Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

"Паспортна изложба" на Янко Тихов

Сряда, 14 Декември 2016 / Под прожектора
1176
  • Галерия \"Римини\"

Това е първата самостоятелна изложба на младия български художник след като напуска България 

 

В галерия "Римини" в хотел "Арена ди Сердика" ще бъде представена първата самостоятелна изложба на младия художник Янко Тихов "Къде принадлежим". Той е един от участниците в петото издание на колективната изложба на съвременни български художници от чужбина "Толкова близо, толкова далече", състояла се през септември 2016 г. в НДК.

Янко Тихов е живописец и график. Дипломира се в НХА – София. Живее и твори в Лондон. В последните години творчеството му засяга теми, вдъхновени от пътешествия, история, имиграция, национална принадлежност, антропология и динамичните промени в световната карта. В Англия се засилва интересът му към дигиталната графика и фигуративната живопис, в които често общата цел е социалният коментар. В паспортната си серия той използва истинско злато. С него рисува гербовете на всяка държава в нейните географски граници и придава уникален слой, който отразява палитрата на светлината.

С паспортната серия художникът ни напомня за различните закони и юрисдикции, които обхващат всеки един от нас, обединяващи и разединяващи ни на "тези" срещу "онези". Творчеството на Тихов показва уникален пример за съвременна картография, която прекрасно улавя границите на света днес.

Янко Тихов е представен е от две галерии в Лондон и една в Женева. Негови картини са излагани в Националната портретна галерия в Лондон, Кралската художествена академия, Кралското дружество на живописта, Аукционна къща Кристис, Лондон, престижни галерии в Сингапур и множество световни изложения на изкуството. Печели награди от Кралския институт по живопис във Великобритания, Американското портретно дружество във Вашингтон, Награда за графика в Аржентина и други.

Изложбата ще бъде открита на 19 декември (понеделник) от 19.00 ч. и ще продължи до 26 януари 2017 г.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Янко Тихов, Къде принадлежим, галерия Римини

StreetInside

Свободата започва отвътре

Неделя, 29 Август 2021 / Към себе си
Един свободен вътрешно човек, не може да бъде владян във физическия свят   Свободата е велико нещо, може би най-великото. Едно време героят на Сервантес – Дон Кихот възкликва:   "Свободата, Санчо, е сладко нещо. От сладкодумците властимеющи не я чакай – с обещанията [...]

Каквото в ума, това и в ръцете

Сряда, 28 Септември 2022 / Към себе си
Умът е нашата вълшебна гъска, която снася златни яйца   Преди няколко години се запознах с едно момче. Ще го нарека Димо в този разказ. Той беше на 25, диагностициран с множествена склероза, когато е бил на 18, в разцвета на силите си. Карал е умело скейтборд, сноуборд, кайт и всякакви [...]