Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

БНТ ще излъчи "Сляпата Вайша"

Събота, 11 Февуари 2017 / Под прожектора
614
  • БНТ ще консултира превода и адаптацията на анимацията с автора на разказа Георги Господинов

 

БНТ е откупила правата за телевизионно и интернет разпространение на територията на България на късометражния анимационен филм "Сляпата Вайша". Екранизираният разказ, в който са въвлечени трима талантливи български творци - визуалният артист Тео Ушев, писателят Георги Господинов и музикантът Никола Груев, е сред 5-те номинирани кратки анимации от Американската филмова академия.

Българските зрители ще могат да гледат филма веднага след централната емисия "По света и у нас" на 26 февруари – в деня, когато световният кино елит ще се събере в Лос Анджелис за 89-та церемония по връчване на филмовите награди "Оскар".

Преводът на "Сляпата Вайша" и адаптацията му на български език БНТ ще консултира с автора на едноименния разказ Георги Господинов.

"Радвам се, че "Сляпата Вайша" най-сетне ще проговори на български - езикът, на който е написана историята, с гласа зад кадър на Теодора Духовникова. Ще се включа в адаптацията на българската версия, по оригиналния текст на разказа, който вече звучи във френската, английската, немската и други версии по света", каза писателят Георги Господинов, цитиран от Mediapool.

До този момент "Сляпата Вайша" е включен в почти всички мултинационални сделки на Националния филмов борд на Канада.

 

По темата:

Обявиха номинациите за Оскари 2017 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Сляпата Вайша, Оскари, Теодор Ушев, Георги Господинов, Никола Груев, БНТ

StreetBoard

Програмистът, който се влюби в гайдата

Събота, 04 Юни 2016 / Българи от ново време
  Проектът Каба Гайда на Цветелин Андреев получи международно признание, но има нужда и от малко подкрепа на родна земя     През 2005 година Цветелин прекарва няколко месеца в Родопите и се влюбва се в гайдата. Десет години по-късно тя е целият му живот. Заедно със свои при [...]

Обратната страна на омразата

Сряда, 13 Юли 2016 / Общество
Разпространяването на агресивното говорене се разширява, а готовността на обществото за съпротива срещу него намалява   Отивате в детската градина да вземете детето си и поне едно дете идва при вас, за да ви каже „Ама той е лош!“. Лош бил, защото е ударил дете, смял се на ма [...]