Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

„Физика на тъгата“ на Тео Ушев е на крачка от номинация за „Оскар“

Вторник, 17 Декември 2019 / Под прожектора
684
  • 27- минутната анимация е най-амбициозният проект в кариерата на Теодор Ушев досега

Това ще е втора номинация за българския аниматор

 

Българският аниматор Теодор Ушев, който работи в Канада, е отново в краткия списък за номинация "Оскар“. "Физика на тъгата“ е сред 10-те филма, от които ще бъдат избрани петте номинирани в категорията за късометражна анимация. Ушев вече има една номинация от Американската академия за филмово изкуство и наука за „Сляпата Вайша“.

„Физика на тъгата“ вече спечели специалната награда на журито на Международния филмов фестивал в Торонто. Анимацията е адаптация на едноименния роман на Георги Господинов.  Ушев казва, че сценарият на филма не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм – лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, пречупен през личния разказ, съобщава "BG Voice".

27- минутният филм е най-амбициозният проект в кариерата на Теодор Ушев досега. Аниматорът работи по него в последните 8 години, като междувременно се появиха филмът му "Сляпата Вайша“, който му донесе номинация на "Оскар“ през 2017 г., както и различни независими проекти в киното и визуалното изкуство.

Ocтaнaлитe 9 лeнти в paздeлa ĸъcoмeтpaжнa aнимaция ca: Dсеrа (Dаughtеr) нa Дapия Kaшчeeвa (Taджиĸиcтaн); Наіr Lоvе нa Maтю Чepи (CAЩ); Не Саn’t Lіvе wіthоut Соѕmоѕ нa Koнcтaнтин Бpoнзит (Pyc); Ноrѕ Ріѕtе нa Лeo Бpюнeл, Лopиc Kaвaлиe, Kaмий Жaлaбep и Ocĸap Maлe (Фp); Кіtbull нa Pocaнa Cъливaн (CAЩ); Меmоrаblе нa Бpюнo Koлe (Фp); Міnd Му Міnd нa Флoop Aдaмc (Xoл); Ѕіѕtеr нa Cиĸи Coнг (Kит); Unсlе Тhоmаѕ: Ассоuntіng fоr thе Dауѕ нa Peгинa Πecoa (Πopт).

Номинациите за 92-рите награди "Оскар" ще бъдат оповестени на 13 януари 2020 г. Отличията ще бъдат раздадени на 9 февруари на церемония в Лос Анджелис.

 

Вижте още:

Обявиха номинациите за Оскари 2017

„Формата на водата“ с най-много награди „Оскар“

Как се печелят оскари

Българин получи "Оскар" за технологии

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Тео Ушев, Физика на тъгата, Оскар, анимация, филми

StreetBoard

Магистрала „Хемус“ - по-добре късно, отколкото никога

Сряда, 08 Август 2018 / Общество
  Докато бъде завършен, скоростният път между София и Варна ще стане на 50 години     Строителството – всенародно дело. Лозунг от времената на Тодор Живков, който е жив и днес, особено, когато говорим за магистрала „Хемус“. 430-те километра между София и В [...]

Заплата вместо пенсия

Четвъртък, 21 Септември 2017 / Общество
  Бизнесът предлага хората с увреждания, които могат да работят да не получават инвалидни пенсии   Хората с увреждания, чиято експертиза на работоспособността им позволява да се трудят поне 6 часа на ден, да нямат право на инвалидна пенсия. Ако увреждането позволява на човек да ра [...]