеления чай с най-голям обхват - над 40 000 души е проведено в Япония. Резултатите от него са събирани и обработвани в продължение на 11 години. Изследователите установили, че при хората, употребяващи редовно 5 или повече чаши зелен чай на ден, продължителността на живота била средно с 16% по-дълга в сравнение с тези, които пиели по-малко от една чаша на ден. При хората, които пиели по много зелен чай, сърдечните заболявания се срещали с 25% по-малко.

Предпазва от рак

Необикновените антиракови свойства на зеления чай не се ограничават само до действието на антиоксидантите в него. Изследвания показват, че напитката има способността да ограничава храненето на раковите клетки, с което постепенно може да се стигне и до тяхната смърт, без това действие да се разпростира върху здравите клетки. Научната теория залага на обяснението, че зеленият чай блокира произвеждането на вредните ензими, които действат като катализатори за растежа на раковите клетки. От мозъчни тумори до левкемия, от рак на белите дробове, стомаха, дебелото черво, хранопровода до рак на пикочния мехур, гърдата, яйчниците и простатата – всички изследвания за ефекта на зеления чай върху тези болести дават положителни резултати.

Облекчава стреса и стимулира мозъка

Всички видове чай съдържат специфична съставка - тианин, известна най-вече с това, че стимулира мозъчните алфа вълни и действа успокояващо. Изследване от 2007 г. установява, че 4 чаши чай дневно увеличават способността на мозъка да се концентрира, както и цялостната работоспособност на човека. Друго обширно изследване - от 2009 г. Стига до извода, че хората, които редовно пият зелен чай, се поддават по-трудно на стреса и с до 44% по-рядко проявяват симптоми на депресия.

Списъкът със здравословните ползи от тианина става все по-дълъг с всеки ден и обхваща положителното му въздействие и върху психиката, и върху физиологията на човека. Две изследвания от 2007 г. правят истински пробив с доказването на факта, че зеленият чай има свойството да регенерира увредените мозъчни клетки и е успешна алтернатива при лечение на множествена склероза.

Подмладява и предпазва сърцето

Пиенето на зелен чай помага на пациентите да се възстановят след претърпян сърдечен удар. Предварителни изследвания предполагат, че една от активните съставки - епигалокатехин галат (EGCG) ускорява процеса по възстановяването. Пет независими едно от друго изследвания сочат, че зеленият чай понижава риска и от сърдечна недостатъчност, въпреки че експертите все още не могат да обяснят механизма на действие.

Заздравява съдовете

С възрастта артериите имат склонност към втвърдяване. Тази тенденция се засилва при натрупване на плаки по стените им. Когато стените се втвърдят или се запуши цялата артерия възниква сърдечна недостатъчност или удар. Зеленият чай възпрепятства атеросклерозата – втвърдяването и запушването на кръвоносните съдове. Дозата, която се препоръчва с тази цел, е 3-4 чаши зелен чай на ден, а резултатът 26 до 46% понижен риск от атеросклероза. Зеленият чай помага и за поддържането на артериалните пътища чисти, като ограничава холестерола, триглицеридите и кръвните тромби.

Намалява кръвното

Три скорошни големи изследвания доказват, че зеленият чай понижава кръвното налягане. В едното от тях, проведено през 2004 г., е установено, че при хората, които пият редовно зелен чай, е 65% по-малко вероятно да се стигне до поява на хипертония. Препоръчваната доза е 2 чаши на ден.

Предпазва от диабет

Съставките епигалокатехин галат (EGCG) и теафлавините доказано регулират нивата на кръвната захар като повишават активността на инсулина, обмяната на глюкозата и блокират абсорбирането й. Проучване от 2007 г. доказва, че запареният зелен повишава активността на инсулина повече от 15 пъти. Но: добавянето на мляко понижава активността на инсулина с 90%. Резултатите от друго изследване пък сочат, че 6 чаши чай на ден в продължение на 8 седмици понижават нивото на кръвната захар с 15 до 20%.


Лекува възпаленията

Ще се изненадате да научите, че противовъзпалителните свойства на зеления чай го превръщат в идеална алтернатива при много заболявания. Например ревматоидният артрит е често срещано заболяване, което засяга три на всеки 100 жени (при мъжете болестта е 3 пъти по-рядка). Към момента няма лечение. Но сред ефективните средства за намаляване на болките и преодоляване на ревматоидното възпаление, зеленият чай заема все по-предно място.

Ако имате проблем с акне или пъпки, данните от предварително изследване сочат, че кремът със зелен чай помага при суха кожа, сърбеж и алергични прояви. 

Колитът е състояние на възпаление на вътрешната обвивка на червата. В няколко изследвания се споменава, че зеленият чай има ефект и при него.

Намалява вредата от цигарите 

Независимо дали става дума за активно или пасивно пушене, или дори за токсини, поети от въздуха, зеленият чай доказано намалява риска от рак на белите дробове като ограничава увреждането на клетките, предизвикано от цигарения дим. Според изследванията при редовна консумация на чай този риск намалява с до 25%.

Предпазва черния дроб 


Две проведени в последните пет години изследвания показват, че зеленият чай предпазва черния от увреждане в резултат на злоупотреба с алкохол или неволно поемане на токсични химични вещества. Резултатите от експериментите били толкова категорични, че учените планират създаване на медикамент на основата на зелен чай за лечение на заболявания на черния дроб.

Предпазва зъбите и лекува лошия дъх

За разлика от газираните напитки (които почти винаги съдържат и много захар), зеленият чай не е ерозивен. Освен това той се бори с вирусите в устната кухина и предпазва от появата на лош дъх.

Според японски стоматолози от Университета на Кюшю, редовната употреба на зелен чай спомага и за укрепването на зъбите и предпазва венците. По този начин напитката предотвратява опасността от хронични заболявания на устната кухина и прогресирането на други болести, свързани с пародонтита (на първо място диабет и сърдечно-съдови разстройства).

Изгражда костите

Счита се за доказано, че пиенето на 2 и повече чаши зелен чай дневно помага за запазване плътността на костите и с това понижава риска от остеопороза. Ползите нарастват колкото по-дълъг е приемът на напитката.

Подсилва имунитета

Чаят съдържа антигени, които се намират и в някои полезни бактерии. Чрез такива антитела тялото изгражда имунната си защита и противодейства на вредните бактерии и вируси. 4-5 чаши зелен чай на ден са достатъчни.

Рехидратира

Специалисти от Великобритания са установили, че зеленият чай е по-здравословен от чистата вода. Те опровергават твърдението, че чаят обезводнява – дори напротив – техните опити показват, че той има рехидратиращ ефект.

 

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

зелен чай, ползи за здравето, рак, сърдечни заболявания, диабет

StreetBoard

Въведоха глоба за гастербайтерите гратисчии

Петък, 20 Януари 2017 / Общество
Годишната винетка вече ще важи от датата на купуването й, решиха депутатите   Винетките вече ще бъдат със срок от една година, три месеца, един месец, една седмица или един ден, считано от деня на закупуването им. За леките автомобили обаче дневни винетки няма да има, такъв стикер ще ку [...]

Отпускат помощ за пострадалите в Хитрино

Събота, 10 Декември 2016 / Истории от града
Сформиран е кризисен щаб в помощ на населението    Пострадалите семейства заради взрива на цистерна в село Хитрино ще получат еднократна помощ от 325 лева. Търсят се начини и за настаняването на хората. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Бойко Борисов [...]